Turijn foto's & tips

'419923' door Felieke '419923' door Felieke

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Straatjes in Turijn

Felieke

Turijn is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt om naar toe te gaan in Italie. Toch is het een leuke stad. Een levendige stad met een rauw randje. Leuke buurtjes met kleine steegjes en straatjes waar je heerlijk in kunt verdwalen.

'243959' door leningc '243959' door leningc

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Torino, passage

leningc

Ergens in een achteraf straatje vonden wij deze passage met een prachtig plafond en veel details. Het was een oase van rust in de grote stad met een soort binnentuin.

'419925' door Felieke '419925' door Felieke

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Verkeersborden

Felieke

Het verkeer in Italie, en dus ook in Turijn, staat bekend om zijn chaos. Dat is toch raar eigenlijk, terwijl alles zo goed en helder gecommuniceerd wordt...? Kijk nou zelf..

'108018' door javoostenbrugge '108018' door javoostenbrugge

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Steenbok tijdens...wa

javoostenbrugge

In april 2008 waren we in Gran Paradiso. Na een klein uurtje klimmen zagen we boven ons een beweging, het bleken enkele steenbokken. Eén dier bleef geduldig wachten tot de camera was opgezocht en poseerde zelfs, door vanaf een rots hooghartig op ons neer te kijken.

'225805' door Maarten92 '225805' door Maarten92

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Ontspannen in het par

Maarten92

In een grote stad als Turijn is het niet ongewoon om na je school of werk even te ontspannen in één van de vele grote, mooie stadsparken. Veel Italianen vind je hier dan ook tussen de middag (er staan vele kiosken waar je eten kunt halen) en in de avonden en weekenden.

'312593' door doppie '312593' door doppie

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Berg in de weg ?

doppie

Wat doe je als er een berg in de weg ligt ? Juist, dan leg je de weg in de berg. Hier een beeld uit de Frejus tunnel tussen Italië en Frankrijk.

'377086' door morealin13 '377086' door morealin13

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Zonsondergang in...Tu

morealin13

Vervuiling kan de prachtigste zonsondergangen creëren. Deze foto werd gemaakt december 2008 uit de Superga klooster in Turijn, Italia. De spits behoort tot de Mole Antonelliana, het bekendste oriëntatiepunt van de stad, en het lijkt op de Italiaanse 2 cent munt.

'187220' door Song '187220' door Song

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Torino sunset

Song

We waren met ons gezin op vakantie in Italië een dagje Turijn aan het doen. Het was al laat en we waren hard op zoek naar een restaurant, want mijn zusjes hadden het al helemaal gezien. Maar onder het lopen zag ik dat de lucht prachtig van kleur begon te veranderen, en met dit torentje op de voorgrond vond ik het plaatje compleet :)

'212777' door Fransvdg '212777' door Fransvdg

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

In functie

Fransvdg

Elf jaar geleden, in 1998, heb ik Turijn bezocht. Ik sliep in Milaan en ben een dag per trein heen en weer gereisd. Dat was goed te doen. Op een plein in het centrum, voor het voormalige koninklijk paleis, stonden deze twee deftige heren. Carabinieri?? Militairen?? Ik weet het niet, maar indrukwekkend vond ik ze wel. En ze poseerden gewillig. Grazie!! (Dit is een gescande dia)

'384440' door tejbusio '384440' door tejbusio

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

La Mole Antonelliana

tejbusio

Deze 'landmark' van Turijn werd oorspronkelijk als synagoge ontworpen door de architect Antonelli, maar huisvest tegenwoordig het indrukwekkende Museo del Cinema. Je kunt met de lift helemaal naar boven en bij helder weer heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende bergen!

'94778' door koenenhe '94778' door koenenhe

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Venster in Rome

koenenhe

'547904' door Nick1982 '547904' door Nick1982

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Palazinna di Caccia.

