Malta

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter Jan10e

De verschillende eilandjes waaruit Malta bestaat, vormen samen één van de kleinste landen in de Middellandse zee. Het land bestaat uit drie grotere eilanden: Malta, Gozo en Comino, en nog een paar onbewoonde eilandjes. Het is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en met ruim een miljoen bezoekers per jaar is het er in het hoogseizoen nog drukker. De meeste reizigers belanden op Malta, dit eiland is het bekendste van de drie. Het is vrij kaal, maar heeft veel culturele bezienswaardigheden zoals de bijzondere overblijfselen van 5000 jaar oude tempels.

Hedendaags vormen deze overblijfselen één de belangrijkste bezienswaardigheden van Malta. De tempels zouden gebouwd zijn door de eerste bewoners van Malta: kolonisten uit Sicilië. Na de komst van de Feniciërs omstreeks 1000 voor Christus heeft Malta eeuwen vol strijd en vreemde heersers gekend. Dat heeft Malta vooral te danken aan de strategische ligging in de Middellandse Zee en het feit dat Malta vrijwel altijd binnen handbereik lag van machtige rijken en volkeren. De stad Valletta is de hoofdstad van het eiland en de republiek Malta. Het is een bijzondere zestiende eeuwse stad die in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat genoteerd. Het middeleeuwse centrum is omringd door een muur die nog volledig intact is.

Hou je meer van groen en wil je meer rust om je heen dan is Gozo een aanrader. Dit is de groenere en heuvelachtiger versie van Malta. Groene landschappen, rust, kleine pittoreske dorpjes en gastvrije inwoners zijn enkele kenmerken. Je kunt aan de kust de Azure Window vinden, een gat in één van de gigantische rotsblokken aan zee. Deze deur - of dit venster - is ontstaan door het geweld van de golven die de rotsen heeft weggeslagen. Bovenop twee gigantische rotsblokken ligt een richel van wel honderd meter lang en twintig meter hoog. Als je door het Azure Window kijkt, zie je de blauwe wateren van de Middellandse Zee.

Op het kleinste bewoonde eilandje Comino, hier vind je vooral tijdelijke inwoners, kun je een lekkere dag zwemmen. Er ligt een turkooisblauwe lagune ten zuidwesten van het eiland, De Blue Lagoon, een begrip in Malta. Nergens op het eiland vind je zo'n grote plek met de prachtige turkooisblauwe weerspiegeling van het water als hier. Je kunt dan urenlang genieten van het heerlijke water of lekker relaxen op de boot met een fantastisch uitzicht. Let op, dit is dé toeristische trekpleister van het eiland, dus het kan er erg druk worden. Beide eilanden zijn te bereiken met de boot vanaf Malta.

 

Informatie over Malta

Populaire highlights van Malta

Alle highlights van Malta

Beste foto's & tips van Malta

Vanaf Malta met de ferry naar Gozo, oppervlakte 7x14 km. Het eiland is, kun je zeggen een groot openluchtmuseum. De hoofdstad is Victotia, een wandeling naar...

>>

Een heerlijke halve dag vanaf het vertrekpunt van de ferry naar Gozo: Een speedboat bracht ons naar de Blue Lagoon op Comino. Daar werden we gedropt in het g...

>>

De doordeweekse dagen zijn er enkel wat hotelgasten die langs de klif lopen naar het strand van Paradise Bay. Zo ook wij. En dan zien we een lege middellands...

>>

Praktische informatie over Malta

Kaart van Malta en omgeving

Laatste Malta Artikelen

Met onze reisgids Malta ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Reisnieuws
5x onbekende en idyllische Europese island escapes

14 mrt 2017, Voor een vakantie op een idyllisch eiland hoef je niet per se naar de Cariben of Malediven. Want 'om de hoek' liggen prachtige, onbekende Europese eilanden te wachten op verkenning. Onze overheerlijke selectie mét Reisreporter-tips...

0
Reisnieuws
Breaking: bekende rotsboog op Malta ingestort!

09 mrt 2017, Het Blauwe Raam op het Maltese eiland Gozo is ingestort! Een zware storm vaagde de toch al ernstig door erosie aangetaste rotsboog weg. Hierdoor is Malta een bekende toeristische trekpleister armer.

2
Reisnieuws
Yes, de zonnigste winterbestemmingen dichtbij

02 sep 2016, Niet te lang vliegen en toch naar een zonnige bestemming? Dit zijn de favoriete winterparadijsjes van de Columbusredactie, van dichtbij tot iets verder weg.

1