Kroatië reviews

9
Kroatië
ivana was hier 15 Mar 2018
Prachtig nationaal park met veel watervallen en meren die in elkaar overlopen. In 2 dagen kun je bijna alle wandelpaden belopen en prachtige foto's maken. Met een boot wordt je naar de overkant gebracht. Adembenemende natuur en erg vriendelijke lokale mensen. Voornamelijk erg rustig in de ochtend. Leuke familie hotels om te overnachten dichtbij de ingang van het park.
Land
  • bereikbaarheid
  • betaalbaar
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Kroatië
RoyanvanVelse was hier 30 Sep 2017
Erg druk, maar erg leuk. Deze bestemming moet je vooral buiten het hoogseizoen bezoeken. Vroeg in de ochtend de stad in, en de rest van de dag buiten de stad rondbrengen. op het eilandje Lokrum bijvoorbeeld.
Land
  • Geschiedenis
  • Drukte
Review geplaatst op 2017-11-19 Door RoyanvanVelse
7
Kroatië
JordDSVanEs was hier 30 Sep 2016
Het eiland Krk in de Adriatische Zee, dat voor 1980 niet verbonden was met het vasteland van Kroatië,is van strategisch belang geweest voor de vele keizers,graven en andere vorsten die er in de loop van de onrustige geschiedenis de scepter zwaaiden. Bij de oversteek naar Krk via de "Krcki Most", de 1430 meter lange brug, die door haar hoogte van 67 meter ook een uitstekend vergezicht biedt, is dat niet moeilijk voor te stellen. Het rotsachtige eiland, met een moeilijk begaanbare kustlijn, af en toe onderbroken door een kleine baai, maakt het geheel tot een natuurlijk fort. Maar ook deze, op het eerste gezicht onneembare vesting, heeft haar geheimen en haar zachte kant. Waar de noord- en oostkust een ruige mysterieuze schoonheid bezitten, heeft het westen van Krk een vruchtbare grond met een dichte vegetatie. Hier worden olijven verbouwd en schapen gehouden. Toerisme is een groeiende sector, vooral merkbaar in de zomermaanden aan deze kant van het eiland. Een hoogtepunt van Krk is het mooie dorpje Vrbnik, gelegen op een uitsteeksel in de zee, waar je kan genieten van het unieke uitzicht, talloze kleine straatjes, waaronder het smalste steegje ter wereld dat zo'n 45 centimeter breed is, en de licht mousserende witte wijn van de Zlahtinadruif, die groeit in het beschutte dal onder aan het dorp. Krk is een eiland met een eigen karakter, waarin natuur, cuisine en kristalhelder water een hoofdrol spelen. Of ik hier ooit terugkom? Zeker weten.
Land
  • Water en natuur
  • In de zomermaanden veel toerisme
Review geplaatst op 2016-11-24 Door JordDSVanEs
9
Kroatië
ingrover was hier 31 Aug 2016
Dubrovnik is een geweldige stad en dan vooral de volledig ommuurde oude stad. Je kunt de muren beklimmen en zo een kijkje nemen van boven over de gehele oude stad...je hebt hier echt ogen te kort,zo mooi is het. Je kunt hier geheel op eigen houtje rondwandelen maar ook zijn er talloze excursies zowel in als in de buurt van de stad en verder weg te boeken!Ook is deze plek bekend van de serie game of thrones en zijn ook daarvan talloze tours.... als je gaat eten doe dit buiten het oude centrum,Dubrovnik is al vrij duur,nog duurder dan de rest van Kroatië. Ongeveer vergelijkbaar met NL prijzen en soms nog duurder. Buiten de oude stad is het iets goedkoper eten en winkelen en een terrasje pakken kan daar ook.Er is zo enorm veel te doen dat je wel een aantal dagen nodig hebt Veel dingen kun je prima zelf en daar hoef je dus geen dure tour voor te boeken. Overnachten kun je het beste in 1 van de vele appartementen die mensen verhuren Dat is een stuk goedkoper dan de prijzige hotels.Je kunt hier prima met het ov reizen,dat is het goedkoopste en het makkelijkste.De bussen komen overal..je bent hier dichtbij Bosnië en ook bij Montenegro voor leuke uitstapjes van een dag of enkele dagen.ook dit is prima met de bus te doen
Land
