Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rome image

Festa Repubblica

Rome
Italië
Gerrit-Gaspedaal

Festa Repubblica

Het is een doordeweekse donderdag.
Donderdag 2 juni 2011 en ik bevind me in Rome.

Het is snikheet. De gemeten 25 graden voelen aan als 35 graden. Geen wolkje aan de lucht. Het ongeschreven niet vooraf bedachte programma meldt 'Colosseum' en daarna 'laat het maar gebeuren'.

Dat blijkt uiteindelijk andersom te zijn…

Metrostation 'Colosseo' blijkt niet bereikbaar. Iedereen bij 'Cavour' eruit. Verwarring. Te voet verder. Het wordt geen voettocht naar maar voettocht in Rome. Afgesloten straten. Gesticulerende Carabinieri. Vele obstakels richting Colosseum. Er is iets aan de hand en ik lijk de enige te zijn die niet weet wat. Dranghekken, politiecordons en wegomleidingen verhinderen langs alle kanten de weg naar de eens bloederige, heden verbrokkeldesteenkleurige, arena.

Politiesirenes. Vrij plots doch erg dringend. Iedereen aan de kant. Italiaanse heisa. Weg moet vrij. Attenzione!! Een gevangenentransport raast langs. What the f... Snelle foto. Ik heb alle afleveringen van Prison Break gezien. Wat is er in pausnaam aan de hand vandaag?

Via een grote omweg probeer ik langs de andere kant bij het Colosseum te komen. Ik beland op de renbaan van
Circus Maximus. De heroïek van de plek overvalt me. Wegdromend loop ik in de strijdwagensporen van Charlton Heston, Kirk Douglas en iedereen die zij verbeeldden. Veel mensen op de been. Veel geparkeerde militaire voertuigen. Heb er even geen oog voor. Nóg een ovalen rondje. Ik ben Ben.

Hur bedoel ik dan... Meer geluid en mensen om me heen. Mijn Italiaans is niet best (understatement) en Italianen spreken vloeiend Engels (overstatement). Festa snap ik wel. Repubblica ook nog. Straniero pazzo is lastiger maar ik laat het zo. Nieuw reisdoel: feestje zoeken. Tussendoel: foto maken van een glimmende rode Triumph Stag. Brits kenteken. Moet een mooi ritje zijn geweest. Ben niet snel afgeleid, programma is gewoon altijd flexibel.

ATTENZIOOOONÉ...OTTOOO!!! -of woorden van gelijke 'geef-8' strekking- brult een brede commando ineens pijnlijk in m'n rechteroor. Het opgedraafde no-shit-tough-guys-peloton gehoorzaamt gehoorzaam en paradeert als ware het één lichaam op het pleintje. Blijkbaar zijn ze klaar met hun bijdrage aan het 'festa' en ik begin 't te snappen: festa + marsmuziek + commando's = militaire parade. Wát is bekend. Waaróm zoek ik nog wel uit *. Wáár is nu belangrijk. Misschien betektent pazzo plein...

Het bleek niet erg lastig. Italianen zijn geen stille genieters. Volg de decibellen. Hoe meer kabaal, hoe dichter bij het vuur. Getrompetter en tromgeroffel. Oerkreten slakende soldatenkelen. In het gelid. Massa's mensen langs dranghekken. Militaire parade, marcheren, machtsvertoon, yesss... eh... siii!!! Ik bevind me inmiddels naast 'De Suikertaart'. Da's dat witte wanstaltige Vittorio Emanuel II monument aan de Piazza Venezia. Zo protserig dat het mooi wordt. Honderdentwaalf treden omhoog, zonzwetend maar goed zicht op de parade. Urenlang. Ik ben een bofbips.

*TERINGKOLEREONTZETTENDETAKKEHERRIEDIEJULLIEBLIJFTBESPAAARRRRRRRDDD* Schrik me de pleuris. Iedereen bukt. Zes.. ,of zijn het er zeven, bulderende straaljagers fluiten snoeihard in strakke formatie over. Groen-wit-roodgepluimde rookstaarten, de Italiaanse tricolores, achter zich uitspuwend. Ruim onder radarhoogte. Nèt niet door de geluidsbarrière, maar ruim boven de wettelijk toegestane gemiddelde discotheekbevoegdheid en pijngrens. Maar ik ben snel. Extrema rapidamente. Klikklik. Ik weet ze te vangen in hun outlap. Met rookpluimen. Damn... had erg gaaf geweest als ik dat eerder had geweten... Het is blijkbaar het eindsignaal want iedereen loopt de weg op. Militaire parade afgelopen. Volksparade begint...

Programmawijziging. Loop gezellig met de volksparade mee. Iedereen in uitgelaten stemming. Ga op zoek naar een spaghetti carbonara met afterparty. Colosseum staat er morgen vast ook nog...










(* Festa della Repubblica: elke 2e juni, om te vieren dat in 1946, na de val van het fascisme, Italië middels een volksreferendum besloot een republiek te worden en geen monarchie...)

Foto's

7218f.jpg
7218f.jpg
Gerrit-Gaspedaal
152a8.jpg
152a8.jpg
Gerrit-Gaspedaal
dd136.jpg
dd136.jpg
Gerrit-Gaspedaal