8x Europa's mooiste, onbekendste nationale parken image
Eric Verhoeven

8x Europa's mooiste, onbekendste nationale parken

Aan leuke citytripbestemmingen geen gebrek in Europa. Maar wist je ook dat er ontzettend mooie natuurparken te vinden zijn? Deze ondergesneeuwde nationale parken mag je absoluut niet missen.



Het Finse Oulanka ligt er het hele jaar door prachtig bij (Foto: Reisreporter Reiswandaris)



1. Oulanka National Park, Finland



Ontdek de diverse natuur van Fins Lapland in het Oulanka National Park, grenzend aan het Russische Paanajärvi National Park. Leg in de zomer de tachtig kilometer lange Karhunkierros Trail af, langs kliffen, door kloven en over hangbruggen. Start bij het Hautajärvi bezoekerscentrum en trek drie tot vier dagen uit voor je tocht. Overnachten doe je in een van de gratis hutten langs de trail. In de winter verandert het park in een waar sprookje met adembenemende sneeuwlandschappen en ijswatervallen. Met een beetje geluk zie je het noorderlicht.



Reisreporter-tip: ‘Het park is ook in de winter toegankelijk en zeker een aanrader. Er is een sneeuwschoenwandeling uitgezet van 7,5km (Rytisuo Trail) en een langere route die per sneeuwschoen, langlaufski of zelfs sneeuwscooter begaanbaar is (Oulanka Wilderness Trail). Wij hebben een deel van de berentrail gelopen. Sneeuwschoenen zijn absoluut noodzakelijk, anders zak je tot je heup weg in de sneeuw!’, Reisreporter Reiswandaris.



2. Durmitor National park, Montenegro



Durmitor National Park wordt gekenmerkt door een dramatisch berglandschap, uitgesleten door ijs en gletsjers. Waar je ook komt in het park, overal zie je het 2200 meter hoge bergmassief van Meded boven alles uit torenen. ’s Winters is Durmitor een uitstekend wintersportgebied en ’s zomers is het park ideaal om de bergen te beklimmen, langs de achttien strakblauwe meren te wandelen of te raften in Europa’s diepste canyon.



3. Peneda Gerês National park, Portugal



Peneda Gerês is het oudste nationale park van Portugal en ligt tegen de Spaanse grens in het noorden. De uitgestrekte vlaktes en groene bossen lenen zich goed voor wildlife spotten. Onder de bewoners: wolven, wilde zwijnen, otters en wilde gerrano pony's. Ook liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen, want in het park vind je ruïnes van kastelen, oude stenen graanschuren, kloosters en een oude romeinse weg, geliefd onder fietsers. 





Het wandelwalhalla van Cairngorms National Park (Foto: Reisreporter Peerderik)



4. Cairngorms National Park, Schotland



Dankzij de vele bergtrails is Cairngorms National Park in de zomer een waar wandelwalhalla. En ’s winters zijn de bergen van Cairngorms geliefd als wintersportbestemming. Met een oppervlakte van 4500 vierkante kilometer is dit het grootste nationale park van Schotland. Je kunt er uiteenlopende activiteiten doen. Zo kun je er luieren op het strand, windsurfen of op zoek gaan naar herten, rendieren, adelaars en sneeuwuilen.



Reisreporter-tip: ‘In het Cairngorms Nationaal Park, boven Edinburgh, kan je de Malt Whisky Trail volgen met de auto. In dit prachtige gebied rond de Speyside bevindt zich meer dan de helft van de Schotse single malt whiskydistilleerderijen. Een bezoek aan The Glenlivet distilleerderij wordt aanbevolen in de regio als je er voor het eerst bent. Er is een gratis rondleiding en je mag een glaasje proeven’, Reisreporter Oryx.



5. Aigüestortes i Estany de Saunt Maurici National Park, Spanje



Het enige Catalaanse nationale park Aigüestortes i Estany de Saunt Maurici - een hele mond vol - ligt in het hartje van de Pyreneeën. Het park kent verschillende landschappen, van besneeuwde toppen tot blauwe meren en naaldwouden. Om in alle rust van de natuur en de Colomersmeren – vijftig kleine meertjes – te genieten, ga je het park binnen bij Salardu. Net zo mooi als populaire entrees als Espot en Boi, maar veel minder druk.



6. Triglav National Park, Slovenië



Ga wandelen in de prachtige natuur van het Triglav National Park, het enige nationale park van Slovenië. Het park dankt zijn naam aan de hoogste berg van Slovenië, de 2864 meter hoge Triglav. Andere kenmerken: groene bossen, krachtige watervallen en snelstromende rivieren. Mis sowieso het meer van Bohinj niet. Wie weet spot je aan de oever een gems, bruine beer of lynx!



Reisreporter-tip: ‘De Pericnik-waterval is gemakkelijk te bereiken en zeker de moeite waard. De waterval bestaat uit twee delen, maar beperk je zeker niet tot het onderste (en grootste) gedeelte’, Reisreporter RCamponeschi





De watervallen in Krka zijn een lust voor het oog (Foto: Eline Bootsma)



7. Krka National Park, Kroatië



Wie Kroatië en nationaal park in één zin zegt komt al snel uit bij de Plitvicemeren. Het stikt er echter van de toeristen en je kunt er niet zwemmen. Daarom raden wij Krka National Park aan, net zo mooi en veel minder bekend. je wandelt hier langs groenblauwe meren en laat je overweldigen door het geweld van de watervallen. Alles gezien? Neem dan een verfrissende duik in het meer bij de grootste waterval. Geen straf in de zomer!



8. Killarney National Park, Ierland



Watervallen banen zich een weg naar beneden naar de vele meren die Killarney National Park in Ierland rijk is. Edelherten zwemmen naar de eilandjes in de meren om te grazen, eekhoorns rennen door de bossen en zalmen zwemmen in het heldere water. Ontdek het park tijdens een boottocht en vaar van Ross Castle, over het Lough Leane meer, naar Brandon’s Cottage – een eenvoudige negentiende-eeuwse jachthut.