Sicilië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sicilië image
Sicilië image Sicilië image

Barok Zuid Sicilië, het feest van Santa Lucia

Sicilië
Italië
Marjolijn

Barok Zuid Sicilië, het feest van Santa Lucia

Vanuit Marsala zitten we nu aan de andere kant van Sicilië, in de keramiekstad Caltagirone. In Agrigento maakten we een tussenstop, voor een bezoek aan het grote Archeologisch Museum. Heel mooi is hier een telamon tentoongesteld uit de tempel van Zeus, een dragende zuil in de vorm van een beeld van een man. In Caltagirone beklim ik de 142 treden van de trap, de Scala Santa Maria del Monte, en kijk mijn ogen uit: de treden zijn versierd met majolicategels met allerlei verschillende voorstellingen, zoals jachttaferelen, muzikanten, dieren. Op 24 en 25 juli wordt de hele trapverlicht met olielampjes die een schitterende afbeelding vormen, ik moet het helaas doen met de afbeelding in de folder.
Koninginnedag 2010 verkennen we Ragusa en Modica. In 1693 werd Zuid Sicilië getroffen door een aardbeving die veel plaatsen verwoestte. De wederopbouw gebeurde in de stijl van die tijd, de barok. Ragusa bestaat uit twee delen, we slenteren door Ibla, en nemen ook een kijkje in de 19e eeuwse sociëteit, de “conversatieclub”, die nog steeds in gebruik is. Met een geluidswagen brengt de groenteman in Ibla zijn waren aan de man, of beter gezegd aan de huisvrouw. Ik koop ook een zak, oranje!, mandarijnen. Modica is met kronkelige straatjes tegen de heuvel geplakt. Hier wordt chocola gemaakt, die wat korreliger en minder vet is dan de chocola zoals wij die kennen. Er worden smaken aan toegevoegd, zoals rode peper (peperoncino), maar ook zoete smaken. Ons volgende hotel, in Syracuse, staat vlakbij het archeologisch park en het fraaie Regionaal Archeologisch Museum, en direct naast de enorme moderne betonnen kerk van de wenende Madonna. Het beeldje huilde begin vorige eeuw hete (echte!) tranen. De kamer ziet er dan ook uit als een kloostercel.
Vanuit Syracuse eerst een uitstapje naar Noto, een levendige plaats, met veel barokke gebouwen. Interessant vind ik de spiegelzaal in het stadhuis, en het oude theater, nog steeds in gebruik, en ook de barokke balkons van het Palazzo Nicolaci met hun draagstenen, versierd met dieren en menselijke figuren. Verder zijn er natuurlijk heel veel barokke kerken, waaronder de dom, waarvan de koepel enkele jaren geleden is ingestort, maar nu weer hersteld. In een enoteca probeer ik het Siciliaanse bier, “crudo”, blond en wat zoeter dan de Hollandse pils.
In Syracuse bekijken we de catacomben, ook vlak bij het hotel, en de oude stad Ortigia. We zijn op het goede moment in Syracuse, de eerste zondag in mei is het feest van Santa Lucia, de patrones/beschermheilige van de stad. De schrijn met haar relikwie wordt in processie van de dom naar de Santa Luciakerk gedragen, iets verderop aan het domplein. Ook op 13 december gebeurt dat nog een keer. Het is een vrolijke gebeurtenis, met voorafgaand een optocht in historische kledij, en tot slot vuurwerk. Na afloop maken we nog een boottochtje door de haven.

Foto's

d61f1.jpg
d61f1.jpg
Marjolijn
e4ae9.jpg
e4ae9.jpg
Marjolijn
55895.jpg
55895.jpg
Marjolijn

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.