Sicilië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Perfecte uitvalsbasis om Ortigia te verkennen

Sicilië,
Italië


Ortigia is een klein eiland ten zuiden van de Siciliaanse stad Syracuse, waarop het historische centrum van de stad is gesitueerd. Het eiland heeft een oppervlakte van een kleine vierkante kilometer en heeft ongeveer 4.500 inwoners. In het noordwesten wordt het eiland slechts door een enkele meters brede doorvaart, die door drie bruggen wordt overspannen, van het vasteland van Sicilië gescheiden.
We huurden een appartementje met de familie, Ortigia Guest House en dwaalden vanaf dit gezellige stekje door de nauwe straatjes van Ortigia.
Een mix aan stijlen (Grieks-Romaans, Renaissance, Barok…) brengt de harten van menig geschiedkundigen op hol.
Vooral de indrukwekkende Barokke kerken beheersen diverse plaatsen in de stad, maar worden harmonieus aangevuld met warm gekleurde huisjes. Lekker eten is niet veraf, de zee beukt tegen de rotsen en laat de meeuwen hun beste zangtalent bovenhalen.
De Duomo, de Barokke kathedraal, overschouwt de Piazza del Duomo. Indrukwekkend om te zien hoe deze kathedraal over een reeds bestaande Griekse tempel werd gebouwd. De zuilen en het binnenhuis zijn nog steeds duidelijk zichtbaar.
Van hieruit ondernamen we ook uitstapjes naar Noto, Catana, Etna,… Perfecte uitvalsbasis dus.