Sardinië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Blik op Castesardo

Sardinië,
Italië


Hebben jullie er wel eens van gehoord de Blue Zone gebieden?
Ik wel, heb hier pas een reportage van op t.v gezien.

Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid honderd jaar en ouder worden.

Maar liefst zes gemeenten op Sardinië hebben sinds vorig jaar de officiële Blue Zone-titel gekregen, wat inhoudt dat de inwoners er gemiddeld langer leven dan gebruikelijk.
Hoe komt het eigenlijk dat de eilandbewoners zo oud worden?

Eet op z’n Sardijns:
Het typische Sardijnse dieet bestaat vooral uit plantaardige ingrediënten zoals volkorenbrood, bonen, groenten uit eigen tuin, fruit en in sommige delen ook mastiekolie. Daarnaast eten Sarden veel pecorino, dat rijk is aan goede vetzuren en drinken ze geitenmelk, die bescherming zou bieden tegen ouderdomskwalen als hartfalen en Alzheimer.

Beweeg:
Van oudsher wonen er op Sardinië veel herders, die als dagelijkse gewoonte hebben om op pad te gaan met de kudde.
Daarnaast wonen veel Sarden in afgelegen dorpjes, waardoor het zelfs voor de dagelijkse boodschappen noodzakelijk is om een stukje te wandelen.

Als je ziet dat er heel veel huisjes hoog op de heuvels staan vaak met hele steile trappen dan is de dagelijkse lichaamsbeweging daar best heel hoog.
Zo ook om zoals op de foto hier helemaal bovenop te klimmen, zelf moest ik een tijdje bijkomen maar zelfs de hele oude inwoners hebben er weinig moeite mee.
Door dat dagelijkse wandelen blijven ze fit en gezond en hebben ze minder kans op hart- en vaatziekten.

Lach:
Sardijnse mannen staan bekend om hun typische humor.
Iedere middag komen ze samen in de straten van de dorpen en steden om samen lol te maken.
Dat lachen gezond is, is inmiddels bekend, het vermindert namelijk stress, waardoor het indirect de kans op hart- en vaatziekten verkleint, hier ben ik het volledig mee eens.

En tot slot,
Leef simpel:
Sarden genieten van elkaar en hun omgeving, zonder veeleisend te zijn.
De cultuur van samen dingen doen, veel buiten zijn en lol hebben maakt dat de Sarden relatief weinig stress ervaren ten opzichte van andere gebieden in de wereld.
De geïsoleerdheid van veel dorpjes maakt bovendien dat tradities in stand blijven en de kans op een lang, gezond leven dus ook wordt doorgegeven aan volgende generaties.