Litouwen

Het Noord-Europese land Litouwen is gelegen tussen Letland, Wit-Rusland, Polen en Rusland. Het is de grootste Baltische staat, met een oppervlakte zo groot als Nederland en België samen. Toch wonen er verspreid over het hele land maar 3.500.000 mensen.

In 1990 werd het land onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Tegenwoordig vormt het een meerpartijendemocratie met een minister-president aan het hoofd. Litouwen is vrij vlak, de hoogste berg is 294 meter hoog. Litouwen heeft een kustlijn met een lengte van negentig kilometer en herbergt in het binnenland meer dan vierduizend meren. Grappig weetje: het exacte middelpunt van Europa ligt binnen de Litouwse grenzen. Het land biedt een scala aan mogelijkheden; ga vissen in een van de prachtige meren, maak een stedentrip, of doe het eens anders: verken de hoofdstad per fiets! Litouwen is een van de Mekka’s voor vogelspotters, want het land kent maar liefst 330 verschillende soorten. Daarnaast bieden de bossen van Litouwen onderdak aan verschillende soorten groot wild die in West-Europa nagenoeg zijn verdwenen, zoals beren en wolven. Het toerisme in Litouwen staat nog in de kinderschoenen, het is langzaam in opkomst dus veel toeristen zal je niet tegenkomen.

Ook in de economie zie je een stijgende lijn. Het bruto binnenlands product (BBP) is in vijftien jaar tijd meer dan verdubbeld. Litouwen is bezig zichzelf op de kaart te zetten. Op 1 mei 2004 sloot het zich aan bij de Europese Unie en op 1 januari 2015 nam het land de euro als wettig betaalmiddel aan. Het wegennet is nog niet optimaal, al wordt daar hard aan gewerkt. De belangrijkste routes lopen van Vilnius naar de andere grote steden (Kaunas, Klaipeda en Panevėžys). Deze zijn wel goed begaanbaar.

Kortom, Litouwen heeft veel te bieden en het is een land van vele mogelijkheden, klaar om ontdekt te worden. 

Informatie over Litouwen

Alle highlights van Litouwen

Beste foto's & tips van Litouwen

'274432' door marjolijn '274432' door marjolijn

LitouwenNoord Litouwen

LitouwenNoord Litouwen

Kruisberg Siauliai

marjolijn

Kruisen waar je ook kijkt, ontelbare hoeveelheden! Litouwen werd pas laat gekerstend, maar nu is het een zeer katholiek land. In de buurt van Siauliai staat de bekende Kruisberg, ook wel bekend als Heuvel der Kruisen, een heuvel met ontelbare kruisen.Het aantal wordt geschat op 50.000. Waarschijnlijk zijn de eerste kruisen geplaatst na de Novemberopstand van 1830 tegen de Russen door familieleden die de lichamen van rebellen niet konden terugvinden. Eind 19e eeuw werd het plaatsen van kruisen door de Russen verboden. De heuvel werd een symbool van verzet, er werden steeds nieuwe kruisen geplaatst en vervolgens door de Russen weer platgewalst. Een bezoek aan de Kruisberg is een bijzondere ervaring.

'422050' door ronderegt '422050' door ronderegt

LitouwenWest Litouwen

LitouwenWest Litouwen

Kruisenheuvel

ronderegt

Nabij Siauliai in West-Litouwen staan midden in het landschap inmiddels duizenden kruisen, dit is begonnen na de onderdrukking van de opstand in 1831 en tegen de tijd dat de Sovjets Litouwen in 1940 bezetten waren het er meer dan 200. In 1961 werd alles leeggehaald en in 1973 en 1975 ging er een buldozer overheen om alles te verwijderen, maar de kruisen bleven terugkomen. Ten slotte werd de Kruisenheuvel met rust gelaten en tijdens het bezoek van de Paus in 1993 stonden er kruisen en sculpturen van over heel de wereld. Inmiddels is het een van de meest bezochte locaties in Litouwen met betaalde parkeerplaats, souvenirs en veel kraampjes waar je een kruis kunt kopen om te plaatsen.

'499892' door Trude '499892' door Trude

LitouwenŽemaitija NP

LitouwenŽemaitija NP

Heuvel van kruisen

Trude

De heuvel van Kruisen is een van de belangrijkste nationale monumenten van Litouwen. De heuvel is bedekt met duizenden kruisen in alle soorten en maten. Voor het katholiek Litouwen is het een magisch oord van geloof. Dagelijks worden er nog steeds kruisen geplaatst door de bezoekers.

Praktische informatie over Litouwen

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  juni t/m augustus
 • Internet extentie
  lt
 • Hoofdstad
  Vilnius
 • Aantal inwoners
  3.6 miljoen
 • Oppervlakte
  1,6x Nederland
 • Reistijd
  2:15
 • Talen
  Litouws
 • Religie
  rooms-katholiek
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  370
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  geen visum nodig
 • Douane
  geen visum nodig
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Vilnius (VNO)
 • Nationale feestdagen
  16 februari Onafhankelijkheidsdag, 11 maart Herdenking Onafhankelijkheid 1990
Laat kaart zien
Vilnius, Litouwen

De Litouwse hoofdstad Vilnius heeft de littekens van de Sovjettijd weggepoetst en zich ontpopt tot een van de spannendste culturele hotspots van Oost-Europa.

De Litouwse hoofdstad Vilnius heeft de littekens van de Sovjettijd weggepoetst en zich ontpopt tot een van de spannendste culturele hotspots van Oost-...