Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stad van bovenaf - 2 - Het Sint Pietersplein

Rome,
Italië


Als ik in een stad ben probeer ik altijd één of meer hoge plekken op te zoeken en zo de stad van bovenaf te bekijken. Dit geeft elke keer weer een verrassende kijk op een stad.
In dit geval sta ik op de Sint Pietersbasiliek aan het Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein (Piazza San Pietro ) is een plein in Vaticaanstad. De Sint-Pietersbasiliek bevindt zich aan het plein. Het is ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Het Sint-Pietersplein is gebouwd tussen 1656 en 1667. Het plein is 240 meter breed en de lengte is 340 meter.
Midden op het plein staat een Egyptische obelisk die 40 meter hoog is en 340 ton weegt. Deze zogeheten Vaticaanse Obelisk is in 37 n. Chr. uit Egypte naar Rome gebracht door keizer Caligula.
Het plein wordt omringd door 284 Dorische zuilen en 88 pilaren die opgesteld zijn in vier rijen. Op de colonnade (ook wel 'de moederlijke armen der kerk' genoemd) staan 140 beelden van heiligen.

Wanneer de paus in Rome is bidt hij op zondag om 12.00 uur met de aanwezigen op het plein het angelus en geeft hij de zegen vanuit het raam van zijn werkkamer. (bron wiki)