Siena foto's & tips

'499376' door NanneThewis2013 '499376' door NanneThewis2013

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Piazza Del Campo

NanneThewis2013

Piazza Del Campo in Siena is wel één van de bekendste pleinen van Italië. Het is beroemd o.a door het Palio (paardenren) die ieder jaar op 2 juli en 16 augustus gehouden worden. Het is een erg mooie en sfeervolle stad. Deze foto heb ik gemaakt vanaf een balkon, bij een bakker in een hoek van het plein. Bij de bakker ga je naar boven via een erg kleine en smalle trap en als je lang bent moet je bukkend lopen naar het balkon. Vanaf het balkon kan je lekker een hapje doen en het hele plein mooi op een foto vastleggen. Helaas was het geen mooi weer toen ik er was en vind ik de foto in zwart-wit mooier.

'497560' door RobHoekstra '497560' door RobHoekstra

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Uitzicht over Siena

RobHoekstra

Toen we in 2008 voor een bruiloft in Toscane waren bezochten we Siena. De stad vonden we zo leuk en mooi dat we toen besloten om een eventueel kindje (meisje) in de toekomst Siena te noemen. Ze is nu 4 en over een paar jaar ga ik zeker een keertje met haar terug. Hier hadden we een goed uitzicht over een deeltje van de stad en omliggende heuvels.

'500582' door martinhectors '500582' door martinhectors

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Piazza del Campo

martinhectors

Het beroemde schelpvormige licht hellende plein heeft een intiem karakter en is erg geschikt om eens heerlijk op de grond te gaan zitten en alle indrukken op je af te laten komen. Al dan niet genietend van een stuk pan forte, letterlijk 'het zware brood', de specialiteit van Siena, gevuld met vruchten en noten, die je in een van de winkeltjes op het plein kunt kopen. Op 2 juli en op 16 augustus (de dag na Ferragosto) wordt de beroemde Palio delle Contrade gehouden. In de volksmond wordt de eerste race, ook wel Palio di Provenzano genoemd, vaak bestempeld als zijnde voor de inwoners van Siena, de echte dus. De tweede, de Palio dell'Assunta, is 'voor de toeristen'.Tijdens de palio hebben de zeventien wijken, de contrade, ieder een eigen deelnemer te paard die zo snel mogelijk probeert drie rondjes op het plein te rijden. De winnaar van dit spektakel brengt zijn contrade de eeuwige roem. Toch voor een jaar!

'488295' door sidonius '488295' door sidonius

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Zicht op Siena

sidonius

Vanaf een parkeerplaats aan de rand van Siena heb je een prachtig uitzicht op de stad en zijn kenmerkende gestreepte marmeren toren van de Duomo, de kathedraal. Deze werd gebouwd tussen 1179 en 1296. Een indrukwekkend bouwwerk, met een even indrukwekkend interieur. Je moet er wel een flinke rij voor trotseren.

'381690' door dannydekoning '381690' door dannydekoning

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Palio di Siena

dannydekoning

Tijdens onze roadtrip door Italie hadden we slechts 1 dag gepland voor Siena. We kwamen speciaal voor Palio di Siena in de oude binnenstad van Siena, de jaarlijkse paardenrace, waarbij alle wijken van Siena strijden om de eer. Voor elke wijk hijst 1 jockey zich op een opgefokt paard en mept hij zijn paard onder luidt gejoel over de finish. Kaartjes kopen voor de tribune waren geen optie, a 200 euro per plekje. Dus de enige maar mooiste optie die we hadden was in de binnenring staan, midden op het plein met daar omheen de racebaan. Vanaf 10 uur 's ochtends hebben we geduldig gewacht in de brandende zon, met flessen vol ijs in ons nek om geen zonnesteek te krijgen, totdat de race eindelijk begon om 20.00. De sfeer was fenomenaal, het was vechten om een plekje. En wat voor plekje! We stonden precies op de goede plek, in de juiste bocht. Tijdens de laatste ronde gleden de paarden uit, er is zelfs een paard ter plekke overleden, vreselijk natuurlijk. Maar het leverde wel onvergetelijke en vooral onverwachtse foto's op. Als we toen de verrekijker bij ons hadden gehad, hadden we de open botbreuken zelfs kunnen zien.....

