Skopje foto's & tips

'441863' door MaJaTa '441863' door MaJaTa

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

De stenen brug in...S

MaJaTa

Op de foto zie je de stenen brug in Skopje, dit is het symbool van Skopje en is de bekendste brug van de stad. Deze brug over de Vardar verbindt het oude deel van de stad met het nieuwe deel. Een heerlijke stad vol historie en cultuur om deze op je gemak te verkennen!

'486280' door photofreak '486280' door photofreak

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Stadsbeeld Skopje

photofreak

Je kan in Skopje wel de hele dag wandelen want er is genoeg te zien. Hier een stadsbeeld met de rivier Varda. De rivier deelt de stad in tweeën met aan de ene kant het oude gedeelte en aan de andere kant het nieuwe.

'499752' door marleenhuijsmans '499752' door marleenhuijsmans

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Shine the light

marleenhuijsmans

Wanneer je Skopje bezoekt en het weer is overdag minder dan is het heel erg leuk om 's avonds de architectuurroute te lopen door de stad. Alle belangrijke gebouwen in de stad worden verlicht. Het is soms een beetje kitsch, maar maakt de avondwandeling wel heel leuk en gezellig.

'486169' door photofreak '486169' door photofreak

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Museum Moeder Theresa

photofreak

Moeder Theresa, één van de meest beroemde Macedoniërs, werd in 1910 geboren in Skopje en heeft hier achttien jaar gewoond. In Skopje zijn dan ook een aantal monumenten ter nagedachtenis opgericht, waaronder het in 2008 opgerichte Moeder Theresa Memorial House. Het huis is een moderne versie van het geboortehuis van Moeder Theresa en heeft een multifunctionele doch heilige aard, waarin relikwieën van de zalig verklaarde zuster bewaard worden. Als je toch in de buurt bent, zeker even bezoeken!

'461166' door aalco '461166' door aalco

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Ruimte genoeg

aalco

Toen wij afgelopen zomer onderweg waren naar Skopje kreeg ik toch echt de indruk dat we de enge waren die hier heen gingen. Nog nooit heb ik met zo weinig mensen in een vliegtuig gezeten. Inclusief wij met z'n vieren zaten er 7 mensen in het toestel. Bij de bagageband waren we dan ook zo klaar...

'140285' door herman m '140285' door herman m

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

SKOPJE!!!

herman m

Skopje is uit toeristisch oogpunt een nog een redelijk onontdekte bestemming in de Balkan. De stad is vele malen herbouwd na oorlogen en aardbevingen maar er zijn gelukkig nog genoeg oude gebouwen overeind blijven staan. Grootste bezienswaardigheden zijn de Skopje bazaar, de stenen brug, de Daut-Pashin hammam, het aquaduct en de Mustafa - Pasha moskee. Op de foto is een mooi doorkijkje op de Mustafa-Pasha moskee te zien vanaf het boven de stad gelegen Fort Kale.

'486203' door photofreak '486203' door photofreak

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Glas in lood Moeder..

photofreak

De binnenkant van het museum van Moeder Theresa is zeker de moeite waard om te bekijken. Dit vond ik wel een mooi hoekje, een glas-in-lood-raam met de afbeelding van de wereldberoemde Moeder Theresa.

'486376' door photofreak '486376' door photofreak

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Kleurrijke kleden

photofreak

In elke stad heb je van die leuke snuffelwinkeltjes zo ook in Skopje. Dit is een detail van kleden, voor op tafel, op de grond of voor aan de wand. Wat je maar wil. Ze deden me wel een beetje denken aan die kleden die ze verkopen in Mexico en Peru.

'438068' door MaJaTa '438068' door MaJaTa

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Glas in lood in Skopj

MaJaTa

Dit mooie glas in lood kunstwerk vindt je in het Museum of the Macedonian struggle in Skopje aan het plafond. In dit museum krijg je een indruk van alle oorlogen die er geweest zijn in de loop der eeuwen voordat Macedonie uiteindelijk een vrije republiek werd. De officiële naam van dit museum is “Museum of the Macedonian struggle for sovereignty and independence. In de hal waar dit kunstwerk hangt mocht je fotograferen maar verder in het museum niet.

'434304' door jvanmoorsel '434304' door jvanmoorsel

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Aan de wandel

jvanmoorsel

De Stara ?aršija is het oude gedeelte van Skopje en tevens de grootste bazaar in de Balkan na die van Istanbul. Het dateert uit de 12e eeuw en kwam tot bloei tijdens de Ottomaanse overheersing, die in Macedonië zo'n vijf eeuwen voortduurde (tot 1912). Er zijn veel leuke kleine winkeltjes, restaurants en cafés, en natuurlijk genoeg terrassen om de plaatselijke bevolking hun wandeling te zien maken. ;-)

'195230' door steventan '195230' door steventan

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Dobberende bootjes,..

steventan

Heerlijk de natuur in. Op nog geen 15 minuten rijden vanuit hartje Skopje ben je zo in een overweldigende Canyon waarin heerlijke wandel- en campingtochten gemaakt kunnen worden. Boven de artificiele dam heb ik deze foto geschoten.

