Kroatië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Kroatië image

1 voor de prijs van 4!

Kroatië
Europa
Elleke

1 voor de prijs van 4!

Tripofobie

PLITVICE | Als je tripofobie* zou definiëren als ‘de angst die optreedt bij het ontbreken van enig vooruitzicht op een nieuwe reisbestemming’, dan zou je kunnen zeggen dat ik er de afgelopen maanden danig aan leed.

In augustus pakte ik m’n tripofobie aan: ik boekte ticketjes naar Kroatië, en – hoewel we voor de eigenlijke trip nog dienden te wachten tot in september – werd daarmee een complete impasse afgewend.  Pragmatisme is mijn vriend. 

Helaas waren er geen interessantere opties dan een Ryanairtje boeken. De verantwoordelijkheid van het reserveren van een huurauto via hetzelfde flut-bedrijf neem ik dan ook volledig op mij. Wanneer we de auto afhalen kost die uiteindelijk vier keer de prijs dan hetgeen we al aan Ryanair betaalden. Heb ik alle kleine lettertjes van het contract gelezen? Nee, natuurlijk niet. Als we ALLE kleine lettertjes zouden lezen van de apps die we downloaden en policies van alle websites die we bezoeken en dingen die we online kopen en reserveren, dan kunnen we de rest van onze dagen vullen met het lezen van T&C’s zonder dat we van de eigenlijke diensten kunnen genieten. Dat zijn dus de truuken… die mij schuldig maken aan nonchalance.

De Kroatische wegen (die wij berijden tenminste) zijn meestal in een betere staat dan de Belgische. Dat is dus al een meevaller. Omdat Bart tijdens onze doortocht door Nieuw-Zeeland chauffeur van dienst was en hij daar niet geheel onterecht een ‘serieus zaagske over gespannen heeft’, rijd ik meestal tijdens ons tripje door Kroatië.

 

Plitvice & omgeving

Onze eerste nachten verblijven we in de nabijheid van het Nationaal Park Plitvicemeren. Het park staat al sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en sinds de marketingmachines op volle toeren draaien (talloze promo-filmpjes gingen viraal), is het na de stad Dubrovnik de grootste trekpleister van Kroatië geworden. Wij begrijpen goed waarom; de promo-filmpjes hebben niet gelogen. Hoewel wij al héél véél watervallen gezien hebben op onze reizen, zijn we – gelukkig – nog steeds ‘imponeerbaar’. De drukte doet misschien wat afbreuk aan de magie, maar wij zijn in elk geval blij dat we hier buiten het hoogseizoen zijn. Volgens de uitbaatster van ons pension ben je tijdens juli of augustus al twee uur kwijt gewoon nog maar om je entree ticketje te kopen! Wij kiezen om de op één na grootste tour te wandelen (-+ 12 km). Genieten onder de Kroatische zon!

In de omgeving van het Nationale Park bezoeken we ook het traditionele dorpje Rastoke. De huisjes zijn gebouwd op turfsteenplateautjes tussen een netwerk van kleine meertjes en watervalletjes. Het water is bijlange niet zo blauw als de meren van Plitvice, maar Rastoke is door zijn kleinschalige gezelligheid zeker een bezoekje waard!

 

 

*Voor de smart-asses onder u: ja, tripofobie betekent iets heel anders (angst voor objecten met kleine gaatjes), maar ik vond de term beter geschikt voor mijn eigen aandoening. :-)

Foto's

Plitvice NP
Plitvice NP
Elleke
Plitvice NP
Plitvice NP
Elleke
Rastoke
Rastoke
Elleke
Rastoke
Rastoke
Elleke

Laat een reactie achter

4 reactie(s) bij "1 voor de prijs van 4!"

 • profile image comment
  Door Barga• geplaatst op 04 May 2020 | 07:58:37

  Heel leuk geschreven en mooie andere betekenis voor tripofobie bedacht. Ik lijdt er zelf niet aan, wij doen bijna alle reizen op spontane beslissingen op korte termijn, zoals Namibië in aug en Thailand beide vorig jaar 4 weken van te voren bedacht en geboekt. We weten altijd wel dat we weer gaan en dat is heerlijk.

 • profile image comment
  Door Dreamer666• geplaatst op 01 May 2020 | 16:31:56

  Super grappig om te lezen en het zal wel een mooie vakantie geweest zijn?!! Tripofobie daar heb ik geen last van... ik ben de eeuwige planner (zelfs al 2 jaar op voorhand). Nu met die corona zijn mijn plannen natuurlijk compleet in de war. Nu heb ik ook een fobie maar daar heb ik geen naam voor.... bang...wanneer kan ik weer plannen en reizen??? ;-)

 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 19 Apr 2020 | 18:44:57

  Het is er toch prachtig!

 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 17 Apr 2020 | 10:40:06

  Tripfobie, ik doe mee! Tja Ryanair, daar zit och altijd een mate van onzekerheid in. Uiteindelijk toch wel genoeg genoten hé?