Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Forum van Trajanus

Rome,
Italië


Het Forum van Trajanus ligt vlakbij het bekende Forum Romanum. Heel bekend is de zuil van Trajanus die je net links van het midden ziet staan. Hij werd gebouwd in 107-112 n.C. en ingewijd in 113 n.C. Het monument is waarschijnlijk oorspronkelijk bedoeld als grafmonument voor de as van keizer Trajanus. Het is een triomfzuil om de overwinning van Trajanus op het opstandige Dacië te herdenken in de Dacische Oorlogen.

Alle zuilen die je daarvoor ziet staan zijn restanten van de Basilica Ulpia. Doordat de Basilica Ulpia werd afgebeeld op Romeinse munten is bekend hoe het gebouw er ongeveer uit heeft gezien.
Het was een vijfschepig gebouw, met aan beide lange zijden een grote apsis. Het gebouw was 176 m. lang en 59 m. breed. Daarmee was dit destijds de grootste basilica van Rome.

De linkse kerk is de Santa Maria di Loreto. De huidige vierkante kerk uit 1507 is gebouwd op de resten van een vroegere kerk. Tussen 1573 en 1576 worden er delen aan de kerk bijgebouwd door Jacopo Del Duca. Hij voegde onder andere de koepel en de kerktoren toe.

De rechter kerk is de Santissimo Nome di Maria. Zij werd gebouwd tussen 1736 en 1741 naar een ontwerp van de Franse architect Antoine Derizet en is ovaal van vorm. De kerk heeft zeven kapellen, versierd met veelkleurig marmer.

(Alle info via Wikipedia)

EXIF: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 18mm; ISO 200; f7,1; 1/80s