Kornati NP

Foto door Reisreporter Simmes Jan

De Kornaten archipel gelegen in de Adriatische Zee bestaat uit ruim 140 Eilanden. Het Kornati NP kun je per boot bereiken en is een ideale plek om te gaan zeilen of een andere watersport te beoefenen. Het is ook de perfecte locatie voor rustzoekers.

Informatie over Kornati NP

Beste foto's & tips van Kornati NP

'537863' door Dianadm '537863' door Dianadm

KroatiëKornati NP

KroatiëKornati NP

De Kornati eilanden

Dianadm

De Kornati eilanden strekken zich uit langs het centrale deel van de Kroatische kust. Het archipel bestaat uit 140 eilanden, eilandjes en kliffen, die vrijwel allemaal onbewoond zijn. Het landschap is uniek, er zijn bizar gevormde eilanden, waar nauwelijks tot geen begroeiing is, kliffen, grillige kusten vol verborgen baaien en onderwatergrotten. Sinds 1980 is het gebied een Nationaal Park. De helderblauwe zee nodigt uit tot zwemmen en snorkelen en op de eilanden zelf kun je luieren, wandelen en de rotsen beklimmen. De Kornati eilanden zijn alleen te bereiken per boot. De aanbieders van tours vind je in bijna elke havenplaats in Midden- en Noord-Dalmatië. Een boottochtje langs de eilanden is zeker buiten het (hoog)seizoen zeer de moeite waard.

'544579' door Dianadm '544579' door Dianadm

KroatiëKornati NP

KroatiëKornati NP

Ga op avontuur in het

Dianadm

De Kornati-eilanden maken deel uit van het Kornati NP en hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Ooit maakte het gebied deel uit van de Dinarische bergketen langs de Dalmatische kust, tot aan het eind van de ijstijd de zeespiegel begon te stijgen. Valleien kwamen onder water te staan en alleen de toppen van de bergen staken nog boven de zee uit. Een archipel was geboren. Het Kornati NP is uniek. Er zijn bijzonder gevormde eilanden, hoge klippen, verborgen baaien en onderwatergrotten, die ontstaan zijn door aardverschuivingen en erosie. De eilanden zijn niet tot nauwelijks begroeid en zijn grotendeels onbewoond. De scheepvaart wordt op afstand gehouden door oude vuurtorens waarvan deze op het eiland Blitvenica er één is. Dit is puur voor de veiligheid, onder het wateroppervlak zijn nog steeds de oorspronkelijke berghellingen aanwezig, dus echt diep is het water hier niet. Het NP is het een waar El Dorado voor watersportliefhebbers. De helderblauwe zee nodigt uit tot zeilen, kajakken en/of snorkelen. Tegenwoordig worden de eilanden steeds vaker gebruikt als 'Robinson-locatie', waar echte avonturiers meerdere dagen kunnen doorbrengen op één van de onbewoonde eilanden. Een onvergetelijke ervaring, maar wel een avontuur met beperkingen, er is namelijk geen zoet water of voedsel op de eilanden te vinden.

'527278' door Simmes Jan '527278' door Simmes Jan

KroatiëKornati NP

KroatiëKornati NP

Kornati Nationaal Par

Simmes Jan

In het nationaal park Kornatie kun je onvergetelijke boottochten maken. Het park omvat 89 eilanden en rotsen, die uit kalksteen bestaan en niet of nauwelijks begroeid zijn. Minder dan een kwart van de oppervlakte bestaat uit land. In het zuidwesten rijzen de Kornaten steil op uit de Adriatische Zee. De kliffen staan bekend als "kronen" (krune). De hoogste rijst 82 meter op uit zee en is te vinden op Klobu?ar

Laat kaart zien