Luxemburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Luxemburg image
Luxemburg image Luxemburg image

1ste Poging met Liften

Luxemburg
Luxemburg
Marjella

1ste Poging met Liften

In eerste instantie was het niet meteen het plan om te gaan liften naar Luxemburg. We hadden gewoon besloten om naar Luxemburg te gaan voor een lang weekend en waarschijnlijk met de trein (favoriet vervoersmiddel). Voor de grap kregen we het over liften en eigenlijk leek ons dat allebei wel heel erg leuk om een keer te proberen.
Mijn ouders waren wat minder blij met dit plan, maar dat is dus het voordeel van op jezelf wonen, ze kunnen slechts hun mening en advies geven.

De avond voor we vertrokken hadden we nog bordjes gemaakt met de plaatsnamen van de steden op onze route (heb wat smeekbedes klaar en ben bereid lange tijd in de kou te staan).
We begonnen in Lochem (Davied zijn woonplaats) omdat het mooi in het midden van Nederland ligt. Na 45 minuten springen, sippe gezichten trekken en heel veel teleurstellingen werden we eindelijk meegenomen door een oudere man die vroeger ook gelift had. Hij vertelde ons dat zijn dochter hem wat aan zou doen, hij had wel overvallen kunnen worden! (Wij zien er heel gevaarlijk uit blijkbaar). Hij kon ons een stad verderop brengen vlakbij de oprit van de snelweg naar de volgende grote stad en de omliggende kleine dorpjes.

Door twee mannen werden we in het volgende dorpje gedropt, waar ik even een toiletstop kon houden bij een aardige meneer thuis. Gelukkig hoefden we niet heel lang te wachten op een volgende lift, een koppel was voor ons omgekeerd om ons mee te nemen. De man bleek niet zo’n rijvaardige man te zijn.. hij reed zonder handen en de verdeling tussen gas en rem kende hij blijkbaar ook nog niet zo goed. Bij een verkeerslicht moesten we snel uitstappen zodat hij gewoon verder kon rijden zodra het licht op groen sprong.

Na ongeveer 45 minuten kwam de meest dodelijke lift van ons liftavontuur, in eerste instantie waren we heel blij met de lift want ze kon ons tot Venlo brengen, maar de dame had blijkbaar nog nooit van tactische lift plekken gehoord. Bij de afrit vlakbij Venlo werden we gedropt, het probleem was dat er bijna geen auto voorbij kwam en dat er nog gewerkt werd aan de afrit..

Na ongeveer een uur wachtend op een lift zijn we naar het dichtstbijzijnde station gelopen en met de trein naar Maastricht gegaan, maar aangezien bijna drie kwart van Maastricht een oprit naar de snelweg is, is het vrijwel onmogelijk om een goede lift plek te vinden. Omdat we maar een lang weekend hadden en al een hostel geboekt hadden (vraag me ook niet waarom, maar goed we hadden een hostel geboekt) zijn we met de trein naar Luxemburg gegaan.

Dacht je trouwens dat Nederland het enige land is met een zondags regeling voor het openbaarvervoer? Denk dan nog maar eens, want ook België heeft er eentje.. omdat we dus zolang moesten wachten op onze trein naar Luxemburg, zouden we in Luxemburg nog maar twintig minuten hebben om 5 km bergopwaarts te lopen/rennen, want om 22:00 was de laatste Check-in mogelijkheid.

We hebben nog een poging gewaagd, maar toen we zagen dat de weg toch wel heel erg schuin liep, zijn we maar terug gelopen en hebben we de trein naar het centrum genomen.
Het jeugdhostel was een stukje lopen vanaf het station, opzich goed te doen, maar niet als je de weg niet weet, dan maar een taxi, maar dan moet je nog wel duidelijk maken waar je heen wilt als je geen adres hebt.

Zeg niet dat je naar een Youth Hostel wilt, dat woord kennen ze daar niet, zelfs de jongere generatie kijkt je schaapachtig aan bij dat woord, zeg gewoon Cheap Hotel, en ze brengen je naar het jeugdhostel, beetje vreemd, maar het werkt wel.
Luxemburg stad is erg leuk om doorheen te lopen, je hebt een shop gedeelte, met allerlei bekende winkels, maar meer in het hartje van de stad heb je het historische gedeelte met allerlei mooie gebouwen.
De taal die het meeste gesproken wordt is Frans en Duits, dus voor ieders wat wils, slechts een enkeling kent een paar woordjes Engels.

Voor de terugweg hadden we een kaartje vanuit België voor maar 8 Euro en het bracht ons naar de grens met Nederland. De kaartjes in Luxemburg zijn 1.50 Euro en zijn ook 1.5 uur geldig, in alle openbaarvervoer middelen.
Vooraf hadden we nog een aantal afspraken gemaakt en achteraf hadden we er nog een paar aan toegevoegd voor een volgende keer:
- Zet een route op voor je vertrekt zodat je globaal weet waar je langs moet.
- Laat je niet afzetten in verlaten dorpjes waar misschien 5 auto’s in totaal langs komen.
- Maak duidelijk dat je liever bij een tankstation word afgezet dan bij een afrit, meer kans op auto’s en om er snel weg te komen.

En heel belangrijk, besluit of je bij elke auto instapt, of stap je alleen bij oudere mensen in, alleen bij koppels, alleen bij vrouwen, etc.
Persoonlijk zou ik nooit in een auto met alleen maar mannen stappen als ik alleen zou gaan liften.

Het liften was zeker een heel avontuur en op naar een volgende keer!

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.