  • Prachtige stad
  • bezienswaardigheden
  • city walls wandeling
  • busvervoer
  • restaurants buiten het oude centrum
  • de oude stad
  • veel te druk
  • erg toeristisch
  • te duur
Review geplaatst op 2016-12-11 Door ingrover
9
Kroatië Dubrovnik
ingrover was hier 31 Aug 2016
Dubrovnik is een geweldige stad en dan vooral de volledig ommuurde oude stad. Je kunt de muren beklimmen en zo een kijkje nemen van boven over de gehele oude stad...je hebt hier echt ogen te kort,zo mooi is het. Je kunt hier geheel op eigen houtje rondwandelen maar ook zijn er talloze excursies zowel in als in de buurt van de stad en verder weg te boeken!Ook is deze plek bekend van de serie game of thrones en zijn ook daarvan talloze tours.... als je gaat eten doe dit buiten het oude centrum,Dubrovnik is al vrij duur,nog duurder dan de rest van Kroatië. Ongeveer vergelijkbaar met NL prijzen en soms nog duurder. Buiten de oude stad is het iets goedkoper eten en winkelen en een terrasje pakken kan daar ook.Er is zo enorm veel te doen dat je wel een aantal dagen nodig hebt Veel dingen kun je prima zelf en daar hoef je dus geen dure tour voor te boeken. Overnachten kun je het beste in 1 van de vele appartementen die mensen verhuren Dat is een stuk goedkoper dan de prijzige hotels.Je kunt hier prima met het ov reizen,dat is het goedkoopste en het makkelijkste.De bussen komen overal..je bent hier dichtbij Bosnië en ook bij Montenegro voor leuke uitstapjes van een dag of enkele dagen.ook dit is prima met de bus te doen
Stad
  • Prachtige stad
  • bezienswaardigheden
  • city walls wandeling
  • busvervoer
  • restaurants buiten het oude centrum
  • de oude stad
  • veel te druk
  • erg toeristisch
  • te duur
Review geplaatst op 2016-12-11 Door ingrover
8
Kroatië Split
ingrover was hier 31 Aug 2016
Split is een mooie stad in Kroatië die oud met modern combineert.Het centrum is het oude paleis van de Romeinse keizer Diocletianus(uit de 4e eeuw).Dit bestaat geheel uit smalle oude straatjes in originele staat waar moderne winkeltjes in zitten en waar ze kraampjes hebben neergezet die in de avond met neon verlichting zijn versierd.Het is een erg groot complex waar heel veel te zien is....je kunt er oneindig rondstruinen.....1 van de 4 ingangen komt uit op de boulevard van Split aan de haven,waar het vol zit met gezellige restaurants en terrasjes waar vaak activiteiten zijn in de avond.ook kun je hier vele excursies boeken of gewoon rondwandelen
Stad
  • Prachtig centrum
  • gezellig om uit te gaan
  • veel activiteiten
  • modern met oud
  • Unesco erfgoed
  • in originele staat
  • veel toeristen
  • vrij prijzig
  • kan er erg warm zijn
Review geplaatst op 2016-12-10 Door ingrover
8
Kroatië Split
marjolijn was hier 31 Aug 2016
Het uitgebreide paleiscomplex van een gepensioneerde romeinse keizer, in de middeleeuwen omgebouwd tot een heuse stad, hoe uniek is dat! Split staat dan ook terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Diocletianus groeide op in een eenvoudig Dalmatisch gezin, maakte een bliksemcarrière als militair en werd op 39-jarige leeftijd keizer. Zijn voorgangers stierven in het ambt, maar Diocletianus koos voor pensioen, en liet daarvoor een paleis bouwen. Later veranderde het paleis in een echte stad, doordat vluchtelingen uit door piraten geplunderde steden in de omgeving zich hier vestigden. Een romeinse tempel, een middeleeuwse kathedraal, resten van een joodse wijk, een moskee, getuigenissen van een lange geschiedenis worden hier gemixed met het bruisende leven van alledag: winkeltjes, markt, barretjes, eetgelegenheden, terrasjes. In trek bij toeristen, maar toch een “normale”, relaxte sfeer. De meningen hierover verschillen, maar ik vond het er prettiger dan in Dubrovnik.
