Sicilië reisblogs

Het echte Sicilie, bestaat dat dan?

rogercolumbus was er (tot 12 mei 2010) Gepost op 12 mei 107 reacties

Toen ik in Sicilië (in Erice) buren van verderop uit mijn straat tegen het lijf liep wist ik het zeker: half Maastricht en verre omstreken maakt plannen om naar Sicilië te gaan of is er al geweest.
Oorzaak: Ryanair is in het voorjaar van 2010 begonnen met vluchten vanaf Maastricht naar Sicilië. Altijd al eens gewild, en de luxe van je laten afzetten bij Maastricht-Aachen-Airport op 15km van huis maakt de drempel wel heel laag. De vlucht naar Sicilië duurt even lang als een enkele reis Maastricht-Utrecht.
Ryanair landt op Trapani, da's aan de west-kant van het eiland. Veel 'top-10'-oorden op Sicilië liggen meer naar het oosten. Je kunt natuurlijk blijven hangen aan de westkant, genoeg te zien om een korte week te blijven. Maar anderzijds, er loopt een goede autoweg-verbinding dwars over het eiland, en het is geen straf dat eind van een uur of 4 te moeten rijden.
Zelf ben ik met een auto dwars over de locale wegen gereden, dat duurt dan aanmerkelijk veel langer. Maar het idee was: deels het binnenland verkennen, deels verblijven aan zee in een toeristischere hoek. Zo gezegd, zo gedaan. Met mijn volwassen dochter en zoon ben ik 7 dagen op Sicilië geweest.

Het 'echte' Sicilië
Het 'echte' Sicilië, wat is dat? 'The Godfather'-achtige taferelen, een bar langs een straat, met houten stoelen voor de deur, Palazzo's en Landhuizen met oprijlanen, dorpjes met pleintjes waarop debatterende oude mannen, bomen, terrassen. Of het Sicilië van de film 'Kaos', met winderige en harde hoogvlaktes, ruw, ontoegankelijk.
Hier dan nu een stukje verwachtigingsmanagement. Dat Sicilië bestaat niet. Net zo min als iedereen in Volendam nog op klompen loopt.

In 7 dagen heb ik weliswaar maar een klein deel gezien, maar mijn hemel, wat maken die Italianen er een puinhoop van en wat is er een hoop lelijkheid te vinden. Je moet door heel wat buitenwijk-korsten heen voor je het hart van een stadje bereikt, en daar tref je lang niet altijd aan wat je hoopt.

Mijn hart sloeg over toen ik onderweg in de verte een dorp zag liggen dat er zo authentiek uit zag: geen nieuwbouwhuis, geen nieuwbouwflat, alles oud. Bij aankomst bleek het te gaan om Poggioreale, dat in 1968 door een aardbeving totaal verwoest is en nooit herbouwd, maar waarvan de ruines ook niet opgeruimd zijn. Toeristen zijn er niet, er is geen parkeerplaats. De schoolbankjes in het overeind gebleven schooltje staan er nog. Hier en daar klappert een luik in de wind, en wat moet het er mooi geweest zijn. Op het centrale plein in het dorp staat zelfs nog een standbeeld, en het doorkijkje door een van de zijstraten is inspirerend.
Spooky.

De rest lees je op http://www.vanaf-maastricht-naar-sicilie

rogercolumbus Positie 33816 (0 p.) Lid sinds 12-05-2010 Foto's en tips: 0 Blogs: 2 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Madrid in februari
1 6
Gepost op 26 februari
Spanje Madrid

Reacties bij deze blog

AngelaenAnniek

Door: AngelaenAnniek • Geplaatst op

Idd uit Limburg....ook wij willen dit jaar (eindelijk) richting Sicilie....maar we gaan met de boot....!

afpmvannunen

Door: afpmvannunen • Geplaatst op

Ben van plan om dit najaar ook, blijkbaar net als zovelen, een rondreis te gaan maken door sicilie. Hen je blog dan ook aandachtig gelezen en een bezoek gebracht aan je website. Dank je hiervoor, heb hem opgeslagen bij mijn favorieten zodat ik een leuke tocht uit kan gaan stippelen voor het najaar.

marjolijn

Door: marjolijn • Geplaatst op

leuke blog
ik ben de afgelopen 5 jaar 2x op Sicilië geweest (overigens niet met Ryanair); herken je beeld van de lelijke buitenwijk-korsten, maar daarachter valt natuurlijk van alles (oud en nieuw) te ontdekken, afhankelijk van je eigen belangstelling, zoals in elk modern Europees land
heb ook even je site bekeken, ziet er leuk en overzichtelijk uit

gorke

Door: gorke • Geplaatst op

Leuk beschreven ik zet hem bij mijn favo`s want ik vind je website leuk om te bewaren.
Gr. Margo

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Je site nog even bekeken. Sluit me aan bij Bowral. Mooi overzichtelijk in beeld met uitstekende tips voor elke Sicilieganger. Leuke foto's erbij.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.