Kvarner-kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kvarner-kust image

Ucka Natuurpark Kroatie

Kvarner-kust
Kroatië
ALopezBlanco

Ucka Natuurpark Kroatie

Als je al eerder een blog van mij gelezen hebt dan weet je dat ik graag de tips van Lonely Planet opvolg die je van het gebaande pad afbrengen. Helemaal als het een mooi wandelpad betreft. Dit met wisselend succes zo ook de tip over het Ucka natuurpark:

Hike, bike or even just drive through breathtaking Ucka Nature Park. One of Croatia’s best-kept natural secrets! Vojak its highest peak, affords sublime views of the Italian Alps and the Bay of Triest on CLEAR days!

Zeg nou zelf, als je dat leest dan wil je daar toch naar toe?

Nu lag het mindere succes niet aan de tip zelf maar aan het weer dat absoluut niet mee werkte. De dag dat wij er naar toe gingen was het verre van een CLEAR day.

We verbleven op het eiland Krk en moesten 1,5 uur rijden om bij Ucka te komen. Wij reden weg met een heerlijk zonnetje maar hoe dichterbij we bij onze bestemming kwamen hoe meer wolken zich samenpakten boven de high peaks van Ucka. Langs de kust nog steeds in het zonnetje, daar gingen we slingerend de hoogte in steeds dichter bij de wolken en de kans dat het zou gaan regenen.
Het was nog steeds droog, totdat we bij het informatiekantoortje waren en we de auto uitstapten…daar vielen de eerste druppels. Gelukkig niet zo hard.
Veel uitzicht was er ook niet want het was een grote wolk waar we in zaten.

Eerst maar even een koffie drinken en informatie inwinnen over de wandelingen (er is 150 km aan wandelpaden in dit park) en of het qua weer wel oké was om nu te gaan lopen. Aangeraden werd de wandeling naar de top Vojak, makkelijk te doen een wandeling van ong 3 uur. Nee hoor, het zou niet glad en modderig zijn op het pad, zo hard had het nog niet geregend.

Inmiddels regende het niet meer maar de wolk was nog niet van zijn plek. Daar gingen we door het donkere, mistige bos met toch wel een redelijke glad stenig pad. Goed uitkijken waar we onze voeten neerzetten. Nog wel afzien want het was behoorlijk steil op sommige stukken!

Door een mistig bos wandelen heeft toch altijd wel iets mysterieus.
Helemaal als je in 45 minuten nog niemand bent tegengekomen. Liepen we hier echt helemaal alleen?

‘Wel rustig hier, we zijn nog niemand tegengekomen.’ 

Ik had het nog niet gezegd of we kwamen twee andere wandelaars tegen :-)

Toen we (eindelijk) het bos uit waren stond er een bord dat het nog 15 minuten lopen was naar de top. Lopend zijn wij er niet gekomen want er kwam een hoosbui!!! Gauw de regenjassen aan, regenzakken over de rugzakken en bibberrr, bibberrrr wachten totdat het over zou zijn. We hadden geen regenbroeken aan, onze broeken waren helemaal doorweekt en dus ook onze benen en dat was toch wel koud! Zo goed en kwaad als het kon onder een boom staan schuilen. Na ong 10 minuten maar besloten om via de geasfalteerde weg terug te lopen naar de auto, want op te top viel nu toch niets te zien en we hadden het koud! Terug door het bos leek ons geen goed plan, want dat zou nu wel spekglad zijn!

Gelukkig het stopte met regenen en het wolkendek brak open. We zagen eindelijk wat van het landschap!

Snelwandelend en soms stukjes rennend (waar ik de volgende dag flink voor werd afgestraft auuuu mijn benen deden pijn!! ) gingen we terug naar de auto….en met de auto alsnog naar de top.
We wilden dat fantastische uitzicht toch wel even zien.
Ha,ha we zagen nog geen 3 meter voor ons! Dit was wel een sublieme tip van de Lonely Planet.

De Vela Draga kloof in Ucka werd door de Lonely Planet ook aangeraden maar konden we daar wel naar toe?
Bij het informatiekantoor was ons namelijk verteld dat het niet toegankelijk was vanwege ‘shooting’. Shooting? Wij dachten dat er net als in Tenerife op dieren gejaagd werd en een bepaald gebied niet toegankelijk zou zijn.
Wat bleek, het was de shooting of a movie! Dat zagen we toen we, eigenwijs als we zijn, in Vela Draga waren. Aan het begin van de wandeling hing een papiertje dat er van 11-9 t/m 19-9 opnames waren voor Winnetou (worden die films nog steeds gemaakt?) en je het gebied niet in mocht.

'Heb jij wat gezien? Nee, hoor ik ben geen arendsoog.'

Inmiddels scheen het zonnetje en waren we al weer opgewarmd. Dit was een leuke korte wandeling (goede tip Lonely Planet) van 15 minuten naar een uitkijkpunt over de kloof. Onderweg informatie bordjes over het ontstaan van de kloof en wat weetjes over de planten en dieren die er voorkomen. We keken ook goed om ons heen of we Winnetou zouden zien, dat zou toch te leuk zijn!
Bij het uitkijkpunt mooi uitzicht over de kloof en een wild western tafereeltje in de diepte…nee nog steeds geen Winnetou.

Mocht je naar Kroatië gaan, ben je in de buurt van Ucka ,hou je van wandelen, is het zonnig, helder weer volg dan de tip van Lonely Planet op want we geloven absoluut dat achter die grote wolk een subliem uitzicht schuil ging!

Foto's

07b92.jpg
07b92.jpg
ALopezBlanco
a73f3.jpg
a73f3.jpg
ALopezBlanco
fb2b8.jpg
fb2b8.jpg
ALopezBlanco
b898b.jpg
b898b.jpg
ALopezBlanco
08d5e.jpg
08d5e.jpg
ALopezBlanco
560f5.jpg
560f5.jpg
ALopezBlanco
9afc8.jpg
9afc8.jpg
ALopezBlanco