Dubrovnik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dubrovnik image

Bezoek aan de stad Dubrovnik

Dubrovnik
Kroatië
Marileen

Bezoek aan de stad Dubrovnik

Twee keer eerder was ik in Kroatië, een fantastisch mooi land, zeker om te fotograferen. Deze derde keer was voor mij de eerste keer dat ik alleen op pad ben geweest. Ik kon altijd genoeg redenen bedenken om dat niet te doen (of te durven). Na een groepsreis vorig jaar ben ik gelukkig nu alleen gegaan, het biedt voor mij nieuwe mogelijkheden op het gebied van fotografie!

De grootste reden om te gaan fotograferen in het meest zuidelijke deel van Kroatië was voor mij de stad Dubrovnik, ook wel de “Parel van de Adriatische Zee” genoemd. Het oude centrum van Dubrovnik staat namelijk op de Werelderfgoedlijst. De stad heeft een rijke geschiedenis en is gesticht onder de naam Ragusa in de 7e eeuw.

Absoluut hoogtepunt voor mij was de oude stadsmuur. Ik stond met openingstijd voor het hek (08:00, kon helaas niet eerder) om mijn ronde te lopen. De gehele muur biedt ontzettend veel verschillende uitzichten op het oude stadscentrum. Ik heb de stad vastgelegd variërend van 17mm tot 300mm. De rode dakpannen zijn het mooiste vast te leggen met een polarisatiefilter, het verschil was achteraf duidelijk te zien.

Natuurlijk is het centrum zelf ook de moeite waard om doorheen te wandelen. Ik wandelde de stad binnen via de oude poort (Pilepoort) om direct bij het Fransiscanenklooster uit te komen die vlak naast de Onofriofontein ligt. Andere hoogtepunten waren de Blasiuskerk, de Kathedraal en het Rectorspaleis en de Jezuïtenkerk. Ook voor het vastleggen van deze gebouwen heb ik gevarieerd van groothoek tot zoom om zowel het gehele gebouw als details te fotograferen. Ook de straatjes van de stad zijn interessant om doorheen te wandelen, daar zijn een stuk minder mensen te vinden.

Voor de kust van Kroatië liggen honderden eilanden waarvan ik er vier bezocht heb. Ik heb gekajakt (spierpijn!) naar de Elafieten, een groep van 13 eilanden en ik heb het eiland Lokrum bezocht. Mijn camera bevond zich tijdens het kajakken veilig in een waterdichte zak, fotograferen heb ik alleen buiten het kajakken om gedaan. Op het laatst genoemde eiland wonen geen mensen, maar wel pauwen. Ik heb daar een foto gemaakt die ik altijd al heb willen maken: een baltsende pauw. De bezoekjes aan de eilanden waren relatief toeristisch opgezet, maar met een fotografische blik is er een hoop moois vast te leggen!

Naast de eilanden heeft Kroatië ook een hoop natuurparken welke ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, iets voor een volgende keer.

Foto's

4f626.jpg
4f626.jpg
Marileen
b9085.jpg
b9085.jpg
Marileen
4602b.jpg
4602b.jpg
Marileen