Paklenica NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandel in Paklenica NP

Paklenica NP,
Kroatië


Paklenica NP ligt in het Veleditgebergte, een bergmassief met steile, woeste hellingen.

Wat te doen in Paklenica? Wandelen, wandelen en nog eens wandelen volgens het Michelin reisgidsje. Laten wij nou van wandelen houden, dus dit park moesten wij wel bezoeken.

De ingang van het park ligt aan de Adriatische kust, het zag er nogal kaal en onherbergzaam uit vanaf de verte maar wat was het groen toen we er doorheen liepen.

Het eerste stuk van de wandeling ging door de Velika kloof, 400 meter diep uitgesleten in het bergmassief door de rivier Veilika. Uhhh rivier?!? Wij zagen alleen maar een verzameling van stenen en keien. De kloof zag er wel indrukwekkend uit.

Het wandelpad ging langs hoge steile rotswanden waar veel klimmers actief waren.

Aan het eind van de kloof (na ongeveer een half uurtje lopen) de Anica Kluk een 712 m hoge rotspijler die ook zeer geliefd is bij klimmers. Wij hebben er vol ontzag naar gekeken vanaf een open plek waar we koffie hebben gedronken.

Als je heel goed kijkt (het is echt amper te zien) zie je een wit-rood stipje op de wand, dat is zo'n klimgeit! Respect!

Na dit punt kan je nog doorlopen (ong 2 uur lopen) naar een berghut/jeugdherberg. Erg leuke wandeling over een schaduwrijk pad, langs een zacht stromend riviertje. Zo nu en dan een bord met informatie over het gebergte, de vogels, de grotten, vleermuizen kortom over de flora, fauna en het landschap.