Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Detail Sixtijnse Kapel

Rome,
Italië


De Sixtijnse Kapel (Italiaans: Cappella Sistina) is de bekendste kapel in het Apostolisch Paleis, de residentie van de paus in Vaticaanstad en vaak te bezichtigen als onderdeel van de Vaticaanse musea.

Het is een van de bekendste binnenruimten ter wereld, vanwege de beroemde fresco's van Michelangelo en omdat het de ruimte is waar in conclaaf de kardinalen bijeenkomen om er een nieuwe paus te kiezen. Voor dit conclaaf wordt op het dak van de kapel een extra schoorsteen geplaatst, waaruit tijdens het conclaaf twee keer per dag rook komt. Dit is afhankelijk van de uitslag van de stemrondes zwarte of witte rook, zodat de mensen op het Sint Pietersplein kunnen zien of er al dan niet een nieuwe paus is gekozen.
De Sixtijnse Kapel werd gebouwd door Giovanni di Dolce tussen 1475 en 1483, in opdracht van paus Sixtus IV, naar wie de kapel ook genoemd werd.

De kapel heeft een rechthoekige grondvorm en is 40,23 meter lang, 20,70 meter hoog en 13,41 meter breed, waarmee zij de exacte afmetingen heeft van de tempel van Salomo zoals die beschreven wordt in het Oude Testament.
Het plafond was oorspronkelijk azuurblauw geschilderd en met gouden sterren gedecoreerd, maar paus Julius II besloot in 1508 dat er een nieuw fresco geschilderd moest worden. Hij contracteerde Michelangelo, hoewel deze zich tot dan toe vooral met beeldhouwen bezig had gehouden. Michelangelo schilderde de fresco's tussen 1508 en 1512 voor een bedrag van 3000 dukaten.
Toen Michelangelo klaar was met het gewelf, had hij meer dan 300 figuren geschilderd.
In het midden bevindt zich het meest bekende onderdeel van het fresco: De Schepping, waarop te zien is hoe God Adam het leven geeft. De schilderijen zijn gebaseerd op Genesis.
In het middelste rechthoek op het plafond zijn de volgende schilderijen: bij de entree: de scheiding van donker en licht, de schepping van de zon, de maan en de planten, de scheiding van water en land, de schepping van Adam, de schepping van Eva, de zondeval en de verdrijving uit het paradijs, het offer van Noach, de zondvloed, bij de achterwand: de dronkenschap van Noach. bron: Wikipedia
o ja, je mag hier geen foto's maken. Dit is dus een stiekeme opname :-)