Luxemburg

'369645' door silly '369645' door silly

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Gouden vrouw

silly

Vlakbij de kathedraal van Luxemburg bevindt zich de Gelle Fra, letterlijk vertaald “Gouden Vrouw.” Het gouden beeld van een vrouw, dat op een 21 meter hoge granieten obelisk staat, werd tijdens de bezetting door de Nazi’s weggehaald, maar staat nu als herdenkingsmonument ter herinnering aan degenen die hun leven gaven tijdens de oorlog.

'458318' door jeannette '458318' door jeannette

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Oud en nieuw

jeannette

Boven de oude stad Luxemburg is op een heuvel de wijk Kirchberg gebouwd. Hier zie je een deel van een oude stadswal waar nu een museum in gehuisvest is, erachter zie je een stuk van het moderne MUDAM museum. Ik wens jullie allemaal een goede jaarwisseling en een heel mooi nieuw reisjaar in 2015!

'521445' door JMoerkens '521445' door JMoerkens

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Stijlvolle Straten in

JMoerkens

Tijdens een weekend in de Belgische Ardennen besloot ik ook naar Luxemburg-stad te rijden. En dat bleek een verrassend charmante stad! De straten zijn statig, netjes en sfeervol. Er zijn zowel Belgische, Duitse als Franse invloeden te ontdekken. De stad heeft een hoog en een laag gelegen gedeelte. Vanaf de kazematten heb je een prachtig uitzicht over het lager gelegen oudste gedeelte. De stad heeft wellicht een stijf imago, maar het is een hele leuke stad om doorheen te dwalen. En je bent er zo! Op de foto een kleurrijk straatbeeld, dit is toch niet direct wat je van Luxemburg verwacht?

'399902' door ejbaaijens '399902' door ejbaaijens

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Lovend over Luxemburg

ejbaaijens

Heb je nog geen plannen voor de herfst? Ga dan naar Luxemburg! Vorig jaar zijn wij met de auto naar Luxemburg geweest. Geweldige autoritten en wandelingen door een geel, oranje, rood geworden landschap. Stop in ieder geval vroeg in de ochtend aan de Moezel. De mist hangt boven de rivier. Langs de rivier fel geel gekleurde wijnranken. In het gebied vlakbij Echternach is een prachtig wandelgebied met vriendelijk gevormde rotsen. In Luxemburg stad heb je mooie uitzichten vanuit het dal of vanaf één van de vele bruggen..

'461971' door Fransvdg '461971' door Fransvdg

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Hoogteverschil

Fransvdg

In Luxemburg-stad is er sprake van duidelijk hoogteverschil. De rivieren zijn hier niet breed, maar de dalen wel diep. Er zijn dus meerdere mooie bruggen die er voor zorgen dat we gemakkelijk kunnen reizen. Luxemburg-stad is ook bekend door zijn stevige vestingwerken. Het kreeg ooit zelfs de bijnaam Gibraltar van het Noorden. (Dit is een gescande dia.)

'336927' door jysta '336927' door jysta

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Waterval

jysta

In de mooie omgeving van Echternach, was het even zoeken naar deze waterval. Maar je kunt er mooie wandelingen maken, met prachtige uitzichten en als toetje dan deze plens water.

'505318' door JMoerkens '505318' door JMoerkens

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Onverwachts Elegant..

JMoerkens

We kunnen ons allemaal eenvoudig voorstellen hoe een doorsnee straat in bijvoorbeeld Parijs, Londen, Milaan of Lissabon eruit ziet. Maar tot een maand geleden had ik eigenlijk totaal geen idee wat de sfeer van Luxemburg-stad is. Terwijl het toch een Europese hoofdstad is, en wel op slechts een uurtje of 3 rijden vanaf mijn huis. Tijdens een weekendje in de Belgische Ardennen besloot ik om eens een kijkje te gaan nemen. Echt bruisend is de stad nergens, en het barst ook niet van de bezienswaardigheden. Maar toegegeven, het had een stuk meer allure dan ik gedacht had! De binnenstad heeft mooie verzorgde straten, met statige en elegante panden. Soms deed het me denken aan Keulen, soms aan Stockholm, en soms aan Milaan. Een mengelmoes van stijlen, talen en culturen, maar bovenal oogt het netjes, degelijk en harmonieus. Dwaal door de straten, zoek een hoger gelegen punt op vanwaar je over het lage gedeelte van de stad uitkijkt (erg mooi!) en bezoek de kerken. Wanneer je in de buurt bent, zou ik zeker een dagje aanraden!

