Umbrie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Umbrie image

Oud mannetje

Umbrie
Italië
Stef7sa

Oud mannetje

Op een dag tijdens een van de eerste keren dat we in Italië waren, reden we van ons vakantiehuis in de heuvels van Umbria naar het dichtstbijzijnde dorpje voor een kopje koffie. Opeens zagen we voor ons midden op de weg een oud mannetje lopen dat geen aanstalten maakte om aan de kant te gaan. We remden af en toen we vlakbij hem waren keek hij opeens om en stak hij zijn linkerhand omhoog ten teken dat we moesten stoppen. We stonden nog niet stil of de oude man had ons rechter achterportier al opengetrokken en was ingestapt. Hij was nog verrassend kwiek! Eenmaal in de auto brabbelde hij wat in een onverstaanbaar Italiaans (we kenden de taal überhaupt nog nauwelijks) maar uit zijn handgebaren maakten we op dat hij ook naar het dorp wilde. Tijdens het ritje dat hooguit een paar minuten duurde zei de man niets en ook wij zaten met onze monden vol tanden. We stopten bij de eerste de beste bar in de hoop dat onze lifter (of verstekeling?) dit goed vond. En ja, hij stapte vlot uit en liep naar de bar, terwijl hij ons met een zwaaiende hand bedankte. Toen we in de bar aan de toonbank een espresso bestelden, zagen we de oude man verderop in gesprek met een aantal dorpelingen van zijn generatie. „Tedeschi,” hoorden we hem zeggen, waarop een paar van zijn toehoorders ons schielijk aankeken. We lachten: hij zag ons voor Duitsers aan, waarschijnlijk omdat die hier als toeristen in de meerderheid waren en de voor Italianen onmogelijk voort te brengen keelgeluiden van het Nederlands en het Duits hetzelfde klinken.
Gek eigenlijk, bedachten we, dat de inwoners van Duitsland, la Germania, tedeschi genoemd worden, in plaats van germani of iets dergelijks. De inwoners van Olanda zijn olandesi, van la Francia francesi, Ingilterra inglesi enzovoort. En er bestaat ook geen synoniem voor Germania in de zin van Tedeschia of vergelijkbaar. Tedesco lijkt in de verte verwant aan teutoons, maar Teutonia bestaat ook niet. Wel het werkwoord tedescheggiare, de Duitse gewoonten en gebruiken aanhangen. Maar daar beginnen we als echte olandesi natuurlijk niet aan.

Lees verder in ons boek Italiaanse Toestanden met nog veel meer hilarische verhalen over het leven in Italie. Zie http://italiaanse-toestanden.duepadroni.it voor leesfragmenten, lezersreacties, foto's en bestelinfo.