Kroatië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Kroatië image

Kroatië opent de poorten van - voormalig -"Fort Europa"

Kroatië
Europa
Streekverkenner

Kroatië opent de poorten van - voormalig -"Fort Europa"

Al sinds de 16e eeuw is de Vojna Krajina de harde grens tussen oost en west, de rauwe rand die christelijke Europa scheidt van het islamitische Ottomaanse rijk. De Vojna Krajina – letterlijk vertaald ‘militaire grens’ – werd in de 16e eeuw door de Habsburgse monarchie aangelegd als cordon sanitaire tegen de Ottomaanse invasies. Eén van de bolwerken van deze linie was Carlstadt, de huidige Kroatische stad Karlovac. Gelegen in de frontlinie is het al eeuwenlang het strijdtoneel van talloze botsingen tussen “Oost” en “West”. Tot aan de dag van vandaag.

De betwiste titel “Fort Europa” zou zo als etiket op deze vestingstad geplakt kunnen worden. Op 13 juli 1579 – er zijn slechts weinig steden in Europa waarvan zo exact de stichtingsdatum bekend is – werd een fort in gebruik genomen op de plek waar vier rivieren samenvloeiden. Tussen Korana, Kupa, Dobra en Mreznice (het onbekende zusje van de meren van Plitvice waar je wél mag zwemmen onder de watervallen) werd een stervormig aarden bolwerk gebouwd op een plek waar veelvuldige overstromingen voorkwamen. Belegeringen waren hierdoor schier onmogelijk. Het verdedigingswerk moest en bleek bestand te zijn tegen de Turkse kanonskogels.

Trendy toeristen en avontuurlijke reizigers hebben deze stad inmiddels ontdekt. Als prettige pleisterplaats tussen de Kroatische hoofdstad Zagreb en de meren van Plitvice.

Michael Jackson en Winnetou
Voordat zij kwamen nam Michael Jackson al in Karlovac – terwijl de onafhankelijkheidsoorlog op de Balkan nog volop woedde – zijn Earthsong-videoclip op. De TV-serie Game of Thrones koos de heuvels die Karlovac omringen als mythisch decor voor zijn derde seizoen van strijdtaferelen. En afgelopen maand keerden na een afwezigheid van vijftig jaar de producers van de avonturenfilms van Winnetou terug naar deze streek om er een nieuwe trilogie van Winnetou-westerns op te nemen.
Toch doe je Karlovac geen recht door haar alleen te zien als decor van tweestrijd. De stad heeft een rijke geschiedenis. Doordat de inwoners in de 19e eeuw het hoogste belastingtarief van heel Kroatië betaalden, konden prachtige neo-barokke paleizen en theaters zoals het Zorim Dom worden gebouwd. Dit theater is nu de thuishaven van een wereldberoemd internationaal pianofestival, wat in 2016 van 10 tot 17 juli wordt gehouden.

De mooiste bergweg van Europa
Van iets eerdere datum stammen de 18e en 19e eeuwse handelswegen “Karolina”, “Louisiana” en “Josephina”. De 106 kilometer lange Karolina-klinkerroute verbindt Karlovac met de kust. De iets kortere Louisiana verbond Karlovac via de bergen met Rijeka en werd destijds beschouwd als de modernste en mooiste bergweg van Europa. En de bergpassen van de Josephina – met hellingspercentages tot 30% – waren al in de Romeinse tijd in gebruik als zoutroute. Sinds de komst van de tolsnelweg Zagreb-Karlovac-Rijeka zijn de gouden jaren van de oude handelsroutes over, maar in de zomer herleeft hun glorietijd tijdens een bijzonder evenement. Een reizigerskaravaan in historische kledij legt dan, vergezeld door troubadours, muzikanten en edellieden, lopend, te paard en per koets het historische tracé af en nodigen voorbijgangers uit zich bij hen aan te sluiten.