'220991' door marjahoefsmit '220991' door marjahoefsmit

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Standbeeld van willem

marjahoefsmit

Die Willem de II is ook de koning in Nederland in die tijd. Als een held werd hij binnen gehaald.. Omdat hij zich tegen de napoleontische overheersing gestreden heeft. Ook als Groothertog in Luxemburg heeft hij ook daar naam gemaakt.

'392529' door MoniquevEvE '392529' door MoniquevEvE

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Slingerende water...s

MoniquevEvE

Waar je ook rijd en reist, de natuur van Luxemburg is erg mooi. Ook zomaar ergens even stoppen om benen te strekken geeft al een prachtig uizicht.

'501983' door JannavEek '501983' door JannavEek

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Galerie Am Tunnel

JannavEek

De Luxemburgse bank BCEE besloot een tunnel te bouwen (15 m diep) om hun vier locaties aan elkaar te koppelen. Het idee om deze verbindingsweg te transformeren tot een kunstgalerij kwam daarmee tot stand. En het is een indrukwekkend museum geworden, vooral door de gedachte dat je in een tunnel rondloopt! In Galerie Am Tunnel staan thematische tentoonstellingen van de hedendaagse kunst van wereldberoemde kunstenaars centraal. Een deel van de galerie is permanent gewijd aan de fotograaf Edward Steichen, bekend van de 'The Family of Man' tentoonstelling. Toegang is gratis, 16 Rue Sainte Zithe.

'456611' door dennisenroel '456611' door dennisenroel

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Middeleeuws Grund

dennisenroel

Het is natuurlijk fantastisch om Columbus achterna te reizen en daarmee buiten de gebaande paden te gaan. Maar stiekem is het ook wel leuk als Columbus een keer in jouw 'voetsporen' treedt. Die ervaring hadden we met Columbus 48 (zomer 2014), waarin de stad Luxemburg werd uitgelicht. Vroeg dit voorjaar gingen we op stedentrip naar Reims. Met één dag hadden we de higlights van deze Noord-Franse stad wel gezien, en we besloten om de volgende dag naar Luxemburg stad te gaan, wat ongeveer twee uur rijden was. Hier lopen we door het Middeleeuwse stadsdeel Grund, dat - zoals de naam al doet vermoeden - in een lager gedeelte van de stad gelegen is. Op de achtergrond zie je de stadsmuur die Grund van een hoger stadsdeel scheidt. We hadden een onwaarschijnlijk blauwe lucht. Op aanraden van locals sloten we de dag af bij Urban Bar & Restaurant, dat één van de populairste happy hours van de stad heeft. In Columbus 48 wordt deze bar als tip genoemd. Zo trad Columbus dus in ónze voetsporen! Columbus 48: Luxemburg-Stad door de ogen van de locals.

'492767' door JannavEek '492767' door JannavEek

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Europa per tandem

JannavEek

Het is erg mooi fietsen in Luxemburg. en je kunt in dat kleine land best nog wekenlang fietsen: het nationale fietsroutenetwerk beslaat ruim 700 km fietsroutes verspreidt over het land. De natuur is er geweldig, het wegennet goed, de bewegwijzering duidelijk. Dit stel dat ik trof in Luxemburg-stad - in de ochtend, fris weer op pad - zij blijven niet zo lang in Luxemburg maar doen een lange zomer Europa per tandem!

'538322' door JMoerkens '538322' door JMoerkens

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Groen Luxemburg Stad

JMoerkens

De hoofdstad van Groothertogdom Luxemburg is een relaxte en mooie stad, waarvan de internationale allure me toch nog verraste. De stad is relatief klein, maar de straten van het centrum worden omzoomd met statige panden. De stad is gehuld in een groen jasje, met veel parken en een bosrijke omgeving. Daardoor doet het zeker niet aan als een jachtige metropool, maar eerder als een verfrissende oase. Bij de kazematten en bij de Chemin de la Corniche (door sommigen het mooiste balkon van Europa genoemd) heb je het beste zicht over de stad, met name over het lager gelegen gedeelte Grund. Ik richtte mijn camera op de rand van de stad, waardoor je goed kunt zien in wat voor groene omgeving de stad gesitueerd is!