Stad
  • Veel te zien
  • toch overzichtelijk
  • Levendig, geen openluchtmuseum
  • Zeepromenade met terrasjes
  • redelijk prijspeil
  • Cruiseschepen voeren veel toeristen aan
  • het kan erg warm zijn
  • In deze regio waait soms de borawind
Review geplaatst op 2016-10-13 Door marjolijn
10
Kroatië Porec
marjolijn was hier 31 Aug 2016
In mijn ogen zeker zo mooi als Ravenna, de Byzantijnse mozaïeken in de Euphrasiusbasiliek in Porec. Deze topbezienswaardigheid staat dan ook terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Porec zelf zie je in het stratenplan nog de oude romeinse kolonie terug. Vanaf de toren bij de basiliek heb je een mooi uitzicht over de stad. De basiliek dateert uit de 6e eeuw, en is gebouwd op de plek waar eerder een romeinse villa stond, de mozaïekvloer van deze villa is nog te zien. De basiliek werd gebouwd door bisschop Euphrasius, die op het mozaïek in de apsis te zien is met de kerk in zijn handen. Trek voldoende tijd uit voor het complex, dat naast de toren en de basiliek onder andere ook een doopkapel en een bisschoppelijk paleis/museum omvat. Entree is 40 kuna, ruim 5 euro. Hoewel Porec zelf een drukke toeristenplaats is, is het in de basiliek heel rustig, dit complex trekt alleen enkele echt geïnteresseerde bezoekers.
Stad
  • mooi Byzantijns kerkcomplex
  • prachtige Byzantijnse mozaïeken
  • vanaf de toren uitzicht over de stad
  • rustig complex in een toeristenstad
  • geen
Review geplaatst op 2016-11-05 Door marjolijn
9
Kroatië Overig kustgebied
ingrover was hier 31 Aug 2016
de Makarska Riviera is weliswaar behoorlijk toeristisch maar ook erg mooi.De kust is er prachtig met Bergen omgeven.Er is een natuurpark en je kunt vanuit hier uitstapjes maken naar Split en de andere kant op naar Dubrovnik. Maar je zit ook dichtbij Bosnië-Herzegovina wat vanuit hier makkelijk bereikbaar is. ook kun je met de boot de vele eilanden voor de kust gemakkelijk bereiken.die stuk voor stuk de moeite waard zijn.Het is hier wel redelijk toeristisch en zeker niet goedkoop.Het leukste van de Balkan vind ik dat je gewoon huizen van mensen kunt huren tegen redelijke prijzen en dat iedereen hier erg aardig is.ook is het een veilige bestemming voor alleen reizende vrouwen....Het eten is er heerlijk en het weer prima het grootste gedeelte van het jaar
Regio
  • centraal gelegen tov veel plekken
  • mooie omgeving
  • natuurpark met veel wandel en fietspaden
  • berg beklimmen mogelijk
  • veel toeristen
  • vrij prijzig
Review geplaatst op 2016-12-11 Door ingrover
8
Kroatië
ingrover was hier 31 Aug 2016
Split is een mooie stad in Kroatië die oud met modern combineert.Het centrum is het oude paleis van de Romeinse keizer Diocletianus(uit de 4e eeuw).Dit bestaat geheel uit smalle oude straatjes in originele staat waar moderne winkeltjes in zitten en waar ze kraampjes hebben neergezet die in de avond met neon verlichting zijn versierd.Het is een erg groot complex waar heel veel te zien is....je kunt er oneindig rondstruinen.....1 van de 4 ingangen komt uit op de boulevard van Split aan de haven,waar het vol zit met gezellige restaurants en terrasjes waar vaak activiteiten zijn in de avond.ook kun je hier vele excursies boeken of gewoon rondwandelen
Land
  • Prachtig centrum
  • gezellig om uit te gaan
  • veel activiteiten
  • modern met oud
  • Unesco erfgoed
  • in originele staat
  • veel toeristen
  • vrij prijzig
  • kan er erg warm zijn
Review geplaatst op 2016-12-10 Door ingrover
8
Kroatië Primorje-Gorski Kotar County
ingrover was hier 31 Aug 2016
nationaal park Krka in Kroatië is een prachtig natuurpark waar je tevens kunt zwemmen.Je kunt helemaal rond de watervallen lopen en ze van alle kanten bekijken. je kunt er komen met een boottocht vanuit Skradin maar er zijn ook nog 2 andere ingangen om het park te bereiken
Regio
  • mooie natuur
