Luxemburg feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Luxemburg, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Luxemburg, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

1 januari - Nieuwjaarsdag

Februari - Carnaval (Christendom)
Het tijdstip van de viering van carnaval is afhankelijk van de wisselende datum waarop Pasen jaarlijks wordt gevierd. De zevende zondag voorafgaande aan Paaszondag is carnavalszondag.

Maart - Bretzelsonndeg
Volksfeest in Luxemburg op de vierde zondag van de vastentijd (Veertigdagentijd).

April - Goede Vrijdag (Christendom)
De vrijdag voor Pasen. Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.

April - Pasen (Christendom)
Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

1 mei - Dag van de arbeid
Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. 

9 mei - Dag van Europa
Wordt gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman in een ambitieuze verklaring aangaf dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht, die later zou uitgroeien tot de Europese Unie. De Dag van Europa geniet weinig bekendheid, maar Europese ambtenaren hebben een vrije dag.     

Mei - Hemelvaartsdag (Christendom)
Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart ('Ascensionis Domini') van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest).

Mei - Pinksteren (Christendom)
Op deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

Mei - Processie van Echternach (Christendom)
Jaarlijks op Pinksterdinsdag vindt in het Luxemburgse stadje Echternach een spring-processie naar het graf van Sint-Willibrord plaats. Groepjes pelgrims, ieder met zijn eigen muziekkorps, verzamelen zich bij de lindeboom van de heilige.

Juni - Mammendag
In Luxemburg wordt elke tweede zondag in juni Moederdag gevierd.

23 juni - Nationale Feestdag
National Feierdaag. Jaarlijks op 23 juni. Verjaardag van de groothertog.

15 augustus - Maria Tenhemelopneming (Christendom)
De feestdag van de opneming van Maria in de hemel, men heeft een vrije dag.

1 september - Luxembourg City Kermesse
Alleen in de stad Luxemburg een feestdag.

September - Fête du Raisin et du Vin (Wijnfeest)
Jaarlijks in het tweede weekend van september wordt in het Luxemburgse stadje Grevenmacher aan de Moezel een groot driedaags wijnfeest gevierd.

Oktober - Pappendag
Iedere eerste zondag in oktober wordt in Luxemburg Vaderdag gevierd.

1 november - Allerheiligen (Christendom)
Feestdag waarop alle heiligen (ruim 100 000) van de room-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.

6 december - Sint Nicolaas (Christendom)
Dit is gedenkdag (sterfdag) van de heilige Nicolaas. Kinderen zetten hun schoen en krijgen cadeautjes.

24 december - Kerstavond (Christendom)

25 en 26 december - Kerstmis (Christendom)

Informatie over Luxemburg

Meer Luxemburg inspiratie

'264457' door dannyvdm '264457' door dannyvdm

LuxemburgArdennen

LuxemburgArdennen

Klein Zwitserland

dannyvdm

Een van de populairste en mooiste wandelroutes kun je lopen in Klein Zwitserland. Een mooi uitgangspunt van deze wandelroute begint in het dorpje Consdorf. Vanuit het kleine dorpje met een 18e eeuw kerkje, boerderijen en enkele cafés en restaurants, wandel je langs de rustgevende weilanden. Enkele honderden meters verder verrijzen de eerste rotswanden. Enkele rotsformaties dragen namen, zoals de Goldkaul en Goldfralay. Het Luxemburgse zandsteen is gevormd uit horizontale lagen. In de loop van vale jaren dringt in de kloven water door dat zachtere bestanddelen oplost. Hierdoor ontstaan grotere en kleinere losse brokken. Deze brokken dalen in op de lemige bosgrond. Wanneer ze omvallen ontstaan de losse brokken die te zien zijn in Klein Zwitserland. Mensen kunnen in nauwe schachten lopen. Aan de oever van de Zwarte Ernz is de Schiessentümpel te zien. Dit is een klein bruggetje die een kunstmatig watervalletje overspant. Jammer is dat dit watervalletje speciaal voor toeristen is aangelegd. Maar de prachtige natuur maakt veel goed.

'181755' door janhermens '181755' door janhermens

LuxemburgArdennen

LuxemburgArdennen

Muellerthal:...Schies

janhermens

In het Müllerthal bevindt zich een waterval die populair is bij toeristen, de Schiessentümpel. In de omgeving hiervan kun je door het dal en langs de rivier wandelen. De Schiessentümpel is niet echt hoog. In feite zijn het drie kleine watervallen. De mooie boogbrug en de rotsen geven de waterval een sprookjesachtige sfeer. Door het gebied zijn veel wandelroutes uitgezet langs de vele beekjes, rotsen, kloven, natuurlijke tunnels en spelonken. Een aanrader is de wandelroute van tweeeneenhalf uur tussen de stad Echternach en het plaatsje Berdorf. zie ook: www.wageral.nl/mullerthal/mullerthal.htm

'369645' door silly '369645' door silly

LuxemburgLuxemburg

LuxemburgLuxemburg

Gouden vrouw

silly

Vlakbij de kathedraal van Luxemburg bevindt zich de Gelle Fra, letterlijk vertaald “Gouden Vrouw.” Het gouden beeld van een vrouw, dat op een 21 meter hoge granieten obelisk staat, werd tijdens de bezetting door de Nazi’s weggehaald, maar staat nu als herdenkingsmonument ter herinnering aan degenen die hun leven gaven tijdens de oorlog.

Bekijk alle foto's en tips