Pisa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pisa image

Terug naar de renaissance

Pisa
Italië
ChristaThieme

Terug naar de renaissance

Na 2 dagen relaxen, mede door het repareren van de auto zoals beschreven in mijn blog "Een bezoek aan Bologna en Venetië", is de volgende stedentrip aan de beurt. Dit keer rijden we linea recta door naar Pisa om daar de beroemde scheve toren te zien. Bij de toren wordt er hevig gediscussieerd over hoe de toren gestut zal zijn en deels is uitgegraven om de scheefheid te benadrukken. Tja, de inwoners van Pisa dienen optimaal gebruik te maken van hun toeristische trekpleister want het stadje zelf maakt op ons een vervallen, vervuilde indruk.

Behalve het toeristische centrum zijn we ook de buitenwijk ingetrokken en tot onze verrassing komen we daar een muurschildering "Tuttumondo" tegen van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Keith Haring 1958-1990. Hij was een meester in pop-art en graffiti. Het idee om een muurschildering te maken kwam tijdens een ontmoeting in New York tussen Keith Haring en een jonge student van Pisa, Piergiorgio Castellani, in 19888. Het jaar daarop kwam Haring naar Pisa en vond een geschikte muur bij de "Convento di Sant'Antonio". Overste Luciano stemde graag in, in het geheel niet geiiriteerd door het verzoek van de jonge artiest die openlijk homosexueel was en recent seropositef bevonden was.

Tuttomondo gaat over harmonie en wereldvrede, zichtbaar in de hints en de dertig figuren die als een puzzel verspreid zijn over de 180 m2. Elke karakter laat een specifiek aspect zien van de wereldvrede. Voor meer informatie over de inhoud van de schildering, zie http://it.wikipedia.org/wiki/Tuttomondo.

Niet lang daarna rijden we door naar een klein stadje in de buurt, Lucca, waar je jezelf gemakkelijk in de tijd van de Middeleeuwen en de Renaissance waant. Lucca is één van de weinige plaatsen waar de vestingmuur uit de 16e eeuw nog helemaal intact is. De 30 meter brede muur, gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse muur, is vandaag de dag omgetoverd tot een soort boulevard zodat je boven op de muur kan wandelen en fietsen. Wij, als Nederlanders, vonden het lijken alsof je op een dijk wandelt en ook al zijn fietsen een redelijke bijzonderheid in Italië… voor ons is het iets normaals.

We hebben het rondje van 4 km boven op de muur niet afgemaakt, maar zijn halverwege de stad ingewandeld. En wat een mooi stadje is het! De smalle straatjes, de hoge huizen en de vele piazza’s zorgen voor een fijne op en top Italiaanse sfeer. Daarnaast waren wij verbaasd over de hoeveelheid kerken in dit toch vrij kleine stadje. Wij telden er 8, maar opzoeken op het internet leverde een totaal van 10 stuks op! De ene kerk is nog decadenter en dan de andere… De meest decadente kerk die we in Lucca konden vinden; de San Michele in Foro met een combinatie van romaanse en gotische elementen, is versierd met talloze zuiltjes die allemaal een ander patroon hebben.

Na Lucca besluiten we om binnendoor naar Florence te rijden, waar net als in Pisa de rivier de Arno doorheen stroomt. Het is een mooie ervaring om het Toscaanse landschap, dat zo vaak op schilderijen wordt afgebeeld, nu eens in het echt te zien. In de namiddag arriveren we in Florence.

Eerst komen we bij de Ponte Vecchio, de oudste brug uit 1345. De Ponte Vecchio heeft de sfeer van de Harry Potter boeken die onze dochter nu aan het lezen is.In de tweede wereldoorlog kreeg de plaatselijke bevelhebber van de Duitsers de opdracht om alle bruggen op te blazen om zo de stad beter te kunnen verdedigen. Gelukkig besloten de Duitsers om Ponte Vecchio te sparen en deze met een dubbele wacht te bewaken, zodat we er vandaag de dag nog van kunnen genieten. En zeker op onze terugweg, toen de brug in de avond mooi verlicht werd, bleek het een plaatje. De rest van de zwoele avond hebben we door de stad gestruind, gekeken naar de belangrijkste kunstwerken en genoten van de mooie sfeer. Behalve zoonlief dan… Renaissance stijl vindt hij maar niks! ;)

Achteraf gezien was het prettiger geweest als we een hele dag hadden kunnen uittrekken om Florence te zien. Maar door tijdsgebrek, de volgende dag zouden we verder naar het zuiden reizen, hebben we toch besloten om Pisa en Florence aan elkaar te koppelen en zo hebben we toch een mooie indruk van Florence kunnen krijgen!

Foto's

dee7b.jpg
dee7b.jpg
ChristaThieme
49934.jpg
49934.jpg
ChristaThieme
4ec24.jpg
4ec24.jpg
ChristaThieme