  • je kunt er zwemmen
  • uitzicht van alle kanten
  • mooie wandeltochten
  • goed te bereiken
  • mooi te combineren met steden in de buurt
  • erg druk
  • veel kleiner dan Plitvice
Review geplaatst op 2016-12-10 Door ingrover
10
Kroatië
marjolijn was hier 31 Aug 2016
In mijn ogen zeker zo mooi als Ravenna, de Byzantijnse mozaïeken in de Euphrasiusbasiliek in Porec. Deze topbezienswaardigheid staat dan ook terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Porec zelf zie je in het stratenplan nog de oude romeinse kolonie terug. Vanaf de toren bij de basiliek heb je een mooi uitzicht over de stad. De basiliek dateert uit de 6e eeuw, en is gebouwd op de plek waar eerder een romeinse villa stond, de mozaïekvloer van deze villa is nog te zien. De basiliek werd gebouwd door bisschop Euphrasius, die op het mozaïek in de apsis te zien is met de kerk in zijn handen. Trek voldoende tijd uit voor het complex, dat naast de toren en de basiliek onder andere ook een doopkapel en een bisschoppelijk paleis/museum omvat. Entree is 40 kuna, ruim 5 euro. Hoewel Porec zelf een drukke toeristenplaats is, is het in de basiliek heel rustig, dit complex trekt alleen enkele echt geïnteresseerde bezoekers.
Land
  • mooi Byzantijns kerkcomplex
  • prachtige Byzantijnse mozaïeken
  • vanaf de toren uitzicht over de stad
  • rustig complex in een toeristenstad
  • geen
Review geplaatst op 2016-11-05 Door marjolijn
8
Kroatië
marjolijn was hier 31 Aug 2016
Het uitgebreide paleiscomplex van een gepensioneerde romeinse keizer, in de middeleeuwen omgebouwd tot een heuse stad, hoe uniek is dat! Split staat dan ook terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Diocletianus groeide op in een eenvoudig Dalmatisch gezin, maakte een bliksemcarrière als militair en werd op 39-jarige leeftijd keizer. Zijn voorgangers stierven in het ambt, maar Diocletianus koos voor pensioen, en liet daarvoor een paleis bouwen. Later veranderde het paleis in een echte stad, doordat vluchtelingen uit door piraten geplunderde steden in de omgeving zich hier vestigden. Een romeinse tempel, een middeleeuwse kathedraal, resten van een joodse wijk, een moskee, getuigenissen van een lange geschiedenis worden hier gemixed met het bruisende leven van alledag: winkeltjes, markt, barretjes, eetgelegenheden, terrasjes. In trek bij toeristen, maar toch een “normale”, relaxte sfeer. De meningen hierover verschillen, maar ik vond het er prettiger dan in Dubrovnik.
Land
  • Veel te zien
  • toch overzichtelijk
  • Levendig, geen openluchtmuseum
  • Zeepromenade met terrasjes
  • redelijk prijspeil
  • Cruiseschepen voeren veel toeristen aan
  • het kan erg warm zijn
  • In deze regio waait soms de borawind
Review geplaatst op 2016-10-13 Door marjolijn
8
Kroatië
marjolijn was hier 31 Aug 2016
Een lange wandeling over houten vlonders, met steeds het ruisen en klateren van water als achtergrondgeluid, met om iedere hoek weer één of meer watervallen, dat maakt een bezoek aan de Plitvicemeren tot een bijzondere ervaring. Ook na eerdere bezoeken aan grote watervallen als de Niagara Falls en de Victoria Falls: juist de veelheid aan kleine watervallen is spectaculair (volgens Wikipedia 16 meren en 90 watervallen). Begrijpelijk daarom dat dit Nationale Park op de Werelderfgoedlijst staat. Wij wandelden vanaf parkeerplaats/ingang 1 langs de beneden-meren, daarna een boottocht naar de bovenste meren voor een wandeling daar, om de watervallen weer te verlaten via ingang 2. (zie ook www.allesoverkroatie.nl). Maar: met 1,5 miljoen bezoekers per jaar is het gebied toch wel erg (te) druk en platgelopen. En dan waren wij er kennelijk nog op een rustige dag. Daarom toch een wat minder hoog cijfer voor dit gebied. Beperken van het aantal bezoekers, fotostop-plaatsen en éénrichtings-verkeer lijken mij voor de toekomst geen overbodige maatregelen.
