Venetië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

San Marcoplein

Venetië,
Italië


We zijn een paar dagen in Venetië, één van mijn favorieten steden van Europa. Ik weet dat de stad overspoeld wordt door toeristen en toch is het voor mij iedere keer genieten. We hebben één dag stralend weer en een blauwe hemel en de andere dag komt de regen met bakken uit de lucht. Eerlijk gezegd heeft deze dag mijn voorkeur. Mensen zoeken een droog heen komen als de eerste spetters vallen en ik houd lege straten en steegjes over. Heerlijk toch.

Het San Marcoplein (Piazza San Marco) is het centrale plein van de Italiaanse stad Venetië.
Aan het plein bevinden zich onder andere de ingang van het Dogepaleis en de San Marco, de kathedraal van Venetië. Verder staan er de Biblioteca Marciana, de Campanile en de klokkentoren Torre dell'Orologio die gebouwd werd tussen 1496 en 1499. Ook zijn hier de musea Museo Correr en het Archeologisch Museum te vinden. Achter het San Marcoplein is Bacino Orseolo, een opstapplaats voor gondelvaarten.
Op het San Marcoplein zijn terrassen. Aan het plein is een galerij met winkels en horecagelegenheden.

Het komt bij hoge waterstanden regelmatig voor dat het plein onderloopt.
Dit is wat Wikipedia over het plein te vertellen heeft.

Wat ontbreekt is een waarschuwing om de terrassen op het plein te mijden, je zult achteroverslaan van de prijzen. Een straatje verder is het prijspeil normaal. Maar vraag het bij twijfel altijd even, ik ken wel mensen die honderden euro's hebben moeten betalen. De pizza goedkoop en de drankjes 10x duurder dan de normale prijs.