Kroatië

Gezelligheid boven in Split

Elleke was hier op 2018-09-18 Gepost op: 2020-05-08 4 reacties.

SPLIT | Wanneer we van het eiland Hvar terugkeren naar het vasteland, nemen we een andere ferry zodat we langer langs de kust moeten rijden om naar Split te gaan. We komen zulke leuke dorpjes tegen aan een fantastisch ogende kust dat we nu al kunnen besluiten dat we Kroatië nog eens zullen moeten bezoeken. Misschien met een zeilbootje, inclusief kapitein? :-)

Split is de grootste stad van Dalmatië (+220 000 inwoners) en belangrijk voor de economie, toerisme en als ‘transport hub’. Hier vertrekken namelijk vele boten / ferry’s naar verschillende Kroatische eilanden of zelfs naar de andere kant van de Adriatische Zee: Italië.

Dé trekpleister in het oude stadsgedeelte is het Paleis van Diocletianus; een Romeinse keizer die het bij het begin van de vierde eeuw liet bouwen. Door de eeuwen heen is het een ‘mish-mash’ geworden van Romeinse en middeleeuwse architectuur. En Egyptische sfinxen kan je er ook al vinden.

In het oude paleis zijn vandaag markten en winkeltjes. De omliggende steegjes zijn gevuld met super gezellige barretjes en restaurantjes. TE. VEEL. KEUZE. 
Ik zeg het niet rap, maar hier kan thuisstad Mechelen nog een puntje aan zuigen.
Wij doen dan ook waar we goed in zijn: aperitieven en happen op de talrijke terrassen van het mooie Split! Ter afwisseling slenteren we door het oude centrum en paleis, langs de boulevard, de marktjes en de haven. De kraampjes die ‘iets’ met lavendel verkopen, heb ik maar niet geteld. Mijn vriend vindt dat lavendel stinkt. Dan heb je hier dus een probleem. :-)

Als het een echte toerist betaamt, maken we een ‘avondcruise’ met een traditionele boot. De live muziek klinkt leuk en spoort andere (tipsy) passagiers aan een danske te placeren. Daartoe kan ik mijn vriend natuurlijk niet bewegen, maar we varen rustig met de wind in onze haren en een wijntje in de hand de zonsondergang tegemoet. En daar is niks mis mee.

0
4

Foto's bij dit blog

Split
Het Trg Republike (Republieksplein)
Paleis van Diocletianus
OVERAL lavendel
Op de 'sunset cruise'
Alle blogs van Elleke
 

4 reactie(s) bij "Gezelligheid boven in Split"

 • profile image comment

  Gezellig verhaal..je hebt vast lavendel gekocht voor op het toilet

  Door corriedewinter • geplaatst op 2020-05-12 22:49:42
 • profile image comment

  Alle mannen zijn zo zeker... mijne man is ook dezelfde hahaha. Heel mooi geschreven!! Als je dit leest dan snak je om daar te zijn .

  Door dreamer666 • geplaatst op 2020-05-12 14:12:14
 • profile image comment

  Ik kon wel een vriend van jouw vriend zijn ... ;-)

  Door Bowral • geplaatst op 2020-05-11 16:28:47
 • profile image comment

  Je kon het niet laten zeker.... Hoop dat je snel terug mag gaan. Al eerder gehoord dat dit een erg mooie stad is.

  Door TravelGoom • geplaatst op 2020-05-10 21:57:39

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.