Wees op je hoede voor deze nieuwe oplichtingstruc image
Lkoedam

Wees op je hoede voor deze nieuwe oplichtingstruc

Zakkenrollers, straatverkopers, kruimeldieven; als je aan oplichters denkt, zijn dit soort types de usual suspects. Maar in het extreem toeristische Venetië worden nietsvermoedende toeristen op wel héél gewiekste wijze van hun geld beroofd. Let dus goed op, want dit kan jou ook gebeuren.



Ben jij al eens in Venetië geweest? (Foto: Reisreporter  agrotewal)



Jaarlijks brengen zo’n dertig miljoen mensen een bezoek aan Venetië. En daarmee is het een van de drukstbezochte bestemmingen van Europa. Een van de nadelen van deze enorme toeristenstroom is dat het ook verkéérde figuren aantrekt. En die tref je niet alleen op straat of in steegjes, maar ook in restaurants, zo bleek uit een politiezaak die onlangs aan het licht kwam.



Torenhoge rekening



Vier biefstukken, een portie gefrituurde zeevruchten en water. Normaal gesproken ben je voor dit diner pak ‘m beet € 80 kwijt. Een groep van vier Japanse studenten, die tijdelijk studeerden in het Italiaanse Bologna, kreeg echter een veel hogere rekening gepresenteerd: € 1100! De zaak leidde in Venetië tot grote ontsteltenis. Zeker na een recente melding van drie vrouwelijke toeristen, die in een ander restaurant noodgedwongen € 351 moesten aftikken voor drie borden pasta.



Buitenlandse eigenaren



Volgens een lokale woordvoerder, die de zaak in behandeling heeft genomen, is slechts vijftig procent van de eetgelegenheden in het oude centrum in eigendom van de lokale bevolking. En nauwelijks één procent van de eettentjes in het stadsdeel waar de Japanners dineerden. Het verantwoordelijke restaurant is bijvoorbeeld in handen van een Chinese zakenvrouw en wordt gerund wordt door een Egyptische manager. Heb jij binnenkort een stedentrip naar Venetië op de planning staan? Let dan goed op de menuborden en -kaarten van restaurants, zodat je eventuele fouten op de rekening direct aantoonbaar kunt maken.