Kaunas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een interessante dag in Kaunas

Kaunas,
Litouwen


Kaunas was tussen 1919 en 1939 de hoofdstad van Litouwen. De stad ligt 100 kilometer ten westen van Vilnius en is dus gemakkelijk via een dagtrip van daaruit te bezichtigen.
In het OUDE gedeelte van de stad vind je veel historische gebouwen, zoals de St Peter en St Paul kathedraal, de mooie, uit rode baksteen opgetrokken kerk Vytautas en een fraai Jezuïetenklooster. Heel apart vond ik het voormalige stadhuis dat thans dienstdoet als trouwpaleis. Het is leuk om hier de enorme limousines met trouwkoppels af en aan te zien rijden.
Net voorbij het Kaunas kasteel staat de St Joriskerk, die gedeeltelijk is gerestaureerd. Je kunt hier binnen zien hoe deze kerk praktisch verwoest werd door de Sovjets die de kerk gebruikten om er zout in op te slaan.....
In het NIEUWE deel van de stad is een erg mooie lange winkelpromenade ((Laisves aleja, Vrijheidslaan) met gezellige cafeetjes, restaurants en terrassen. Deze 1,5 kilometer lange promenade komt uit op de Sint-Michaelkathedraal.
Heel bijzonder in de nieuwe stad is het M.K. Ciurlionis museum, een absolute must voor liefhebbers van schilderijen in combinatie met muziek. Ciurlionis ( 1875 tot 1911) was een synestheet, dwz hij zag kleuren als hij muziek hoorde. Van wonderkind groeide hij op tot schilder /componist. Hij componeerde in zijn korte leven ongeveer 300 werken en evenzovele schilderijen. Gaat dit zien en horen! Vlakbij dit museum is ook nog het Duivelsmuseum met een verzameling duivels. Dat heb ik niet gezien.