Kvarner-kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kvarner-kust image

Kvarner-kust

Kvarner-kust
Kroatië
ALopezBlanco

Wandelen over oude herderspaden

Tijdens onze rondreis in Kroatie verbleven we 4 nachten op het eiland Krk (uitspraak Keurk) op minicamping Maslinik in Punat. We verbleven in 1 van de 4 spiksplinternieuwe mobile homes met zwembad. Wat een heerlijkheid na de megacamping waar we hiervoor verbleven waar onze mobile home niet zo home bleek te zijn, want er was geen keuken.

De eerste nacht in Maslinik was op een zaterdag...boem,boem,boem de disco hield ons tot 2 uur wakker. Dat was wat minder maar de overige nachten (en ook overdag) genoten we van de rust.

Vlak achter de camping lag een wandelgebied, een nogal onherbergzame kaal uitziende berg, waar je kon wandelen over oude herderspaden.
Het zag er niet zo aantrekkelijk uit maar wat we in het foldertje, dat we bij de receptie van de camping hadden gehaald, lazen leek het ons toch leuk om te doen.

Nog een beetje vermoeid van de niet zo rustige eerste nacht liepen we naar het begin punt van de wandelingen, 10 minuutjes van de camping.

Eens kijken welke wandeling we zouden gaan doen. Er waren wandelingen bij van 7uur (heen en terug), nee dat leek ons wel erg veel. Het werd de wandeling naar de bergtop Vrh (Veurh) op 541 meter, 1 uur en 45 minuten heen, en via een andere weg weer terug.

Daar gingen we, eerst via een breed grind pad omhoog. Zo dat viel tegen! De zon brandde en het was behoorlijk steil, puff die zou toch niet de hele weg zo zijn?

Als we omkeken hadden we een prachtig uitzicht op de baai van Punat, dat mooier werd hoe hoger we kwamen.
Na 10 minuten afzien kwam het oude herderspad. Zo dat liep een stuk makkelijker en wat was het leuk!! Het rook heerlijk naar wilde tijm en salie. De vlinders fladderden rond en we hoorden insecten zoemen. Zoemmmm, zoemmmm. Tik, tik, tik gingen onze wandelstokken. Wel goed uitkijken waar je liep want het pad was bezaaid met stenen en grote keien.

De stijging op de herderspaden ging gelukkig geleidelijk. Het landschap was mooier dan verwacht!

Nog een laatst klimmetje omhoog over los liggende stenen. Gehaald!! We stonden op Vrh! Onze lunch hadden we wel verdiend! Deze aten we onder het genot van een geweldig uitzicht.

Via een ander weg weer terug naar beneden.
Het was nog goed zoeken naar de juiste weg. Het pad was met wit-groen-wit aangegeven op de stenen, maar er lagen zoveel stenen dat we soms moesten stilstaan en om ons heen kijken om de steen met de kleurtjes te vinden en weer op het juiste pad te komen.
Er lagen ook veel geiten of schapen keutels (wij zien het verschil niet :-) ), we liepen natuurlijk niet voor niets over oude herderspaden, maar we hadden nog geen dier gezien.

Na ongeveer een half uurtje liepen we langs een stenen muur met zo hier en daar een soort ‘pleintje’. Waar zou dat toch voor dienen?
Op een 'pleintje' stond een een grote boom. He, daar bewoog wat. Er stonden allemaal schapen onder de boom! We wisten gelijk waar ze voor dienden, om de kudde schapen bij elkaar te houden en wellicht als schuilplek voor de herders.

Stukje verder langs de muur, weer goed zoeken naar de markering, en daar stonden weer een paar schaapjes op het droge.

Zoemm, zoemmm he dat was mijn bloedglucosesensor met een waarschuwing. Te hoge bloedsuiker!
'Wim ff stoppen!'

' He wat is er?'
....en daar lag Wim op zijn snufferd. Dat is niet zo fijn met al die scherpe stenen. Zijn hand was op twee plekken open :-(

Pleisters hadden we ook heel slim niet bij ons, gelukkig waren er nog 2 verdwaalde in Wim zijn portemonnee. Patient verzorgd en we konden weer verder sjoksen.
Sjoksen, want we begonnen toch al wel wat vermoeider te worden.  

Goed op de kaart kijken waar we heen moesten. Ja,vanaf dit punt nog maar 45 minuten lopen.
We liepen inmiddels alweer op een grindpad maar ook hier nog goed zoeken naar het juiste pad. Gelukkig konden we ons orienteren op de huizen beneden.
Wat meer beneden liepen we langs bomen met felrode takken en besjes, wat heel heel mooi af stak tegen de groene bladeren.
Weer een klein stuk door de bewoonde wereld en daar was de minicamping.

Mijn uitspraak van een half uur daarvoor:
'Het eerste dat ik doe als we terug zijn is mijn bikini aan en in het zwembad'
Maakte ik waar. PLONS!!!
 
Feiten van deze wandeling (met dank aan Runkeeper) totale afstand 12,5 km, stijging 524 meter en totale duur 5 uur en 11 minuten.
Een aanrader!