Skopje

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Skopje image

Vernieuwd Skopje: nieuwe trekpleister, maar locals balen

Skopje
Macedonië
Toonvoets

Vernieuwd Skopje: nieuwe trekpleister, maar locals balen

Ontstaat geschiedenis langzaamaan in de loop der tijd, of kan het simpelweg gebouwd worden? De leiders van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië zijn overtuigd van het tweede.

Nieuwe musea, een gigantisch plein, een kerk in aanbouw en wifi op het centrale plein. Skopje krijgt een facelift. Of eerder een borstvergroting, want veel was er voorheen niet.

Disneyland
De meest opvallende vernieuwing is het centrale Macedonia Square met het immense beeld van een strijder te paard. Maar liefst 23 meter hoog en overduidelijk Alexander De Grote. "I never call this Macedonia Square", zegt mijn gastheer Sasko. "I call it Disneyland."

Zo klinkt het bij de meeste Macedoniërs. "Kitsch" en "fake" zijn de meest gebruikte woorden als het over het vernieuwde Skopje gaat.

Moeder Theresa
De meeste locals voelen zich dus niet echt thuis in hun nieuwe hoofdstad. Voor de toeristen is het een openbaring. Het Museum of Macedonian Struggle schetst de geschiedenis van het land en ook het Holocaust Memorial Center is knap. Mijn hoogtepunt: het Mother Therese Memorial House. En dan vooral de Nobelprijs voor de Vrede die ze in 1979 kreeg.

Natuurlijk heeft Skopje meer te bieden dan enkel de moderne shizzle. Het mooiste deel van de stad is de wijk Old Bazaar, een doolhof van kleine straatjes met mooie winkeltjes en gezellige eetgelegenheden. Wie een halve dag over heeft in Skopje moet zeker ook eens naar het Millennium Cross klimmen. Het uitzicht van aan het gigantische kruis is adembenemend.

Dear Mr President
Conclusie: denk niet te veel aan de mening van de Macedoniërs en Europa heeft er een trekpleister bij. Maar ik voel me verplicht om me toch even tot president Gjorge Ivanov en eerste minister Nikola Gruevski te richten: laat die plannen voor horecaboten op de rivier en een reuzenrad à la London Eye vallen. Zorg dat de bestaande monumenten netjes verzorgd worden en je hebt een topbestemming.

Om af te sluiten nog een tip voor wie na het lezen van dit bericht naar Skopje trekt: doe nooit je gordel aan in een taxi en neem de sigaret van de taxichauffeur altijd aan. Anders worden de mannen met de gele auto's boos!

---
Bezocht: mei 2014
Duur: 2 dagen
Verblijf: CouchSurfing

Foto's

fa6be.jpg
fa6be.jpg
Toonvoets
1489e.jpg
1489e.jpg
Toonvoets
1489e.jpg
1489e.jpg
Toonvoets

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Vernieuwd Skopje: nieuwe trekpleister, maar locals balen"

  • profile image comment
    Door TravelGoom• geplaatst op 06 Oct 2014 | 13:58:58

    Lekker deze vaart, met humor en enthousiasme geschreven, like your style!

    Bericht aangepast op 08:12:07