Meren - Prespa en Ohrid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sveti Naum en de bronnen van het meer van Ohrid

Meren - Prespa en Ohrid,
Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)


Sveti Naum is in het land van kerken en kloosters dat Macedonië is een van de bekendste bezienswaardigheden, maar ook een van de mooiste, en bevindt zich aan het meer van Ohrid bijna direct voor de grens met Albanië. Het hoorde van 1912 tot 1925 dan ook bij Albanië, totdat de toenmalige Albanese koning Zog het cadeau besloot te doen aan het koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen (de voorloper van Joegoslavië). Veel minder bekend is echter dat je bij Sveti Naum ook met een bootje de bronnen van het meer van Ohrid kunt bezoeken. Als je de twee dingen combineert heb je een perfecte dagtrip vanuit Ohrid of Struga. Sveti Naum beschikt zelf overigens ook over een [url="http://www.hotel-stnaum.com.mk/ " target="_blank"]hotel[/url].

[i]Sv Naum[/i]
Een groot deel van het klooster maakt tegenwoordig deel uit van het hotel waarvan ik hierboven een link heb geplaatst. Op de binnenplaats hiervan bevindt zich de 16e-eeuwse Heilige Aartsengelenkerk. Hieronder bevinden zich echter de resten van een 10e-eeuwse kerk gebouwd door de heilige Sveti Naum, die hier ook begraven ligt. Deze oorspronkelijke kerk was door de Ottomanen vernield en is pas in 1955 herontdekt toen men begon met opgravingen onder de huidige kerk. Tegenwoordig kun je in de nieuwe kerk de tombe van Sveti Naum zien in een 1799 gebouwde en later gerestaureerde zijkapel. Macedonische orthodoxen geloven dat je het hart van Sv Naum nog steeds kan horen kloppen als je je oor bij de tombe houdt. Op de binnenplaats is ook een populatie pauwen te zien.

[i]Bronnen van het meer van Ohrid[/i]
Het klooster ligt aan het einde van een voetpad met aan weerszijden restaurants en souvenirwinkeltjes. Vrij op het einde daarvan bevindt zich aan de linkerkant restaurant Ostrovo. Dit is gevestigd op een eilandje dus je moet een bruggetje over. Aan de andere oever van het restaurant is een meer waar de boottochten naar de bronnen beginnen. Zoek of vraag naar Nikola Pavleski. Voor 120 MKD (= €2,-) vertelt hij of een van zijn mannen je in het Engels of zelfs in het Nederlands over het bijzondere natuurfenomeen dat je te zijn krijgt. Bij opborrelende plekken komt ook water uit het nabijgelegen Prespameer door ondergrondse kanalen omhoog. Zo staan het Prespameer en het meer van Ohrid ondergronds in verbinding met elkaar. Naast de bronnen krijg je tegelijkertijd ook een mooi stukje van het Gali?ica NP te zien.