Litouwen

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter Vulture1960

Het Noord-Europese land Litouwen is gelegen tussen Letland, Wit-Rusland, Polen en Rusland. Het is de grootste Baltische staat, met een oppervlakte zo groot als Nederland en België samen. Toch wonen er verspreid over het hele land maar 3.500.000 mensen.

In 1990 werd het land onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Tegenwoordig vormt het een meerpartijendemocratie met een minister-president aan het hoofd. Litouwen is vrij vlak, de hoogste berg is 294 meter hoog. Litouwen heeft een kustlijn met een lengte van negentig kilometer en herbergt in het binnenland meer dan vierduizend meren. Grappig weetje: het exacte middelpunt van Europa ligt binnen de Litouwse grenzen. Het land biedt een scala aan mogelijkheden; ga vissen in een van de prachtige meren, maak een stedentrip, of doe het eens anders: verken de hoofdstad per fiets! Litouwen is een van de Mekka’s voor vogelspotters, want het land kent maar liefst 330 verschillende soorten. Daarnaast bieden de bossen van Litouwen onderdak aan verschillende soorten groot wild die in West-Europa nagenoeg zijn verdwenen, zoals beren en wolven. Het toerisme in Litouwen staat nog in de kinderschoenen, het is langzaam in opkomst dus veel toeristen zal je niet tegenkomen.

Ook in de economie zie je een stijgende lijn. Het bruto binnenlands product (BBP) is in vijftien jaar tijd meer dan verdubbeld. Litouwen is bezig zichzelf op de kaart te zetten. Op 1 mei 2004 sloot het zich aan bij de Europese Unie en op 1 januari 2015 nam het land de euro als wettig betaalmiddel aan. Het wegennet is nog niet optimaal, al wordt daar hard aan gewerkt. De belangrijkste routes lopen van Vilnius naar de andere grote steden (Kaunas, Klaipeda en Panevėžys). Deze zijn wel goed begaanbaar.

Kortom, Litouwen heeft veel te bieden en het is een land van vele mogelijkheden, klaar om ontdekt te worden. 

Informatie over Litouwen

Populaire highlights van Litouwen

Alle highlights van Litouwen

Beste foto's & tips van Litouwen

Kruisen waar je ook kijkt, ontelbare hoeveelheden! Litouwen werd pas laat gekerstend, maar nu is het een zeer katholiek land. In de buurt van Siauliai staat ...

>>

Nabij Siauliai in West-Litouwen staan midden in het landschap inmiddels duizenden kruisen, dit is begonnen na de onderdrukking van de opstand in 1831 en tege...

>>

De heuvel van Kruisen is een van de belangrijkste nationale monumenten van Litouwen. De heuvel is bedekt met duizenden kruisen in alle soorten en maten. Voor...

>>

Praktische informatie over Litouwen

Kaart van Litouwen en omgeving

Laatste Litouwen Artikelen

Met onze reisgids Litouwen ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Reisnieuws
Budget tripje in Europa? De 8 beste budget airlines

13 mrt 2017, Nergens ter wereld heeft de opkomst van budgetvluchten het reizen zó beïnvloed als in Europa. Adviesbureau Skytrax stelde een top 8 samen van Europa's beste budget airlines, gebaseerd op beoordelingen van passagiers.

0
Interview
Daan Nieber: ‘Ik heb een half uur gedacht dat mijn taxipassagier 111 was!’

10 jan 2017, In het KRO-NCRV reisprogramma Van A Naar B reisde presentator Daan Nieber in een taxi van Sint Petersburg naar Nederland. We vroegen ons af hoe het is om als taxichauffeur door het leven te gaan.

0
Reisnieuws
Vilnius, Litouwen

10 aug 2012, De Litouwse hoofdstad Vilnius heeft de littekens van de Sovjettijd weggepoetst en zich ontpopt tot een van de spannendste culturele hotspots van Oost-Europa.

0