Vilnius reisblogs

'Stedentrip Vilnius en bezoek Trakai nationaal park'

JMouwen was er (tot 15 mei 2012) Gepost op 29 mei 121 reacties

Een keer eens buiten de gebaande paden treden, een keer iets anders dan anders. Iets waarvan mensen raar opkijken als je erover begint. Dan moet je een bezoek brengen aan Vilnius.
Omdat de stad nog weinig aangedaan wordt, kun jezelf ook goed verrast worden, omdat je minder hoge verwachtingen hebt, dan wanneer je bijvoorbeeld naar Praag of Rome gaat.

Samen met een medestagiar van mijn stage had ik besloten om een bijzondere reis te gaan maken. We wilden zo goedkoop mogelijk en ook dat kan uitstekend in Litouwen. We zijn vanaf Eindhoven gevlogen en geland op Vilnius Airport. Het vliegveld ligt op zo'n 6 kilometer van het centrum. Het openbaar vervoer werkt bijstergoed in Litouwen.
Vanaf het centraal station gaan er allerlei trolleybussen in de meest gangbare richtingen. Het is even puzelen, maar het went snel. Ons hotel lag ver in een buitenwijk en ik had geen idee hoe we daar precies naartoe moesten. Gelukkig was er een zeer behulpzame vrouw in de bus die goed Engels sprak.

Vanaf het moment dat ik instapte heb ik tegelijkertijd geluisterd naar de vrouw waar mijn reisgenoot mee aan het praten was en ondertussen een blik geworpen naar buiten. Wat zag het er verpauperd en arm uit. De verhalen van de vrouw waren aangrijpend en we werden gelijk op onze plaats gezet. Ze wilde graag kinderen, maar had hier geen geld voor. De crisis had hier ook hard toegeslagen. Ze zei dat ons hotel in de buurt lag waar zij woonde, wat ik eerst niet zo vertrouwde. Uiteindelijk belde ze haar man of hij het even kon opzoeken en is ze met ons meegelopen. Ondertussen vroeg ze wat onze connectie was. 'Uhhm...geen', zeiden Thom en ik. Ze keek verbaasd op. 'Jullie zien er heel rijk en westelijk uit, berg alles goed op en let goed op jezelf', was het antwoord. 'Als er iets is kunnen jullie mij altijd bellen'. Ze gaf haar telefoonnummer terwijl we naar het hotel wandelden.

Eenmaal ingecheckt, besloten we om wat te eten in het hotel. Tijdens het eten heb ik niks gezegd. Ik was aangedaan van alle armoede en de verpaupering. De verhalen van de vrouw zette mij echt aan het denken. Ik voelde me arrogant ten opzichte van haar dat ik wél geld had om te reizen en keuzes kon maken.

De volgende dag besloten we te gaan lopen richting het centrum. De wandeling duurde zo'n 30 minuten, maar was goed te doen. Als eerste brachten we een bezoek aan het beroemde KGB-museum. In dit museum is een cellencomplex waar oorlogsmisdadigers werden vervolgd. Het cellencomplex doet heel reeël aan en geeft een goed beeld van de naoorlogse periode. Het is ontzettend aangrijpend en zette mij echt wederom aan het denken.

De rest van de dag beloofde wat beter te worden. We zijn zonder plan doorgelopen en hebben de voornaamste bezienswaardigheden gezien. Zo was de volgende stop de kathedraal van Vilnius. De Gediminas toren ligt hier vlakbij. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht en zie je pas echt hoe groen de stad eigenlijk is. Niet alleen buiten de stad zijn veel bossen te zien, maar ook tussen de bebouwde delen. Echt schitterend!

Na de toren hebben we de St. Anne kerk gezien, onder de poort van de Dageraad gelopen en ten slotte een bezoek gebracht aan het Radisson Blu hotel. Dit hotel heeft een skybar op de 22e verdieping vanweer je een mooi uitzicht hebt. De drankjes zijn wel aan de dure kant, maar toch zeker een bezoek waardig.

De tweede dag zouden we eigenlijk doorbrengen in Kaunas, maar dit werd afgeraden. De stad bleek gevaarlijk voor toeristen. We besloten om met de trein naar Trakai te gaan, de vroegere hoofdstad van het land. Trakai is een nationaal park, bestaande uit vele meren en eilandjes. Op een eiland ligt het kasteel van Trakai wat helemaal gerestaureerd is. Binnen in het kasteel is een musuem gehuisvest over de restauratie.

Trakai kent ook vele vakantiewoningen en is een van de meest bezochte plaatsen onder toeristen in Litouwen. Op een mooie dag is het er schitterend. De plaats is goed te bereiken, zowel per trein als per bus.

Ik heb in die twee volle dagen veel gezien en geleerd. Vilnius is echt een mooie stad, rijk aan cultuur en nog niet ondergelopen door honderdduizenden toeristen. Dat heeft echt wel zijn charme.

JMouwen Positie 21050 (0 p.) Lid sinds 17-05-2012 Foto's en tips: 4 Blogs: 2 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

'Studiereis Andalusië: Granada en Sevilla'
0 0
Gepost op 29 mei
Spanje Granada

Reacties bij deze blog

ALouwe

Door: ALouwe • Geplaatst op

Leuk blog om te lezen. Erg al die armoede. Dat is zo vaak ook af te lezen op de gezichten.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.