Kaunas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Concentratiekamp Fort 9

Kaunas,
Litouwen


Het Negende Fort (Devintas Fortas) in Kaunas, Litouwen is een fort dat onderdeel uitmaakt van het grotere complex Fort Kaunas en dat dienst deed als gevangenis en tijdens de Tweede Wereldoorlog als concentratiekamp van nazi-Duitsland.

Het fort werd gebouwd tussen 1902 en 1913 en was sinds 1924 een gevangenis. Tijdens de Sovjet bezetting (1940-41) van de Baltische Staten na het Molotov-Ribbentroppact deed het fort dienst als gevangenis van de NKVD die er politieke gevangenen opsloot.

Na de bezetting door nazi-Duitsland werd het een concentratiekamp waar in totaal 30.000 mensen, meest Litouwse Joden, omkwamen. Ook vanuit andere landen werden Joden naar Kaunas gebracht.

Na afloop van de oorlog gebruikte de Sovjet-Unie het wederom als gevangenis tot vanaf 1948 tot 1958 het fort en de directe omgeving dienst deed als landbouwcomplex. Hierna werd er een museum gevestigd.

Bron Wikipedia

Het is nu ingericht als museum ! Het bezoek was een claustrofobische ervaring. Kippenvel op de armen en blij dat ik weer buiten stond!