Italië (Valle d'Aosta) - Vallei der verleiding image
Lkoedam

Italië (Valle d'Aosta) - Vallei der verleiding

Tussen de hoogste bergtoppen van Europa ligt Valle d’Aosta. Niet alleen een mooie wintersportregio, maar ook heerlijk in de zomer. Als de sneeuw is weggetrokken, verandert dit meest noordelijke stukje Italië in een walhalla voor outdoorliefhebbers, cultuurminnaars en gastronomen. Grote plus: je hebt het rijk vrijwel alleen. Laat je verleiden!



Tekst en fotografie: Anita Oedit, Michel Peek en Mark Mackintosh



Vallei der verleiding



In je vizier: frisgroene alpenweiden en watervallen die van bergen afkletteren. In je neusgaten: de bedwelmende geur van dennenbossen. In je oor: koeienbellen, waarvan het gerinkel als een strak geregisseerd concert uit het dal opstijgt. Voor hikers is Valle d’Aosta een run-away hit – de regio telt vier bergtoppen van meer dan vierduizend meter, twee natuurparken en meer dan tweehonderd bergmeren. In de zomer kun je kiezen uit talloze dagwandeltochten, meerdaagse trektochten en bergbeklimmingen. De trots van de regio zijn de twee Alta Via routes. Nummer 1 (Alta Via dei Giganti) snijdt dwars door de vallei, van Courmayeur in het westen naar Gressoney-Saint-Jean in het oosten. Je wandelt aan de voet van de hoogste bergen van Europa: Monte Rosa, de Matterhorn en de Mont Blanc. De weg is opgedeeld in dertien etappes die elk drie tot vijf uur duren, dus je kunt tussentijds de tocht naar believen afbreken.



Mooi is de vallei van Gressoney, een smal en lang litteken van de Lysekammgletsjer, in het noordoosten. Wandel bijvoorbeeld in een paar uur op je gemak van het plaatsje Gressoney La Trinité naar de berghut Rifugio Alpenzu. Hier staat een warm bed voor je klaar en wordt naar onze bescheiden mening de beste polenta van Valle d’Aosta geserveerd. De stevige maïspap van het arme volk is het lekkerst met kaas en stukjes in rode wijn gedrenkte biefstuk. Iets verder naar het westen, in de Ayas-vallei, ligt ons favoriete meer. Il Lago Blu (het Blauwe Meer) ligt verborgen tussen pijnbomen aan de voet van de Monte Rosa en is een wegdroomplek waar je de picknickmand voor meeneemt. Het water is glashelder en koud maar te aantrekkelijk om een duik te laten lopen. Je wandelt er vanuit het plaatsje Frachey in ruim anderhalf uur naartoe. (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 34



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.