'405697' door afpmvannunen '405697' door afpmvannunen

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Leuk straatje en...do

afpmvannunen

Aangezien Siena opgebouwd is in verschillende hoogtes is het heel erg leuk om door de nauwe straatjes te lopen en goed op te letten naar de zijstraatjes met de mooie doorkijkjes.

'500599' door NanneThewis2013 '500599' door NanneThewis2013

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Uitzicht over Siena

NanneThewis2013

Het hart van Siena is het Piazza Del Campo. Aan het plein ligt Palazzo Pubblico met de toren van Mangia. Bij deze toren kan je om hoog maar het is wel een hele klim. Hoe hoger je komt hoe smaller het wordt. Om deze reden mag je halverwege de toren geen (rug) tassen of andere spullen mee nemen. Gelukkig wel een camera. De beloning van de klim is wel een fantastisch uitzicht.

'450457' door DennisWierenga '450457' door DennisWierenga

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Optocht in de week...

DennisWierenga

Twee Maal per jaar op 2 juli en 16 augustus vind op het Piazzo del Campo de Palio plaats. De 17 Contrades (buurten) strijden dan tegen elkaar door een paardenrace te houden. De winnaar is die buurt wiens paard het eerst over de finish komt, het maakt niet uit of de ruiter er nog op zit. Winst in de Palio is het belangrijkste na te streven doel voor de inwoners van Siena, zelfs vals spel en corruptie worden als geoorloofd beschouwd om tot die winst te komen. De ruiters worden vaak voor grote bedragen ingehuurd en komen slechts zelden uit de eigen buurt. Ieder Contrade heeft haar eigen kleuren en logo, (meestal een dier maar niet perse). Trotse buurtgenoten dragen sjaaltjes en vlaggetjes hun buurtkleuren, De laatste twee winnaars mogen voorafgaand aan de volgende Palio in optocht door Siena marcheren, Blazers, trommelaars en vendelzwaaiers gaan voorop met achter hen alle buurtgenoten van hoogbejaarden tot baby's in kinderwagens en buggy's behangen met hun buurtkleuren. Hier zijn twee vendelzwaaiers van de optocht van de Contrada della Leocorno te zien tijdens de optocht op het Piazza del Campo. Ze gooien hun vaandels hoog de lucht in om ze daarna weer perfect op te vangen.

'409192' door sidonius '409192' door sidonius

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Dakpannen

sidonius

Tijdens een stadswandeling door Siena kwamen we op een hooggelegen punt vanwaar we een mooi uitzicht hadden op de typische oranje dakpannen en de bekende zwart-witte toren van de kathedraal.

'429804' door DennisWierenga '429804' door DennisWierenga

ItaliëSiena

ItaliëSiena

De optocht voor de...

DennisWierenga

2 Maal per jaar op 2 juli en 16 augustus vind op het Piazzo del Campo de Palio plaats. De 17 Contrades (buurten) strijden dan tegen elkaar door een paardenrace te houden. De winnaar is die buurt wiens paard het eerst over de finish komt, het maakt niet uit of de ruiter er nog op zit. Winst in de Palio is het belangrijkste na te streven doel voor de inwoners van Siena, zelfs vals spel en corruptie worden als geoorloofd beschouwd om tot die winst te komen. De ruiters worden vaak voor grote bedragen ingehuurd en komen slechts zelden uit de eigen buurt. Ieder Contrade heeft haar eigen kleuren en logo, (meestal een dier maar niet perse). Trotse buurtgenoten dragen sjaaltjes en vlaggetjes hun buurtkleuren, De laatste twee winnaars mogen voorafgaand aan de volgende Palio in optocht door Siena marcheren, Blazers, trommelaars en vendelzwaaiers gaan voorop met achter hen alle buurtgenoten van hoogbejaarden tot baby's in kinderwagens en buggy's behangen met hun buurtkleuren. Hier is een vendelzwaaier van de optocht van de Contrada della Leocorno te zien tijdens de optocht op het Piazza del Campo, het einde van de route.

