Eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Brijuni Nat park.

Eilanden,
Kroatië


Dit is een eilanden groep in het zuiden-westen van Istrië. We hadden kunnen reserveren in het Infocenter, maar willen liever op eigen gelegenheid. We rijden de nieuwe snelweg en zijn rond 10 uur in de haven van Fazana. Daar gaan we langs een agent voor tickets. Helaas kunnen we die niet gelijk krijgen. Je kan ook helemaal niet zomaar naar de eilanden toe. Je moet een ticket hebben daar vaar je mee over en wordt dan door een gids rondgeleid in een treinwagentje. Alleen overvaren kan niet. Je auto kan niet mee, die blijft op een speciale parking in de haven. De boot komt een kwartier van te voren aan met mensen die alweer terug komen. We gaan aan boord en moeten dan 15 min. varen naar het haventje van het grootste eiland. Als we aankomen zien we 2 grote hotels in ouderwetse stijl. Je kan hier dus logeren. Het zijn sjieke hotels, dat kunnen we zien aan de tafels die buiten gedekt staan. We meren aan en worden verzocht ons aan te sluiten in de groep die Engels spreekt. Er zijn een stuk of wat verschillende groepen en talen. We worden naar het autotreintje gedirigeerd en gaan zitten. De dame die ons gidst praat op een toon zoals we het eiland al snel zullen ervaren. Beetje ‘boring’ dus. Heel monotoon en ze laat ons de kustlijn zien met veel meeuwen. Tja….
Dan komen we aan bij het safaripark. Vroeger verbleef de Joegoslavische president Tito hier veel en ontving diverse staatshoofden. Af en toe kreeg hij dan wat uitheemse dieren die hier een safaripark zijn gaan vormen. Eerst rijden we langs een groep struisvogels en dan volgen lama’s, koeien, zebra’s en veel meeuwen!
We stoppen bij twee olifanten die door Indira Gandi zijn geschonken aan Tito. Het is allemaal een beetje sjofel. We gaan verder en zien nog een mooie kerk. We krijgen uitleg en zien een aantal muurschilderingen. Opvallend is natuurlijk het schilderij van de Dood. Diverse heiligen staan afgebeeld naast skeletten en dat op een groot breed schilderij van 5 bij 1 mtr.
We zien verder nog wat oude villa’s, komen inheemse herten tegen en een museum met een fototentoonstelling van Tito die de groten der aarden begroet.
Voor de villa staat een grote Plymouth- cabrio van Tito. Daar kan je je in laten fotograferen voor veel geld. We moeten om 18.00 uur weer terug, waardoor we in het lieflijke haventje een half uurtje zitten te wachten.