Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rome image

Macaber Rome...

Rome
Italië
Timo77

Macaber Rome...

“Rome is verreweg mijn favoriete stedentrip in Europa. De stad lijkt wel eindeloos terug te gaan in de tijd. Rome heeft ontzettend veel te bieden; van de St. Pieter tot het Colosseum en van het Pantheon tot de Trevi Fonteinen. Maar je kan in Rome ook iets bizars en een tikkeltje macaber bezoeken...”

Het kapel van de kapucijners

Verscholen onder de kerk Santa Maria della Concezione dei Cappuccini (vlakbij Piazza Barberini aan de Via Veneto) ligt een wereld waarin de dood op een zeer aparte manier aanwezig is. Het memento mori ('gedenk dat je zult sterven') komt hier wel heel prominent naar voren. De grote trap recht voor de kerk ligt in de schaduw van twee bomen en leidt naar de laatste rustplaats van meer dan 4.000 monniken (de kapucijners). De botten van deze 4.000 kapucijners zijn hier in een soms wat bizarre manier tentoongesteld.

Een kandelaar van eeuwenoude botten

De botten zijn in de periode van 1528 tot 1870 'verzameld' en op allerlei niet alledaagse manieren tentoongesteld. Van kandelaar tot lampenkap en van een crucifix tot altaar. Er zijn in totaal zes kleine ruimtes waarin de botten zijn te zien. Elke ruimte lijkt wel een verschillende verzameling van botten te zijn. In één ruimte is het plafond bezaaid met heup- en dijbenen, in een andere ruimte zijn schedels tot aan het plafond opgestapeld, terwijl in de ruimte daarnaast complete skeletten staan met hun bruine pij nog aan. De botten zijn zo geordend dat ze een aantal christelijke symbolen vormen.

Bij het verlaten van de crypte word je er nog even aan herinnerd dat wij allemaal hetzelfde lot zullen ondergaan. “Wat jij bent, waren wij. Wat wij zijn, zul jij zijn”. Het is maar dat je het weet...