Venetië reisblogs

Boegspriet vs Machoman

awesomemore was er (tot 22 mei 2009) Gepost op 28 aug 1113 reacties

Het is een uur of 8 ’s avonds in de haven van Treporti. Zittend op het achterdek zien we bliksemschichten horizontaal en vertikaal door de lucht schieten. Het onweer schuift langzaam vanuit Venetië de zee op.

Vandaag hebben we wat lopen spelevaren. De boot leren kennen voordat we de Adriatische zee oversteken. Op de motor buitengaats, grootzeil en genua uit. De wind doet niets, met moeite halen we 4 knopen. Op zee oefenen we een man over boord (mob) situatie. We zijn met z’n vieren, waaronder maar één ervaren zeiler. Best handig om hem op te kunnen pikken.

Een paar uurtjes later tanken we diesel en meren we weer af in Marina Fiorita. Dinky aan boord, water bijvullen, eten en drinken inslaan. We besluiten morgenochtend rond 6 uur te vertrekken. De voorspellingen wijzen op zon, bijna geen wind, temperatuur rond de 30 graden. Het briesje komt ook nog exact uit de richting van Puna, onze bestemming.

We drinken nog een laatste glaasje terwijl de wind aantrekt. Er vallen wat regendruppels. Een groot motorjacht, type 3 verdiepingen, sluipt de haven in. Op de brug staat het stereotype Italiaan: geel strak jasje, lange zwarte haren, halve baard. Over het voordek lopen juwelen en een witte broek en dito jasje rond. Geen vlek te zien. De donder en bliksem lijken machoman wat gehaast te maken.

Misschien dat juweel en wit pak droog willen blijven, er ergens een risotto met zeevruchten wacht of gele jas wordt gedreven door zijn Italiaanse machismo genen. We zullen nooit weten waarom, maar gele jas besluit om met het equivalent van piepende banden, zijn 18 meter lange motorboot heel snel achteruit de box in te rammen.

Op een paar meter van onze boot zien we het fout gaan. Twee schepen verder, naast de box van machoman ligt een zeiljacht met 3 meter lange massief houten boegspriet die buiten de meerpalen steekt. Eergisteren had deze al een hekje van een andere testosteronsloep naar binnen gedrukt. Hetzelfde overkomt nu machoman. Alleen is de stroming nu sterker.

Boegschroeven gaan aan, machoman ramt de gashendel naar voren en probeert weg van ‘De Spriet’ te komen. Het lukt. Hij komt los en probeert nog een keer achteruit zijn box in te komen. Maar wind en stroom zetten hem horizontaal op de meerpalen. Machoman lijkt in paniek te raken. Juweel en witte pak willen wat doen, maar weten niet wat. Een pikhaak pakken dan maar. Met windkracht 4 en 2-3 knopen stroming dwars op je boot lijkt dit vrij zinloos.

Machoman slaat op tilt, ramt extra PK’s uit de boeg- en achterschroeven en langzaam zien we de boegspriet zijn boot binnen schuiven. We kunnen niets doen. Aan wal staan ondertussen 10 stuiterende Italianen het spreekwoord van de beste stuurlui te pantomimen. De brullende motoren van machoman overstemmen alles. Na een minuut of 5 is het klaar: 18 meter motorjacht zit gespietst op een houten spriet. Sigaretten en telefoons lichten op in de nacht, extra Italianen komen druk doen aan wal, wij schenken nog een wijntje in. Morgen maar wat later weg.

awesomemore Positie 52 (36110 p.) Lid sinds 06-04-2011 Foto's en tips: 1259 Blogs: 70 Fans: 12

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De spriet - nog vol onschuld
blogfoto nr. 2
Spriet boort zich naar binnen
blogfoto nr. 3
De beste stuurlui...
blogfoto nr. 4
Met de groeten van de spriet
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Motor City Break
8 5
Gepost op 01 december
Verenigde Staten Wisconsin Illinois Michigan
Memories of Marseille
2 2
Gepost op 28 maart
Frankrijk Marseille
California Zephyr Dreaming
4 4
Gepost op 15 maart
Verenigde Staten Utah

Reacties bij deze blog

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Haha, onderhoudend en komisch geschreven! het beeldende geschreven laat het je bijna als een film zien. Gefelcitieerd met je week topblog.

whelder

Door: whelder • Geplaatst op

Mooi verhaal dat de Italiaanse sfeer uitstekend weergeeft. Ik zal nooit de "opera" vergeten die op mijn eerste avond in Rome werd opgevoerd naar aanleiding van een lichte aanrijding. Rond beide automobilisten verzamelde zich een kliek van luid roepende en stevig gebarende mensen die partij koos.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

you did it again (ik loop wat achter), errug vermakelijk weer, gave titel

papillonreizen

Door: papillonreizen • Geplaatst op

Geweldig, ik zie het helemaal voor me. Prachtige blog. Gefeliciteerd!

Bartholda

Door: Bartholda • Geplaatst op

Gefeliciteerd met je topblog! Wat worden vakanties toch extra leuk als je dit ziet gebeuren, zolang het jezelf maar niet overkomt :-) Fantastisch geschreven!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.