Piemonte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Piemonte image

Rode druif en een flinke scheut passie

Piemonte
Italië
Kristy

Rode druif en een flinke scheut passie

Paolo komt terug met een fles zonder etiket. Hij schenkt mijn glas bij. Ik maak rondjes met mijn glas, ruik eraan en proef. Kleine slokjes strelen mijn tong. Het is een Barolo uit 2006. Vóór deze dag nog nooit van gehoord. Ik houd van rode wijn maar neem eerlijk gezegd vaak een uit de aanbieding of gewoon omdat de fles er mooi uit ziet. De Barolo is een exclusieve rode wijn uit het gelijknamige dorpje Barolo. We zitten in een prachtige wijnkelder omgeven door een wijngaard midden in de streek Piëmont in het noorden van Italië. Paolo vertelt vol passie, zoals een echte Italiaan betaamt, over de edele rode Nebbiolo druif waarmee hij zijn wijn maakt. “Ónze wijn!” corrigeert zijn vrouw hem meerdere malen. Samen werken ze hard voor hun wijn want het duurt járen voordat de wijn op zijn best is, en daar gaat Paolo voor, kwaliteit! De papieren die nodig zijn voor het kenmerk van een biologische wijn vindt hij teveel moeite, dat is immers vanzelfsprekend.

Het is helaas al weer onze laatste avond maar wat een heerlijke afsluiter van dit fijne culinaire reisje. Ik zit bommetje vol en hoef voorlopig niet te eten. De lekkerste gerechten die deze streek kenmerken werden de afgelopen dagen voor ons op tafel gezet. Met alleen een lekker pastagerecht kan je niet huiswaarts keren. Vele gangen worden vergezeld door de lekkerste wijnen.
Behalve het Brabants worstenbroodje kan ik geen ander gerecht bedenken dat een streek in Nederland kenmerkt zoals de verschillende streken in Italië dat kunnen. En in Piëmont kunnen ze daar zeker wat van. Met name de meerdere antipasti, in de Nederlandse volksmond beter bekend als aperitief of voorgerecht, is het meest karakteristieke onderdeel van de Piemontese maaltijd. Na bijvoorbeeld mijn favoriete Carne Cruda, soort rauw tartaar, of de wat bekendere Vitello Tonnato ga je over op de primo, een pasta zoals ravioli gevuld met vlees. Hierna heb ik vaak al genoeg maar nee, je bent nog niet klaar, dan volgt het hoofdgerecht; de secondo, een goed stuk vlees! Op speciale wijze gekookt rundvlees bijvoorbeeld maar ik heb ook gesmuld van een mals konijnenboutje en vlees van de gans. Mijn voornemen om minder vlees te eten kan ik hier niet omheen en ik houd mezelf maar voor dat ik me aan moet passen aan de cultuur. We sluiten af met de dolce, als het maar zoet is.
Zo, dat was de lunch en nu uitbuiken voor we over een paar uur een soort gelijk diner tegemoet gaan. Oké, voor mij was het toch een tikkie teveel maar wat een leven hebben die Italianen toch.

Tussen de maaltijden door struinen we onder de 18 km lange overdekte winkelarcades van Turijn. In deze stad verblijven we en is onze basis voor het verkennen van deze streek. Onder de arcades schuilen historische koffiehuizen, krantenkioskjes, boetiekjes met de laatste mode en muzikanten.
Met mooie barokke imposante gebouwen doet de stad wat Frans aan en dat blijkt ook te kloppen met zijn rijke geschiedenis. De koninklijke Franse Savoy familie heerste 999 jaar over enkele zuidelijke Franse deelstaten en de Italiaanse regio Piëmont. Ze hebben mooie souvenirs achtergelaten in en rondom Turijn. Grote en kleine pleinen omgeven door paleizen en basilieken verbonden met elkaar door grote boulevards of kleine steegjes om heerlijk in te verdwalen. Zo ontdekken we steeds nieuwe pleintjes waar de terrasjes uitnodigend klaar staan om te genieten van een lokale Bicerin. Een niet te missen mix van espresso, chocolade en room. Die Turijners weten wat lekker is want in deze stad wordt ook nog eens de beste chocola gemaakt.

Achter de mooie basiliek koepels kijken we in het noorden van de stad uit op de met sneeuw bedekte Alphen pieken. De 700 kleine stierenkopjes over de stad verspreid spuwen water om de dorst te lessen na de vele glazen wijn. Een Fiat Panda komt toeterend langs rijden. Een Italiaan zet zijn verhaal kracht bij met zijn handen. Turijn, da’s pas fijn!

Het verbaasd me dat deze streek nog redelijk onbekend is bij de toeristen en misschien moet dat maar zo blijven zodat ik de volgende keer weer kan genieten van het authentieke culinaire Piëmont.

Foto's

4309a.jpg
4309a.jpg
Kristy
686ad.jpg
686ad.jpg
Kristy
686ad.jpg
686ad.jpg
Kristy
4ee05.jpg
4ee05.jpg
Kristy
4ee05.jpg
4ee05.jpg
Kristy
a2a31.jpg
a2a31.jpg
Kristy
a2a31.jpg
a2a31.jpg
Kristy