'337643' door leander.voets '337643' door leander.voets

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Pazar (Grote Markt) i

leander.voets

In het prachtige, knusse, orientaalse Skopje bezochten we de Pazar, oftewel de Bazaar, een enorme al dan niet overdekte markt met werkelijk waar alles wat je je kunt bedenken. Al het groente en fruit was keurig netjes opgestapeld, en zodoende kwam ik ook op het idee om vanuit dit perspectief een foto te maken.

'510119' door travelbag '510119' door travelbag

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Fontein van de moeder

travelbag

De stad Skopje is een mengeling van oud en nieuw. In het kader van een project "Skopje 2014" is de stad aan een vernieuwing bezig. Overal in het stadscentrum vind je enorme standbeelden en fonteinen. Mooi of niet? De meningen hierover zijn verdeeld. Hier een deel van het standbeeld van de moeders van Macedonië en een tweede beeld op de achtergrond.

'486247' door photofreak '486247' door photofreak

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Standbeeld Zenapark

photofreak

Als je Skopje bezoekt is het handig om met een gids een stadswandeling te maken want er is zoveel te zien. Vooral veel beelden en herdenkingsmonumenten van het communistische tijdperk. Dit prachtige monument staat in het Zenapark.

'459477' door MaJaTa '459477' door MaJaTa

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Lets Dance!

MaJaTa

Deze 2 dansfiguren staan voor het theatergebouw in het centrum van Skopje in Macedonië. Ze doen me denken aan de dansfilm "Let's Dance" uit 1950 met Fred Astaire en Betty Button.

'511437' door MaJaTa '511437' door MaJaTa

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Het Macedonisch...mu

MaJaTa

Als je over de stenen brug wandelt die het oude en nieuwe gedeelte van Skopje verbindt, zie je al gelijk dit indrukwekkende gebouw staan, het Macedonisch Museum. Dit museum is een samenvoeging van meerdere kleinere musea in Skopje, door deze samenvoeging beschikt het museum over een indrukwekkend complete collectie. De collectie bestaat uit de vroegere collecties van het archeologisch museum, het kunsthistorisch museum, het volkenkundig museum en het natuurhistorisch museum van Macedonië.

'486345' door photofreak '486345' door photofreak

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Detail binnenkant...v

photofreak

Als je in Skopje bent dan moet je echt het verzetsmuseum bezoeken. Het gebouw ziet er niet echt bijzonder uit aan de buitenkant maar binnen des te meer. Dit is een detail van de koepel in de hal. De hal heeft echt een wow-factor, mooie grote trap en dan ook nog eens zo'n prachtig plafond. Dit is ook het enige gedeelte waar je foto's mag maken, helaas. Het museum is erg interessant. Je kan het een beetje vergelijken met het wassenbeeldenmuseum in Amsterdam maar dan met een verhaal. Je ziet dus heel veel wassenbeelden, zelfs Atatürk is er te bewonderen. Echt een aanrader.

'486147' door photofreak '486147' door photofreak

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Matka Canyon

photofreak

Matka ( Macedonisch voor "baarmoeder") is een canyon ten westen van Skopje . Het is ongeveer 5.000 hectare groot. Het Matkameer binnen de Matkakloof is het oudste kunstmatige meer in Macedonië. De ochtend dat ik er was, regende het pijpenstelen en hing er een mistvlaag boven het water maar dat levert wel een mysterieus plaatje op.

'486309' door photofreak '486309' door photofreak

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Vrouw met kind

photofreak

Vaak zie je standbeelden van mannen, zo ook op deze foto. Tenminste bovenop het fontein. Beneden zie je een vrouw, 4 x met haar kind. Van baby tot kleuter. Heel bijzonder om te zien. Wie hier afgebeeld worden weet ik niet. Ik heb in Skopje zoveel beelden gezien dat ik 't echt niet meer weet ;-)

'485939' door Jeanne '485939' door Jeanne

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Skopje-Ohrid

Jeanne

We zijn onderweg van Skopje naar Ohrid en zijn drie en een half uur onderweg. De weg gaat pal langs de Albanese grens, het landschap is afwisselend. Een prachtige rit, helaas werd het al wat schemerig maar de lucht was mooi!

'537689' door MaJaTa '537689' door MaJaTa

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Zicht op de bekende..

MaJaTa

De stenen brug over de rivier de Vardar is een belangrijke toeristische trekpleister in Skopje en staat symbool voor de stad. Deze rivier is de oudste en belangrijkste rivier in Macedonië en ook een van de hoofdrivieren van Griekenland met een lengte van maar liefst 380 kilometer. De 214 m lange brug verbindt het oude gedeelte van de stad met het nieuwe.

'505998' door travelbag '505998' door travelbag

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Memorial house van...

travelbag

Midden in het centrum van Skopje vind je het memorial house van moeder Theresa. Ze is in Macedonië geboren en heeft daar 18 jaar gewoond. Het is een klein museum waar je foto's en relikwieën van haar vind. Het is niet meer het originele huis. Bijzonder vond ik de kapel op de bovenste verdieping.Veel glas afgezet met een metalen versiering aan de buitenkant. Hierdoor kwam het licht mooi binnen.

'94781' door globeskater '94781' door globeskater

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Kasteel op heuvel...s

globeskater

mooi kasteel met uitzicht over de stad skopje

'94787' door globeskater '94787' door globeskater

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Macedonia opera and..

globeskater

hier vinden de nationale opera en ballet voorstellingen plaats