Sicilië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sicilië image

Topmannen, topwijnen en dronken kaasjes

Sicilië
Italië
Madeleine

Topmannen, topwijnen en dronken kaasjes

Wadend door een metersdiepe kloof, slenterend over druivenvelden, wandelend door de stadjes en dansend op de top van een vulkaan. Het kan allemaal op Sicilië. Ik stapte in mijn wandelschoenen, glipte in lieslaarzen en ging op pad.

De ontdekkingstocht begint op, hoe kan het ook anders, de wijngaarden die overal aan de voet van de Etna gedrapeerd liggen. De Etna, niet te missen op Sicilië. Een bron van leven, maar ook van dood. Want hoe vruchtbaar de vulkanische aslaag na afkoeling is, niets is meedogenlozer dan een vulkaan die een kolkende lavalaag uitspuwt.

Topwijn en dronken kaas
Wijngaarden genoeg dus, maar wij beginnen onze proeverij bij Cantine Benanti waar we door eigenaar Agatino Benanti hartelijk worden ontvangen. Uiteraard met wijn, maar ook met lekkere hapjes als olijven en kaas. Tijdens zijn rondleiding door zijn wijngaarden vertelt hij over de vele prijzen die hij met zijn wijnen heeft gewonnen en wijst ons op een aantal druivenstokken, die al meer dan honderd jaar oud zijn. Opvallend: voor de vele rijen rode en witte druiven staan schitterende rozen. Bijbaantje? "Nee hoor", lacht Agatino. Aan de rozen kunnen we zien of de grond goed is. Rozen zijn heel gevoelig voor verstoringen." Leuke afsluiting bij Cantine Benanti is het naastgelegen museum!
Ook bij wijnproeverij Patria worden de glazen volgeschonken. Opvallend hier is het Amphitheater, dat in 2004 gebouwd is. "Een schitterende plek voor concerten", horen we van de general manager. Een bijzonder product van Patria is de Castiglione de Sicilie: een honderd procent alcoholvrije wijn met de toepasselijke naam 100 procent. De smaak is verrassend goed, en zeker niet de limonade die we eigenlijk verwachtten.
Om ons 'proefdagje' compleet te maken gaan we naar Syracuse waar we snel foto's maken van het 'entreeportaal' van de Etna voor we gaan snoepen van de caciocavallo. Dit beroemde bolvormige kaasje wordt in netten opgehangen zodat het goed kan rijpen. Hier horen we ook het verhaal van de 'dronken kaasjes'. Volgens de eigenaar het beste van het eiland in een product: een Siciliaans kaasje, ingelegd in Siciliaanse wijn.

Siciliaanse topmannen
Het staat niet op de agenda, maar we komen ze overal tegen, de Italiaanse, of liever Siciliaanse topmannen. Zelfs onderweg naar de kaaswinkel in Syracuse. De mannen zitten buiten in het zonnetje en we kunnen zo goed niet zijn of we maken een foto van hen. Mooi. Dat is precies de aanleiding die ze nodig hebben om met handen en voeten een gesprek te beginnen en ons binnen te vragen in hun 'heiligdom'. Lees veredeld soort huiskamer waar ze hun dagen doorbrengen met kaartspelletjes. Meedoen? Nee, daarvoor hebben we helaas geen tijd volgens onze persoonlijke Siciliaanse topman Carmelo, die ons zachtaardig naar buiten dirigeert. Deze stoere chauffeur, annex wandelende agenda, annex fotograaf, zo blijkt als we door de Antarakloof waden, zou als bodygard niet misstaan. En eigenlijk adopteren wij hem ook een beetje als zodanig. Want zeg nou zelf. Iemand met zijn grijnzende maar waakzame hoofd, zwarte haar, massieve figuur gehuld in zwart pak, met reflecterende zonnebril en 'oortje' waarmee hij met de buitenwereld in gesprek is, die noem je toch geen 'begeleider'! En dat we hem voor het gemak de bijnaam 'Calimero' geven doet niets daar niets aan af!

Tijd voor topactie
Van diep naar hoog: het ligt op Sicilie naast elkaar. We beginnen in de diepte, en wel in de 20 meter diepe Alcantara-kloof. Calimero ontpopt zich als fotograaf als ik hem mijn camera geef om van bovenaf foto's te maken van onze glij- en stuntelpartijen door de woeste rivier. In oncharmante, maar stevige en waterdichte -hopen we- lieslaarspakken lopen we achter onze gids aan. Ook hij is een toppertje en leidt ons met veel geduld over de gladde stenen. We moeten zijn instructies volgen om een droog lieslaarzenpak te houden. Ondanks dat we dit braaf doen maakt er toch iemand een stevige uitglijder en gaat kopje onder. Niet gewond gelukkig! We lopen een uurtje, houden pauze en genieten even van het schitterende uitzicht. Even zwaaien naar onze bodygard, die onze capriolen nauwlettend volgt. En dan de hele weg door het water terug. O, en er wordt gezegd dat er een beloning wacht voor wie een duik waagt in het tien graden koude water: mannen krijgen meer geluk in de liefde, vrouwen krijgen hun maagdelijkheid terug...succes!

Naar de top
En dan...op naar de top. Eindelijk ontmoeten we 'de vulkaan'. Helaas waait het zo hard dat de kabelbaan uit de running is, maar geen nood. We stappen in een rammelende auto, rijden door zwarte sneeuw en stappen uit om in een stevige wind ademloos naar boven te lopen. Het is een ervaring die je niet mag missen als je op Sicilie. Lees mijn eerdere blog!

Terug voor meer
Drie dagen is kort. Veel te kort om alles te zien en te doen wat Sicilië te bieden heeft. Ik wil in ieder geval zeker een keer terug. Voor nog een ritje naar de top van de Etna, maar nu met de kabelbaan. Voor nog een ijsje op de markt. Om nog een keer te genieten van het uitzicht op de zee, op de vulkaan, op de heuvels. Om nog meer bloemen te zien en te ruiken. Om dingen te zien die ik nog niet gezien heb. Terug voor meer. Carmeloooooo......

Toptips en links
Naast de vulkaan, de kloof, de wijn en de kaasjes zijn er nog meer niet te missen toppertjes.
. De markt van Catania. Niet alleen om kaasjes en wijn te kopen, maar ook om te te vergapen aan de vele vissen die je hier op de beroemde vismarkt ziet. Exemplaren zo groot als haaien worden vakkundig gefileerd en in mootjes gehakt. Ringetjes inktvis proeven? Geen probleem. Oestertje eten? Voor een euro heb je er een die verser is dan vers.
. Een ijsje in Catania. Met zoveel ijssalons en evenzoveel smaken is de keus wel heel erg moeilijk.

Foto's

5b25f.jpg
5b25f.jpg
Madeleine
87e13.jpg
87e13.jpg
Madeleine
87cfb.jpg
87cfb.jpg
Madeleine