Dubrovnik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dubrovnik image

Dubrovnik - deel 3

Dubrovnik
Kroatië
RoyanvanVelse

Dubrovnik - deel 3

De Jezuïetentrappen speelden ook een rol tijdens Game of Thrones. Koningin Cersei moest hier haar “walk of shame” ondergaan, een boetedoening terwijl ze de trappen afliep en door de mensenmassa werd geslagen en bespuwd. Bovenaan deze barokke trappen staan de 18e eeuwse St Ignatiuskerk en het Collegium Ragusinum, het jezuïetencollege van Ragusa. Cersei liep tijdens deze beschamende walk ook langs de trappen van St Dominic street. Heel bijzonder hieraan is dat de openingen tussen de spijlen van deze oude trappen aan de onderkant zijn dichtgemaakt. In vroegere tijden moesten vrouwen hun jurk ophouden wanneer ze de trap op- of afgingen. Daarbij werden hun voeten en enkels ontbloot en dat mochten mensen die beneden aan de trap stonden niet zien.

De drukte, die vooral in de zomermaanden als bijna storend kan worden ervaren, ontloop je door de stad zelf te ontlopen. Aan zeezijde, op een heuvel, staat Fort Lovrijenac. Het bouwwerk stamt uit de 11e eeuw, en ook al staat het buiten de stadsmuren, het heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van Dubrovnik. Het gevaar bestond wel dat dit fort veroverd zou worden en dan een dreiging zou vormen voor de ommuurde stad. Om deze reden zijn de verdedigingsmuren naar buiten bijna 12 meter dik. De muren die naar de stad zijn georiënteerd zijn echter maar 60 centimeter dik. Wanneer dit fort ingenomen zou worden zou het niet lang een gevaar vormen voor Dubrovnik omdat vanuit Fort Bokar met slechts enkele kanonschoten deze aanvalsstelling aan diggelen zou vallen.

Om bovenin het fort te komen moet je flink wat treden omhoog lopen. Zelfs heden ten dage is dat nog steeds de enige manier. Er worden regelmatig huwelijken en andere festiviteiten georganiseerd in het fort, en alle attributen voor de viering moeten dan met de hand naar boven worden gesjouwd. De toegang voor toeristen wordt dan wel voor een bepaalde tijd geblokkeerd. Het fort biedt drie grote terrassen van waaruit je een uniek uitzicht hebt over de zee en over de oude stad.

De binnenstad ontvlucht je ook door aan de oostzijde naar de oude haven te gaan. Met boten die ieder half uur vertrekken kun je naar het tegenover Dubrovnik gelegen eiland Lokrum oversteken. De vaart duurt slechts een kwartiertje waarbij je weer een ander perspectief krijgt op de ommuurde stad. Op Lokrum ontsnap je aan de drukte, behalve misschien in de weekenden wanneer de Kroaten zelf ook een dagje de oversteek maken. Het eilandje is een natuurreservaat met inheemse en uitheemse tropische planten en de enige vaste bewoners zijn pauwen en konijnen. Overnachten kan en mag er niet. Dicht bij de haven is een klein restaurant en wanneer je wat verder loopt kom je bij een Benedictijnenklooster. De monniken die dit bewoonden werden in 1798 van het eiland verjaagd. Bij hun vertrek spraken ze een vloek uit. Een ieder die het eiland nog zou betreden zou getroffen worden door het ongeluk. Aarsthertog Maximiliaan van Oostenrijk kocht het klooster halverwege de 19e eeuw en maakte er een vakantiewoning van. De kenmerken van het oorspronkelijke klooster werden echter behouden. De Benedictijnse vloek trof zijn familie en Maximiliaan zelf werd vermoord in Mexico, waar hij keizer van was.

Het hedendaagse pronkstuk in het klooster is de Iron Throne, de troon van de Seven Kingdoms uit de serie Game of Thrones. Deze wordt gebruikt voor de opnames in Dubrovnik. Menig toerist en fan van de serie popelt om op deze troon te zitten en dat sublieme moment voor eeuwig vast te laten leggen.

Het zoutwatermeer op Lokrum is een populaire attractie. Het ligt niet direct aan zee maar het heeft een hoog zoutgehalte. In de zomermaanden, wanneer het warm is, heb je al snel zin in wat verkoeling terwijl je Lokrum bezoekt. Mocht je niets voorzien hebben en je hebt trek om een frisse duik te nemen in die aanlokkelijke Adriatische zee, dan ligt er niet ver lopen van het haventje een naturistenstrand. Zonder zwemkleding en handdoek in je rugzak heb je hier de mogelijkheid om te zwemmen, een zoetwaterdouche te nemen na afloop, op te drogen in de zon, je aan te kleden en weer verder te gaan met je ontdekking. De stranden in en rond Dubrovnik zijn overigens geen zandstranden, maar bestaan uit rotspartijen. Op sommige plaatsen zoals hier zijn faciliteiten aangebracht om het eenvoudiger en veiliger te maken om het water in te komen.

(wordt vervolgd)

Foto's

005cc.jpg
005cc.jpg
RoyanvanVelse
005cc.jpg
005cc.jpg
RoyanvanVelse
5d464.jpg
5d464.jpg
RoyanvanVelse
accea.jpg
accea.jpg
RoyanvanVelse
accea.jpg
accea.jpg
RoyanvanVelse
2ff03.jpg
2ff03.jpg
RoyanvanVelse
30d3f.jpg
30d3f.jpg
RoyanvanVelse
30d3f.jpg
30d3f.jpg
RoyanvanVelse
005cc.jpg
005cc.jpg
RoyanvanVelse
1a8af.jpg
1a8af.jpg
RoyanvanVelse
1a8af.jpg
1a8af.jpg
RoyanvanVelse
accea.jpg
accea.jpg
RoyanvanVelse
a1d89.jpg
a1d89.jpg
RoyanvanVelse
a1d89.jpg
a1d89.jpg
RoyanvanVelse
30d3f.jpg
30d3f.jpg
RoyanvanVelse
1a8af.jpg
1a8af.jpg
RoyanvanVelse
a1d89.jpg
a1d89.jpg
RoyanvanVelse