Piemonte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Piemonte image
Piemonte image Piemonte image

Beleef en proef Italie in Piemonte

Piemonte
Italië
Nick1982

Beleef en proef Italie in Piemonte

Afgelopen september was het eindelijk zo ver we gingen op weg naar Casa Valle Ero. Ik had jaren geleden deze Casa van Gerda en Jan-Pieter Visser ontdekt in een tijdschrift over Italië en in mijn telefoon opgeslagen vanwege de omgeving en de luxe van de Casa. Na 15 uur rijden met onze kleine achterin werden we hartelijk ontvangen door Gerda. Het Italiaanse leven kon beginnen en die begon meteen goed met een Piemontese BBQ georganiseerd door Gerda en JP. Het was een zeer gezellige avond met veel vlees en wijn.

Aangezien het onze eerste vakantie was met ons drieen zijn we vooral in de buurt van de Casa gebleven, zodat onze zoon s'middags naar bed kon en wij aan het zwembad in de zon konden gaan liggen. En deze planning sluit perfect aan bij de siësta, want tijdens de siesta valt er echt nergens iets te beleven.

De Casa waar we verbleven ligt in de vallei van de rivier de Ero bij Melazzo. De dichtstbijzijnde stad is Acqui terme, een Romeinse stad die bekend is om zijn natuurlijke bron van warm zoutbroom-jodium houdend water. In de stad zijn nog restanten te vinden uit de Romeinse tijd zoals een zwembad en aquaduct. Verder vind je er gebouwen uit de 16de, 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw. Tijdens een rondwandeling door en rondom de stad kun je deze bouwwerken bekijken. Na onze Siësta trokken we de stad in op zoek naar een leuk restaurant. Deze zijn er genoeg te vinden en het eten is heerlijk. Tijdens de avonden is er ook volop leven in de stad. De Piemontesie trekken erop uit om een drankje en hapje te doen. Het hapje(pizza, quiche, gehaktballetjes etc.) zit bij de prijs van het drankje inbegrepen. Mocht je als een echte Italiaan van de pranzo(lunch) hebt genoten, dan volstaat een drankje met een hapje prima in de avond.
De meeste Italianen eten s 'middags een uitgebreide pranzo (antipasti, primo en secundo) buitenhuis. Dit komt vooral doordat ambtenaren lunchbonnen krijgen om in een restaurant de pranzo te nuttigen, en er zijn veel ambtenaren in Italie, want ook de wegwerker is een ambtenaar. S 'avonds eten de Italianen een soort van bonensoep met brood. Maar de restaurant serveren ook s 'avonds antipasti, primo en secundo. Wij hebben een goede pranzo genoten bij Bruno en zijn vrouw (vrienden van Gerda en JP) die een pranzo-restaurant hebben in Melazzo naast het gemeentehuis. Hier tref je de lokals en geen toeristen, behalve gasten van Gerda en JP.

Naast de stad Acqui terme hebben we kleinere stadjes en dorpjes bezocht zoals;
- Nizza Monferrato, iedere 3de zondag van de maand antiek/rommelmarkt.
- Canelli, bekend vanwege de ondergrondse "kathedralen" oftewel ondergrondse wijnkelders. Een bezoek dien je van te voren te reserveren. Wij wisten dit helaas niet.
- Alice Bel Col, uitkijktoren.
- Sassello, amarettikoekjes. De fabriek in de stad is helaas niet de bezoeken, maar in de winkel kun je de koekjes wel proeven en kopen. Tijdens de siësta is de winkel dicht!
-Mombaldone, het centrum van de stad wordt is een Borghi(een soort van Middeleeuwse vesting). Leuk om te bekijken, maar niet spectaculair. Tijdens ons bezoek was het er uitgestorven.

Al deze stadjes zijn typische Italiaanse stadjes met smalle straatjes en middeleeuwse gebouwen. De afstand naar de stadjes is niet groot, maar vanwege de heuvelachtige omgeving ben je al snel minstens een halfuur onderweg. En dit is absoluut geen straf, want de omgeving is prachtig. Je rijdt over de heuvelhelling tussen de druiven van stadje naar stadje. Ondertussen zie je prachtige vergezichten( bij helder weer zie je de Alpen) en wil je je auto aan de kant zetten, maar helaas gaat dit vaker niet dan wel. Naast de weg gaat de helling verder en is geen plek om je auto neer te zetten en veilig een foto te maken.
Zoals ik al zei rij je tussen de druiven en dit komt, omdat vanwege het landklimaat de omgeving uitermate geschikt voor de wijnindustrie, de beste Italiaanse wijnen komen uit Piemonte zoals de Barolo, maar ook Moscato d'Asti.

Piemonte is echt de moeite waard! Het is een prachtige omgeving die voor ieders wat wils geeft of je nu een actieveling( je kunt er mooie wandelingen en fietstochten maken) bent of een luiaard. Piemonte is actief, cultureel, gastronomisch, natuurlijk en op en top Italiaans.
Wij hebben voorals de omgeving rondom Melazzo verkent, maar op ongeveer een uur rijden vind je steden zoals Asti, Alba en Genova(Ligurgische Kust). Turijn en Milano(Lombardije) bereik je binnen de 2 uur. Dus mocht je het platteland willen ontvluchten, dan ben je binnen twee uur in een wereldstad.

Wij hebben echt genoten en als Oliver wat ouder is gaan we zeker een keer terug om steden zoals Asti en Genova te gaan bekijken.

Foto's

Image Title Image Title
5464a.jpg
Nick1982
Image Title Image Title
651af.jpg
Nick1982
Image Title Image Title
5464a.jpg
Nick1982
Image Title Image Title
651af.jpg
Nick1982

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Beleef en proef Italie in Piemonte"

  • profile image comment
    Door Marjolijn• geplaatst op 05 May 2016 | 09:10:23

    enthousiaste beschrijving van deze streek

    Bericht aangepast op 08:11:51