Nick1982

Het Stupingi is voor Nederlandse begrippen overweldigend en dit begint al als je de oprijlaan, tegenwoordig een openbare weg, oprijdt. Aan beide kanten van de weg begint het Stupingi met gebouwen die diende als stallen en woningen voor de bediende. Deze gebouwen zijn nogal vervallen en dit geldt ook een beetje voor de buitenkant van het Stupingi, maar de binnenkant is prachtig en overweldigend. Zoiets kennen wij in Nederland absoluut niet! Ze zijn al jaren bezig met restaureren en nog lang niet klaar. Een kasteel in Nederland is een toeristische trekpleister, maar daar is rondom het Stupingi niets van te zien en te merken. Dat is fijn voor de bezoeker omdat je heerlijk rustig kunt rondlopen, maar het doet absoluut geen recht aan het kasteel. Hou er rekening mee dat er door een beroving in 2004 bijna geen meubels staan, maar de muur- en plafondschildering maken dit meer dan goed. Wat mij betreft is een bezoek aan het Stupingi zeer zeker de moeite waard. Let op je bent niet in Nederland, dus nergens staat aangeven dat je ergens kunt parkeren. Je kunt het beste parkeren helemaal achteraan aan de rechterkant van de oprijlaan bij een trattoria. Je kunt hier tevens heerlijk lunchen met een tris plate(een soort buffet voor 14 euro). Het zit er vol met zakenmensen uit de stad. En als je het Stupingi voorbij rijdt kom je terecht in een park, vroeger de jachtgronden van het Stupingi, dat ik niet aanraad voor een bezoek. Het park is namelijk erg populair bij dames van lichte zeden en deze dames zijn er niet alleen s'avonds.

'526914' door agriverdita '526914' door agriverdita

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Een winterse dag in..

agriverdita

Het is haast niet te geloven dat deze foto in januari getrokken werd. Iedereen zat buiten op bankjes en terrasjes van de zon en de blauwe lucht te genieten. Heerlijk ! In Turijn vind je diverse grote pleinen, statige lanen met overdekte gaanderijen, ... ze noemen het hier het Italiaanse Parijs, maar ik vind dat deze stad toch een geheel eigen karakter heeft.

'540318' door agriverdita '540318' door agriverdita

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Even uitrusten (Terra

agriverdita

Los van het heerlijke eten die je er kon proeven, was voor mijn één van de hoogtepunten van het Terra Madre Salone del Gusto evenement in Turijn dat je er mensen zag van over de hele wereld, en dat die dan nog hun lokale, traditionele klederdracht aantrokken, maakte het internationale karakter van dit slowfoodfeest nog duidelijker.

'516769' door renate '516769' door renate

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Beelden in Rome en...

renate

Overal waar je kijkt zie je mooie beelden en bewerkingen aan gebouwen. Tot in het kleinste detail, ik blijf me erover verwonderen. Helaas waar het precies was in Rome weet ik niet meer.

'526493' door agriverdita '526493' door agriverdita

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Openlucht circusact o

agriverdita

Turijn is zo'n stad waar je altijd wel iets verrassends ziet, waar altijd iets anders te beleven valt. Vorige keer was er bijv. een openlucht circusact in het centrum van Turijn, op de Piazza Castello. Er was een kraan opgesteld waar een soort tent aan hing met allerlei koorden e.d. waar acrobatie-acts op werden uitgevoerd. Indrukwekkend om te zien, zeker in zo'n prachtig kader.

'540259' door agriverdita '540259' door agriverdita

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Terra Madre, Salone..

agriverdita

Wie dit fantastische eetfestijn dit jaar gemist heeft, moet helaas 2 jaar wachten op de volgende editie ... en geen idee of die dan weer doorheen de stad zal plaatsvinden of zoals vroeger in een onaantrekkelijk beursgebouw. Gelukkig kun je in Italie het hele jaar door lekker eten en drinken, waardoor het gemis van dit super-evenement toch draaglijk is :-)

'540077' door agriverdita '540077' door agriverdita

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Terra Madre Salone de

agriverdita

Het plan was om in het Parco del Valentino te starten en dan de stad in te trekken waar er nog twee Slow Food pleinen waren, maar we hadden niet verwacht dat er zoveel te beleven, te bekijken en vooral te proeven was. Wat een feest van kleuren, geuren en smaken ! Na 6 uren rondwandelen in een prachtig park met kasteel en 100den proeverijen hebben we helaas moeten opgeven. http://www.verdita.com/nl/terra-madre-slowfood/

'540058' door agriverdita '540058' door agriverdita

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Olijfolie op Terra...

agriverdita

Tot en met morgen is er de Terra Madre Salone del Gusto beurs in Turijn. Echt de moeite ... 100 den standjes uit heel Italie en zelfs de hele wereld vol lekkernijen. Eén van de vele olijfolieproducenten die er hun producten kwamen voorstellen vond deze slogan uit om zijn olijfolie extra in de kijker te zetten. Meer over ons bezoek aan Terra Madre http://www.verdita.com/nl/terra-madre-slowfood/