Dubrovnik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dubrovnik image

Dubrovnik - deel 4 (slot)

Dubrovnik
Kroatië
RoyanvanVelse

Dubrovnik - deel 4 (slot)

Wanneer je terugvaart naar de stad, kom je langs de kust voorbij een bijzonder gebouw met de naam Sheherezade, vernoemd naar de vertelster uit de sprookjes van 1001 nacht. Het is een villa met een koepel van turkoois op het dak, een luxe resort op een landgoed aan zee. Daar overnachten kost 7.000 euro per nacht, hetgeen slechts de allerrijksten zich kunnen veroorloven. Voor dat bedrag beschik je dan wel voor de tijd van je verblijf over het gehele resort.

Kanoën is populair en veel mensen zie je dan ook op deze wijze oversteken naar Lokrum of langs de stadsmuren peddelen. Het maakt je verblijf meteen weer wat sportiever en avontuurlijker, alhoewel wandelen door de stegen en over de vele trappen van de stad ook behoorlijk sportief mag worden genoemd. Naast de traptreden van de stadsmuur zijn er nog eens ruim 4.300 traptreden in het oude Dubrovnik!

Dubrovnik is druk en ook met de auto kun je de stad even ontvluchten, bijvoorbeeld tot het opvallend groene schiereiland Babin Kuk, vier kilometer naar het noorden, waar zich mooie hotels aan zee bevinden. Buslijn nummer zes verbindt deze vaak luxe hotels met de Pile stadspoort. Het voordeel van daar is dat het er meteen een stuk rustiger is en je te midden van de natuur verblijft. Na een dag rondgelopen te hebben kun je daar relaxen in spa’s en zwembaden of zo vanuit je hotel de zee in duiken.

Nog een stuk verder van de middeleeuwse stad ligt het arboretum van Trsteno. Deze bomentuin is dubbel interessant. In de 15e eeuw liet een edele hier aan zee een villa bouwen met een prachtige tuin eromheen. Al snel werd deze idyllische plek het culturele trefpunt van Dubrovnik en omgeving. Een paviljoen, een aquaduct en een renaissance fontein met een beeld van Neptunus die in 1736 werd herbouwd, maken de tuinen nog aangenamer. Het heet arboretum omdat het niet zozeer een botanische tuin is, maar een tuin met vooral veel bomen. Met een oppervlakte van 28 hectare vallen de tuinen sinds 1948 onder het natuurlijke en historische erfgoed van Dubrovnik.

Ook hier werden scènes voor Game of Thrones gefilmd, met een weelderige begroeiing en de Kroatische eilanden op de achtergrond. Dubrovnik is niet meer los te zien van deze populaire en verslavende serie waarvoor over enige tijd de opnames voor seizoen acht beginnen. Fans uit de hele wereld komen naar dit stukje Kroatië om de plekken te zien waar hun fantasie werkelijkheid is.

Dubrovnik wordt sinds een paar jaar opnieuw ontdekt door de toeristen. Het is dan ook weer voor een groot deel opgebouwd na de oorlog in de jaren 90. De ommuurde stad is niet groot maar wel prachtig en rijk aan historie. Game of Thrones loopt er als een rode draad langs al die rode daken. Voor een bezoek aan de stad zelf heb je aan twee dagen genoeg. Dan heb je alle tijd om te flaneren, te snuffelen, te ontdekken en zelfs om de berg op te gaan. Bij mooi weer en meer tijd is een trip naar Lokrum zeer zeker aan te bevelen. Je begeeft je dan even in een andere wereld. Andere eilanden voor de Kroatische kust lonken ook, en indien je langer blijft dan die twee of drie dagen, zijn dat mooie bestemmingen.

Kort of lang, deze middeleeuwse stad met her en der uitstekende palmbomen is het waard om te bezoeken. Mei-juni en september-oktober zijn periodes met in de regel goed weer en aangename temperaturen. Het zijn ook de maanden met minder bezoekers dan in het hoogseizoen. Dan geniet je optimaal van Dubrovnik en zijn 5.400 traptreden.

Foto's

95b35.jpg
95b35.jpg
RoyanvanVelse
55d87.jpg
55d87.jpg
RoyanvanVelse
1c7c6.jpg
1c7c6.jpg
RoyanvanVelse
18957.jpg
18957.jpg
RoyanvanVelse
f919c.jpg
f919c.jpg
RoyanvanVelse
55d87.jpg
55d87.jpg
RoyanvanVelse
63973.jpg
63973.jpg
RoyanvanVelse
f919c.jpg
f919c.jpg
RoyanvanVelse
63973.jpg
63973.jpg
RoyanvanVelse