Istrie-kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Istrie-kust image

Sashimi in Novigrad

Istrie-kust
Kroatië
Awesomemore

Sashimi in Novigrad

Radno Vrijeme was in een vorig leven handbal professional. Niet gek als je weet dat handbal één van de populairste sporten van het land is. Maar dat was vroeger. Tegenwoordig bestiert Radno het beste restaurant van Istrië, Damir e Ornella, samen met zijn dochter.

Radno Vrijeme is een man van weinig woorden. ’s Middags legt hij uit dat je moet reserveren om bij hem te eten. Alles draait om verse vis. Verse vis bewaar je niet in een koeling, verse vis zwemt in zee totdat je ‘m nodig hebt. Pas dan probeer je de vis te vangen. Radno vindt 10 woorden genoeg om dit uit te leggen. Hij geeft zijn kaartje mee. Bel maar, en hij verdwijnt weer in de keuken.

Nu hebben een dilemma. Eigenlijk moeten we vandaag naar Slovenië zeilen. Maar Radno's zwijgzaamheid is zo intrigerend dat we besluiten een dag extra te blijven. Wel zeilen we de haven vast uit en ankeren een kilometertje of 4 verderop in een baai. Zodra we vastliggen wordt Damir e Ornella gebeld.

Twee uurtjes later spuiten we de baai uit, maken een mooie curve over open zee en leggen we de dinky aan de andere kant van de stenen pier aan. Onze boot is opgelost in de bomen die in de verte de baai omringen.

Om 20.00 zijn we de eerste gasten van de avond. Radno legt uit dat zijn specialiteit sashimi is. Rauwe vis en zeevruchten uit de directe omgeving van Novigrad. Hij ontkurkt een Kroatische witte wijn en komt met een kakelverse tong aanzetten. Verbaasd kijken tong en wij elkaar aan. ‘Heb ik dat!’, lijkt de tong te denken. ‘Net zwom ik nog tussen mijn maatjes, nu lig ik hier naar een citroen te kijken en voel ik de handen van een beroemde handballer mijn rug masseren.’

Radno bedekt de vis met een groot servet en drukt het vocht naar buiten. Hij begint met fileren en 5 minuten later staat er sashimi van tong op tafel. Op de rand van het bord plaatst Radno geconcentreerd nog een schepje palenta.

Ondertussen heeft zijn dochter in de keuken rauwe scampi gemaakt. Met een dun filmlaagje van Istrische olijfolie en een druppel citroen smelten deze in je mond. De aardbei met balsamico olie uit de regio maakt het af. We zijn in de culinaire hemel. Er volgt een parade van verschillende schelpen, pasta met verse truffel en een dessert begeleid met een Kroatische Muscat.

Wanneer we de rekening vragen is het restaurant leeg. ‘Geen fooi, ik heb een mooie avond gehad’, zegt Radno. Een kleine glimlach en een stevige handdruk later staan we buiten. Het is 22.30, de nacht regeert.

Foto's

28528.jpg
28528.jpg
Awesomemore