Land
  • spectaculaire natuur
  • (te) druk, bezoekersaantallen zijn te groot
Review geplaatst op 2016-09-11 Door marjolijn
8
Kroatië
Dianadm was hier 30 Apr 2016
De stad Zadar heeft me dit voorjaar in meerde opzichten positief verrast. Deze gezellige studentenstad heeft veel te bieden, een historisch centrum, leuke straatjes, tal van restaurantjes, een prima sfeer en een prachtige ligging aan de Adriatische kust. Tegen de avond komt de stad tot leven. Zowel locals als toeristen gaan naar de boulevard Riva Nova om te genieten van de zonsondergang waar de stad beroemd om is. Op de boulevard bevinden zich ook het Zeeorgel (maakt geluid op het ritme van de branding) en het kunstwerk de Zonnegroet, die in het donker voor een waar lichtspektakel zorgt. Omdat de stad vrij centraal gelegen is, is het een goede uitvalsbasis om andere delen van Kroatië te verkennen, zoals Krka, Plivitche, Split en de eilanden voor de kust. Wij hebben deze stad aangedaan tijdens een rondreis, maar Zadar is als stedentrip ook goed te doen. De stad heeft een vliegveld waar je vanuit Nederland al voor 35 euro buiten het seizoen naartoe vliegt. Een minpunt is er ook, tijdens het hoogseizoen is het hier erg druk.
Land
  • Afwisselde stad
  • Autovrij centrum
  • Prima uitvalbasis
  • Leuke sfeer
  • Druk in het hoogseizoen
  • Geen winkelstad
Review geplaatst op 2016-09-18 Door Dianadm
9
Kroatië
liane was hier 30 Apr 2016
Rovinj heeft alles te bieden. Zo kan je heerlijk fietsen en wandelen in Park šuma Zlatni Rt. Fietsen zijn te huur en er zijn fietsroutes uitgezet. Ook de prachtige eilanden Katarina en Sveti Andrija zijn een bezoek waard. Je vaart er voor weinig geld heen met een veerboot. Beide eilanden hebben een hotel waar je lekker kan lunchen of een even een kopje koffie drinken. Op Sveti Andrija nestelen kokmeeuwen. Deze meeuwen zijn totaal niet schuw en van dichtbij te benaderen. Verder heeft Rovinj, zowel op de eilanden als het vaste land een prachtige kustlijn, die uitnodigt tot flinke wandelingen. Het stadje zelf is een heerlijke mix tussen Venetië en Kroatië. Het oude centrum is erg romantisch met zijn kinderhoofdjes, prachtige steegjes, terrasjes en het heeft een tal van bezienswaardigheden, zoals de St. Eufemija kerk met haar 60m hoge klokkentoren. Je kunt de kerk gratis bezoeken maar om de toren te beklimmen moet je 10 kuna betalen, wat zeker de moeite waard is vanwege het prachtige uitzicht. Het ligt ook vrij gunstig t.o.v. enkele mooie steden. Zo vaar je in twee uur naar Venetië en binnen een uurtje rij je naar Pula met zijn Romeinse arena.
