Toscane Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Toscane, Italië

Gepubliceerd: 24 aug 2012
0

Maremma, in het zuidwesten van Toscane, wordt in Italiaanse geschiedenisboeken beschreven als het hart van de antieke Etruskische beschaving, maar vooral als gevaarlijk niemandsland waar alleen cowboys en straatrovers zich wagen. Wat resteert van dit Wilde Westen van Toscane? Columbus gaat te paard op onderzoek uit.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst Jona Dekker, Fotografie Peter van Beek

De cowboys van Toscane

De beruchtste bandiet van Toscane, woest en zwartbebaard, rent in zijn onderbroek door het donkere woud. Zijn blote voeten komen keer op keer pijnlijk neer op de scherpe rotsblokken waarmee de bosgrond bezaaid ligt. Voor de zoveelste keer zit de sterke arm van de wet achter hem aan. Maar van paniek is geen sprake. Hij kent het bos op zijn duimpje – ook dit keer zal hij aan zijn vijanden ontkomen en een nieuw rovershol vinden.

Het zou een parodie op een spaghettiwestern kunnen zijn. Maar het is echt gebeurd in de Italiaanse regio Maremma, het zuidwestelijke puntje van Toscane, in 1867. De rover heette Domenico Tiburzi en stond bekend als de Robin Hood onder de bandieten. Tiburzi koos bewust voor Maremma – een afgelegen gebied vol zompige moerassen en kreken – als uitvalsbasis om van de rijken te plunderen en aan de armen te geven. Hij was een held onder de plaatselijke boerenbevolking, die hem onderdak en bescherming bood tegen de politie. Maar hij vermoordde ook twintig mensen in koelen bloede, onder wie een bevriende rover. ‘Ik was baldadig door de alcohol’, legde Tiburzi uit in zijn dagboek. Zelf werd hij pas op zijn zestigste doodgeschoten door de politie, aan een paal gespijkerd en gefotografeerd.

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 24

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Italië artikelen
Bizar
Strandzand als souvenir? Vanaf nu riskeer je een hoge boete

18 sep 2017, Zanddiefstal is een ding. En op het Italiaanse eiland Sardinië zijn de locals er helemaal klaar mee. Sinds kort kan het je zelfs op een fikse boete komen te staan. Hier moet je dus op letten.

0
Interview
Kensington: ‘Op reis hebben we de douane eens om moeten kopen'

23 jan 2017, De Nederlandse rockband Kensington treedt tegenwoordig ook buiten ons eigen kikkerlandje op. Zowel voor hun eigen Control-tour als voor die van dj Armin van Buuren gaan ze dit jaar meerdere landen af. Twee leden van de band, bassist Jan Haker en g...

0
Reportage
Ontdekking: klein Jeruzalem in Italië

31 aug 2015, In Toscane wacht een prachtig dorpje met Joodse roots en een prachtlocatie boven op een tufsteenrots op ontdekkers.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.