'378454' door adelheid '378454' door adelheid

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Zicht op Siena

adelheid

Van de door mij bezochte steden in Italie is Siena toch wel favoriet; de mooie straatjes, het gezellige Piazza del Campo, de schitterende Duomo en de Torre Mangia van het Palazzo Publicco. Hier een wat minder bekend uitzicht op de stad.

'431262' door DennisWierenga '431262' door DennisWierenga

ItaliëSiena

ItaliëSiena

La Vita e Bella

DennisWierenga

Hij zag het niet meer zitten. De week begon ook niet gemakkelijk, de crisis blijft de verkopen drukken, de targets liggen hoog en de resultaten blijven achter. Zijn baas begon de pik om hem te krijgen en als het zo door gaat moeten er mensen uit. Laatst maakte zijn vriendin het ook al uit. Maar nu is het vrijdag en vanmorgen lijkt het tij gekeerd, na zware onderhandelingen is die deal eindelijk rondgekomen en nu is hij het mannetje op kantoor. De secretaresse van de afdelingsmanager leek ook wel meer geïnteresseerd over te komen, en de manager zelf was onder de indruk dat hij het geflikt had. Neem de rest van de middag maar vrij had hij gezegd en vier je succes met een goed glas. En dat doet hij, een flinke bel Vino Bianco een sigaret en een goddelijk uitzicht over de middeleeuwse muren van de stad. Straks naar huis bij Mama, die zou Tagliata di manzo ai funghi porcini con patate arrosto maken, zijn favoriet, Het leven is mooi!

'446648' door DennisWierenga '446648' door DennisWierenga

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Siena, de historische

DennisWierenga

Wanneer je het historische centrum van Siena nadert zie je de stad op een heuvel liggen. De Duomo neemt een prominente plaats in met zijn karakteristieke zwart-witte lijnen. Daaromheen liggen de statige herenhuizen. We lopen snel door want in de stad zelf is het minstens zo mooi!

'434375' door JvanderVoort '434375' door JvanderVoort

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Dorstige duif in...fo

JvanderVoort

Je zult maar dorst hebben als duif in het warme en zonnige Siena. Zo te zien zijn duiven heel inventief. Dorst? Dan drink je toch gewoon van het heerlijk koele stromend water van de Fonte Gaia op het Piazza del Campo.

'397755' door MarioBentvelsen '397755' door MarioBentvelsen

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Streets of Siena

MarioBentvelsen

Siena is mijn favoriete stad van Italië, ondanks de vele toeristen. De smalle en soms stille straatjes en steegjes rond het Piazza del Campo doen je even vergeten dat je niet de enige fan bent.

'387533' door leningc '387533' door leningc

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Vloer duomo Sienna

leningc

Deze tegelvloer in de duomo in Sienna trok mijn aandacht. Met name door de kleur en de schilderingen. Ondanks dat de vloer versleten is blijft hij prachtig.

'527862' door sidonius '527862' door sidonius

ItaliëSiena

ItaliëSiena

De was hangt in Siena

sidonius

Siena leent zich heel goed voor een stedentrip, of als onderdeel van een vakantie naar Toscane. De stad is gebouwd op drie heuvelruggen. Het sociale hart van Siena is de beroemde Piazza del Campo (ook: het Campo), één van de mooiste pleinen van Europa. Behalve deze highlights bezoeken, vind ik het ook altijd leuk om door de straatjes te dwalen en maar zien wat je tegenkomt. Dan loop je ook nog eens tegen een uitgehangen was aan, wat dan weer van pas komt voor het maandthema.

