Kroatië reisblogs

Aan de rand van een mijnenveld...

Mennovanderland was er (tot 01 jun 2007) Gepost op 21 jun 092 reacties

Wat meteen opvalt als je door het binnenland van Kroatië rijdt, is dat er onderweg veel lege en soms vervallen huizen staan, vaak vlak naast relatief nieuwe huizen. De lege huizen zijn het resultaat van de etnische zuiveringen die in de burgeroorlog (1991-1995) hebben plaats gevonden. Dit gebied behoorde tijdens de oorlog tot de Krajina, het deel van Kroatië waar veel etnische Serviërs woonden en waar destijds fel om gevochten is. Nadat de Kroaten het gebied op de Serviërs hadden heroverd, zijn veel Serviërs weggetrokken, hun lege huizen achterlatend. De nieuwe huizen ernaast zijn gebouwd door Kroaten, die na de oorlog het land van de vertrokken Serviërs hebben overgenomen.

Als we de auto even langs de kant van de weg hebben gezet en wat foto's van de omegving maken, komt van de andere kant een touringcar aanrijden. De touringcar stopt en een vrouwelijke Kroatische gids stapt uit. Druk gebarend maakt ze ons duidelijk dat we niet het veld in moeten lopen: er liggen mijnen. Ik bedank haar voor de waarschuwing, die toch ook wel confronterend is. Sta je tijdens je vakantie zonder het te weten aan de rand van een mijnenveld... Op een vreemde manier indrukwekkend.

Mennovanderland Positie 813 (200 p.) Lid sinds 14-06-2009 Foto's en tips: 93 Blogs: 5 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Reisverslag China
0 0
Gepost op 06 juli
China
Reisverslag Vietnam
0 0
Gepost op 07 februari
Vietnam
Oversteken voor gevorderden
0 5
Gepost op 31 januari
Vietnam Hanoi

Reacties bij deze blog

AngelaenAnniek

Door: AngelaenAnniek • Geplaatst op

Pardon, zes jaar later zie ik nu.

AngelaenAnniek

Door: AngelaenAnniek • Geplaatst op

Wij hebben vandaag idd een prachtig tochtje door het binnenland gemaakt en vonden het - vier jaar later - nog steeds een vreemde gewaarwording die lege en vervallen huizen, huizen met kogelgaten etc in de Krajina. Wij zijn doorgereden over binnenweggetjes oa naar Knin, waar oa de beruchte Ratko Mladic commandant van het garnizoen van Knin was voor hij begon met zijn etnische zuiveringen in Bosnië. Het lijkt hier anno 2013 nog steeds te "broeien"...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.