'458202' door jeannette '458202' door jeannette

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Sneeuw

jeannette

Afgelopen zaterdag begon het te sneeuwen in Luxemburg stad. Hier zie je het Filharmonie gebouw in de moderne wijk Kirchberg waar veel architectonische hoogstandjes en kantoorflats staan.

'543604' door JoshuaX '543604' door JoshuaX

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Skateboarder@Stone...

JoshuaX

Het historische centrum van Luxemburg Stad bestaat uit een boven- en benedengedeelte. De benedenstad ligt in de vallei van Pétrusse, een rivier die er doorheen loopt. Deze vallei kun je op verschillende punten oversteken via gigantische bruggen. Eén daarvan is de Adolfsbrug, vernoemd naar Graaf Adolf van Luxemburg, de grootste stenen boogbrug ter wereld toen hij gereedkwam in 1908. Een andere belangrijke brug is de Passerelle die je op de foto ziet, 45 meter hoog, 190 meter lang. Als je langs de pijlers onder de brug doorloopt zie je hoe gigantisch dit gevaarte is. Net na de brug ligt een groot skateboardplein, leuk om ze daar bezig te zien. Echter, toen we via een trap uit de vallei naar boven liepen, zag ik tussen de boomtakken door pas het grote contrast tussen de abstracte vormen van dit Skateboardplein en de stenen Passerelle brug. Wel even moeten timen om de skateboarder in de lucht te vangen tijdens een sprong. Dit beeld vertegenwoordigd ook het gevoel dat ik bij Luxemburg Stad heb gekregen. Prachtig historische centra, maar ook volop in beweging. Ik kon bijna geen foto maken zonder twee of drie bouwkranen in het beeld. Maar zo hoort het ook als je als stad wilt blijven bruisen.

'501949' door JannavEek '501949' door JannavEek

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

De statige stad

JannavEek

Mijn favoriete plek in de stad Luxemburg is op de terrassen waar de tuinen liggen tegen de oude stadsmuur. Vanaf daar heb ik een mooi uitzicht op de riviertjes in het dal, de fraaie Schloss Bruecke en zoals hier op de statige gebouwen van de stad.

'537921' door Moraimavdf '537921' door Moraimavdf

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

De stad Luxemburg

Moraimavdf

Luxemburg ligt 400 km van Amsterdam en is eenvoudig te bereizen vanuit Nederland. Reizen naar Luxemburg kan met de trein, auto of het vliegtuig. Luxemburg is een relatief kleine, maar prachtige en gezellige stad. Deze stad heeft een unieke ligging op een rotsplateau, aan twee zijden omgeven door diepe ravijnen. Alle bezienswaardigheden zitten bij elkaar in het centrum, en dus zijn er maar twee dingen die je nodig hebt: je voeten en een kaart. Met deze kaart krijg je namelijk gratis toegang tot meer dan 20 bezienswaardigheden in het land. Je kunt kiezen uit een pas voor 1, 2 of 3 dagen. Luxemburg-stad heeft iedereen wel wat te bieden: .- In de oude vestingstad ligt de onderstad Grund. Dit deel van de stad behoort tot de oudste van Luxemburg .- Hier staat het Palais Gran-Dukal .- Bezoek de ondergrondse kazematten de Bock en het Pétrusse- dal .- Ruïnes van het Bock Kasteel .- De Katedraal van Luxemburg .- Place d'Armes .- Chemin de la Corniche, is een wandelpromenade die als het mooiste balkon van Europa staat bekend. De stad Luxemburg is zeker de moeite waard om voor een paar dagen naar toe te gaan.

'395628' door twalia '395628' door twalia

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Luxemburg-stad

twalia

Luxemburg-stad is het culturele en economische hart van Luxemburg. De stad wordt doorsneden door diepe kloven die door de riviertjes de Alzette en de Petrusse in het rotsplateau zijn uitgeslepen. Hierdoor ontstaan er grote hoogte verschillen in de stad. Op de foto staat het hoger gelegen oude stadscentrum.