'434261' door DennisWierenga '434261' door DennisWierenga

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Contrade Capitana...d

DennisWierenga

Kwetterend vliegen de zwaluwen van de ene dakgoot naar de andere. De avond valt over Siena en ook hier in de Contrade Capitana dell'Onda of in goed Nederlands "de Wijk van de kapitein der golven". De stemming is uitgelaten. Volgende week is het twee juli en vind de eerste Palio van het jaar plaats. De spanning tot de uiteindelijke wedstrijddag word opgebouwd door dagelijks een andere contrade in een "corteo storico" (een historische processie) door de straten van de stad te laten paraderen en vandaag was het de beurt aan Onda. De deelnemers aan de processie genieten na afloop van een gezamenlijke maaltijd op straat hier in de wijk. Daarna worden de tafels ingeklapt en opzij gelegd. Sommigen keren huiswaarts anderen praten onder het genot van een goed glas wijn nog na in de bodega's in de straten van de wijk,. Wij schuiven aan en bestellen ook wat te drinken, honderd meter verderop is het Piazza del Campo, daar betaal je tien euro voor een glas post-mix cola. hier zijn we voor twee wijntjes en een colaatje net vier euro kwijt. Het bleef nog lang gezellig in de wijk. Op 16 augustus 2013 werd de vorige Palio gehouden, Onda won!

'397863' door MarioBentvelsen '397863' door MarioBentvelsen

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Duomo di Siena

MarioBentvelsen

De Duomo van Siena was de grootste kerk van de wereld geweest als de 14de-eeuwse plannen voor een nieuw schip waren uitgevoerd. Maar de pest halveerde in 1348 het inwonertal van de stad, waardoor men deze plannen liet varen. De foto toont details van de schitterende gevel.

'403158' door Wennes '403158' door Wennes

ItaliëSiena

ItaliëSiena

De daken van Siena

Wennes

Wat heb ik genoten van de stad Siena! Al die kenmerkende schuine daken, ik voelde me echt thuis in hartje Toscane. De mensen, de kleuren, de geuren, de vergezichten.. prachtig!

'532075' door Lione Kolsteren '532075' door Lione Kolsteren

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Siena

Lione Kolsteren

We bevinden ons hier ergens in de stad Siena, op weg naar het centrum, wat nog een aardig eindje lopen was. En die tijd vul je dan op met het schieten van plaatjes van al het moois dat je onderweg tegenkomt!

'419642' door Spareribz '419642' door Spareribz

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Piazza del Campo

Spareribz

Tijdens een roadtrip door Toscane mag een dagje Siena natuurlijk niet ontbreken. Het Pittoreske heuvelstadje heeft zijn middeleeuws karakter weten te behouden. Met zijn schaduwrijke straatjes en steegjes is het op een hete dag nog steeds goed toeven. Probeer zeker ook de Panforte di Siena uit.. Een heerlijke kruiden koek die goed samen gaat met de koffie.

'444956' door jerrymartine '444956' door jerrymartine

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Dom van Siena

jerrymartine

een foto van de Dom van Siena, het duurde even voordat we hem uiteindelijk goed op de foto kregen maar gelukkig is het toch goed gelukt

'386814' door Adzam '386814' door Adzam

ItaliëSiena

ItaliëSiena

Centrum

Adzam

Het plein de Piazza del Campo in Siëna met het sierlijke gotische stadhuis op de achtergrond, de Palazzo Pubblico. Het historische gebouw heeft een 102 meter hoge klokkentoren, genaamd de Torre del Mangia. De toren is de op één na hoogste middeleeuwse toren van Italië. Ditmaal het bezoek niet per motor maar per trein, uitgerekend op de dag dat er stakingen plaatsvonden bij het spoorwegpersoneel. Het duurde lang eer ik terug was op de camping. Het valt ook niet mee om fatsoenlijk wat foto's te schieten....er is ook altijd wat.