Een rivier van bier
Tegenwoordig is Karlovac vooral bekend vanwege zijn wapenindustrie en het Karlovacko-bier. Vooral het alom aanwezige Karlovacko-bier geeft de stad status. Ieder jaar wordt hier in eind augustus het grootste bierfestival van Oost-Europa georganiseerd. Gedurende negen dagen bezoeken meer dan 100.000 bierliefhebbers dit volksfeest. Een combinatie van optredens van gerenommeerde Kroatische artiesten, lunapark, heerlijk eten en uiteraard bier, heel veel bier.

Het contrast tussen Karlovac en het ommeland is groot. Aan de ene kant een levendige stad met een jonge bevolking – na de oorlog in de jaren negentig ontbreekt een volledige generatie –, veel evenementen en gezellige cafés en terrasjes. Aan de andere kant woeste, ruige natuur met machtige kerken en kastelen op steile heuveltoppen. En verscholen valleien en schitterende rivieren met kristalhelder water en paradijselijke strandjes. En als reiziger kun je deze fantastische rivierstranden nog helemaal voor jezelf alleen hebben ! Niet voor niets won deze unieke streek in 2010 de EDEN-prijs van de Europese Commissie voor niet-traditionele toeristische bestemmingen.

Heilsoldaat

In de heuvels nabij Karlovac, in het 15 zielen tellende bergdorpje Gorniki Vivodinski, woont sinds 2012 de Nederlandse fotograaf René Pronk. Een oud-kapitein van het Leger des Heils, die is neergestreken in de Krajina om oude en eenzame mensen te helpen. Vanaf een heuveltop met een paradijselijk uitzicht op de Kupa-kloof runt hij een stichting die zich inzet voor slachtoffers van de burgeroorlog. Het verval van het landschap en haar bewoners brengt hij letterlijk en figuurlijk in beeld. In november organiseert hij de fototentoonstelling O.L.D. in Zagreb over de transformatie van Kroatië en de Kroaten.

PRAKTISCHE INFORMATIE

TRANSPORT
Croatian Airlines onderhoudt een dagelijkse rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Zagreb(ochtendvlucht). De luchthaven van Zagreb ligt op 60km afstand van Karlovac.
Een prachtige treinroute door de bergen verbindt de Sloveense stad Ljubljana met Karlovac. Ook Zagreb en de Dalmatische kust zijn vanuit Karlovac per spoor bereikbaar.
In Karlovac kun je voor 40 Kuna (ca. 5 euro) een dag lang gebruik maken van zogeheten witte fietsen
.
ACCOMMODATIE
Hotel Korana is een fraai ‘family-owned’ boetiekhotel aan de oevers van de Korana op loopafstand van het centrum van Karlovac. (www.hotelkorana.hr) runt deze familie een country-estate met appartementen en kleine camping met zwembad (www.srceprirode.hr). Ideaal voor fiets- en wandel-vakanties. Bijzondere vakantiehuizen aan de rivier met ‘privé’-strand zijn Kuca Jakovci en Izlet na Kupi.

RAFTEN & ANDERE OUTDOORACTIVTEITEN
Croatia Open Land organiseert diverse outdoor-activiteiten in de regio, waaronder raften, off-roadtrips en foto-safari’s (www.croatia-open-land.com).

BEZIENSWAARDIGHEDEN
De kastelen Dubovac en Ozalj liggen op een fraaie heuveltop boven Karlovac, resp. Ozalj. Beide kastelen herbergen een museum, waarvan die van Ozalj het meest interessant is. Vrbanek 1881 is de fraaiste wijnkelder langs de Ozaljsko-Vivodinska-wijnroute. Het Etno-Kuca museum nabij Dubovac herbergt een aardige collectie en is op vrijdagavond een bezoek waard vanwege de repetitie-avond die de folkloristische dansgroep Sveta Ana Vučjak er dan houdt.

MEER INFORMATIE Karlovac Tourist Board

Foto's

b7e32.jpg
b7e32.jpg
Streekverkenner
fce12.jpg
fce12.jpg
Streekverkenner
9ec93.jpg
9ec93.jpg
Streekverkenner
bbeb0.jpg
bbeb0.jpg
Streekverkenner
13673.jpg
13673.jpg
Streekverkenner
0975d.jpg
0975d.jpg
Streekverkenner