'395966' door JannavEek '395966' door JannavEek

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Ruim drie eeuwen tuin

JannavEek

De benedenstad van Luxemburg-stad ligt in het dal van de riviertjes Alzette en Pétrusse. Is deels omsloten door een op de rotsen gebouwde stadsmuur die de oorsprong is van de stad Luxemburg. De burcht daar stamt uit het jaar 963. Ik loop de tuinen die daar aangelegd zijn te bewonderen. Groententuinen en ook een fraaie rozentuin. Een infobord vertelt dat hier vanaf de 17e eeuw al tuinen op de terrassen zijn geweest. De locatie is er erg gunstig voor, op het zuiden, en door de rotswand beschut tegen de koude noordenwind. Een oude gravure van Bockfelsen laat zien dat er zelfs wijnstokken groeiden. Een erg mooie historische plek.

'418021' door ejbaaijens '418021' door ejbaaijens

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Voorzichtig

ejbaaijens

Deze foto heb ik gemaakt tijdens het grootse vuurwerk ter gelegenheid van de trouwdag van de zoon van de hertog van Luxemburg. Met deze foto wil ik alle reisreporters een veilige en gezellige jaarwisseling toewensen! En nogmaals: een mooi en gezond 2014 toegewenst!

'393634' door ejbaaijens '393634' door ejbaaijens

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Afwisselend wandelen.

ejbaaijens

Je hoeft niet ver te reizen om in een totaal andere omgeving te zijn. Qua landschap/natuur is Luxemburg afwisselend en echt een wandelparadijs (eerdere tip). Ook in de stad kun je uren rondslenteren met elke keer weer andere zichten op de omgeving, de boven en de benedenstad. Aan het eind van de dag een leuk restaurantje of terrasje en de dag is compleet.

'437461' door chateau '437461' door chateau

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Berucht.

chateau

En hier is hij dan: de bekende, beter gezegd de beruchte boktor. Ik heb hem gespot tijdens een wandeling in Larochette in Luxemburg. Er zijn maar liefst meer dan 33.000 soorten boktorren, die een grote variatie kennen aan kleuren en patronen, de basisvorm is meestal wel hetzelfde. Sommige soorten imiteren wespen en mieren (mimicry), zoals de kleine wespenbok. De meeste boktorren eten als kever alleen boomsappen, nectar en stuifmeel, geen enkele soort jaagt actief op andere prooien. Sommige soorten eten zelfs helemaal niets meer en richten zich volledig op de voortplanting. De eieren worden één voor één onder boomschors afgezet. De larven van vrijwel alle soorten leven van planten en met name in al dan niet dood hout, en richten soms grote schade aan. Soms worden door aan levend hout te knagen plantenziektes verspreid, maar ook kan de vraatzucht, grote aantallen en met name een combinatie daarvan grote schade aanrichten aan houten objecten als meubelen, dakconstructies, kunstvoorwerpen maar ook bomen, aan bomen zoals in 2012 in Winterswijk waardoor 300 andere bomen binnen een straal van honderd meter gerooid moesten worden. (dank aan Wikipedia).

'369485' door silly '369485' door silly

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Adolfsbrug

silly

De Pont Adolphe is een brug uit de 20e eeuw en was zeer vernieuwend voor die tijd. Pont Adolphe wordt ook New Bridge (Nieuwe Brug) genoemd. Gebouwd van 1900 en 1903 door Groot-Hertog Adolphe. De brug kende veel prestige en internationale interesses omdat het de hoogste stenen boogbrug was uit die tijd. De dubbele boog is 85m lang over de Pétrusse valei en is 42 hoog met een totale lengte van 153m. Spanwijdte grootste boog: 84,55 meter.

'487336' door blauwvinger '487336' door blauwvinger

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Bloemetjes

blauwvinger

Deze struik met bloemen (naam weet ik niet) staat aan de achterkant van de Kathedraal van Luxemburg. De Kathedraal van Luxemburg (Frans: Cathédrale Notre-Dame, Luxemburgs: Kathedral Notre-Dame, Duits: Kathedrale unserer lieben Frau) is de bisschoppelijke kerk van Luxemburg. Het was oorspronkelijk een collegiale kerk van de jezuïeten uit het begin van de 17e eeuw. Toen de jezuïetenorde in 1773 door de paus werd opgeheven, werd hun collegiale kerk de parochiekerk van de stad, met de naam Kerk van St. Nicolaas en St. Theresa. (bron: Wikipedia)