Land
  • Romantisch en sfeervol
  • Volop natuur
  • Voldoende exursiemogelijkheden
  • In het hoogseizoen overspoelt door toeristen
Review geplaatst op 2016-11-09 Door liane
8
Kroatië Zadar
Dianadm was hier 30 Apr 2016
De stad Zadar heeft me dit voorjaar in meerde opzichten positief verrast. Deze gezellige studentenstad heeft veel te bieden, een historisch centrum, leuke straatjes, tal van restaurantjes, een prima sfeer en een prachtige ligging aan de Adriatische kust. Tegen de avond komt de stad tot leven. Zowel locals als toeristen gaan naar de boulevard Riva Nova om te genieten van de zonsondergang waar de stad beroemd om is. Op de boulevard bevinden zich ook het Zeeorgel (maakt geluid op het ritme van de branding) en het kunstwerk de Zonnegroet, die in het donker voor een waar lichtspektakel zorgt. Omdat de stad vrij centraal gelegen is, is het een goede uitvalsbasis om andere delen van Kroatië te verkennen, zoals Krka, Plivitche, Split en de eilanden voor de kust. Wij hebben deze stad aangedaan tijdens een rondreis, maar Zadar is als stedentrip ook goed te doen. De stad heeft een vliegveld waar je vanuit Nederland al voor 35 euro buiten het seizoen naartoe vliegt. Een minpunt is er ook, tijdens het hoogseizoen is het hier erg druk.
Stad
  • Afwisselde stad
  • Autovrij centrum
  • Prima uitvalbasis
  • Leuke sfeer
  • Druk in het hoogseizoen
  • Geen winkelstad
Review geplaatst op 2016-09-18 Door Dianadm
9
Kroatië Rovinj
liane was hier 30 Apr 2016
Rovinj heeft alles te bieden. Zo kan je heerlijk fietsen en wandelen in Park šuma Zlatni Rt. Fietsen zijn te huur en er zijn fietsroutes uitgezet. Ook de prachtige eilanden Katarina en Sveti Andrija zijn een bezoek waard. Je vaart er voor weinig geld heen met een veerboot. Beide eilanden hebben een hotel waar je lekker kan lunchen of een even een kopje koffie drinken. Op Sveti Andrija nestelen kokmeeuwen. Deze meeuwen zijn totaal niet schuw en van dichtbij te benaderen. Verder heeft Rovinj, zowel op de eilanden als het vaste land een prachtige kustlijn, die uitnodigt tot flinke wandelingen. Het stadje zelf is een heerlijke mix tussen Venetië en Kroatië. Het oude centrum is erg romantisch met zijn kinderhoofdjes, prachtige steegjes, terrasjes en het heeft een tal van bezienswaardigheden, zoals de St. Eufemija kerk met haar 60m hoge klokkentoren. Je kunt de kerk gratis bezoeken maar om de toren te beklimmen moet je 10 kuna betalen, wat zeker de moeite waard is vanwege het prachtige uitzicht. Het ligt ook vrij gunstig t.o.v. enkele mooie steden. Zo vaar je in twee uur naar Venetië en binnen een uurtje rij je naar Pula met zijn Romeinse arena.
Stad
  • Romantisch en sfeervol
  • Volop natuur
  • Voldoende exursiemogelijkheden
  • In het hoogseizoen overspoelt door toeristen
Review geplaatst op 2016-11-09 Door liane
8
Kroatië
schenkel was hier 31 May 2015
Geweldig mooie oude stad waar nog veel te zien is. Mooie terrasjes waar je lekker kunt eten, drinken, mensen kijken en veel cultuur kunt opsnuiven. Op de oude stadsmuur wandelen en genieten van de zee. Een boottochtje maken is hier ook mogelijk en je kan overnachten in de oude stad zelf. Dit is prettig want dan kan je 's avonds de oude stad verkennen zonder erg veel toeristen.
Land
  • Veel historische gebouwen
  • Aan zee
  • Goed tebereiken
  • Leuke eettentjes
  • Erg toeristisch
  • Vaak erg warm
Review geplaatst op 2016-10-07 Door schenkel
9
Kroatië
Prachtig nationaal park met veel watervallen en meren die in elkaar overlopen. In 2 dagen kun je bijna alle wandelpaden belopen en prachtige foto's maken. Met een boot wordt je naar de overkant gebracht. Adembenemende natuur en erg vriendelijke lokale mensen. Voornamelijk erg rustig in de ochtend. Leuke familie hotels om te overnachten dichtbij de ingang van het park.
Land
  • bereikbaarheid
  • betaalbaar
Review geplaatst op 2016-09-08