Palermo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Palermo image

palermo by day and night

Palermo
Italië
Alexandermoust

palermo by day and night

Palermo by night and day


Wat had ik eigenlijk verwacht van Palermo? Dat is een goeie vraag, omdat er niet heel veel nieuws komt over deze stad en ik het ergens had opgeslagen als de enige echte grote stad van Sicilië en dat het er vuil zou zijn- en dat ik vooral moest oppassen met mijn camera's voor vingervlugge teenagers op vespa's. Dat klopt wel voor een deel; maar het is zeker niet alleen DE waarheid van Palermo. Palermo is een pareltje op Sicilië. Overdag is het er zalig toeven en werkelijk iedereen die ik ben tegen het lijf gelopen- ik bedoel het niet helemaal letterlijk natuurlijk- wilde me de weg wijzen of me van dienst zijn in heel begrijpelijke en rustige taal. Wanneer je weet waar je zoal heen kunt gaan om de rijkdom van deze stad te proeven en te ruiken- om het maar plastisch uit te drukken- dan ben je op de juiste plaats beland, wanneer je van steden houd.

Palermo roemt zich om de twee naar grootste opera van Italie- dat klopt- en een hippe serie winkelstraten. Maar het heeft naast de ''up town'' gedeeltes ook leuke gezellige nauwe straatjes waar je gebakken ingewanden op een broodje te eten krijgt en in een vuil straatje de heerlijkste aperitiefjes kunt drinken voor het equivalent van de prijs van een ''cafe''ook op z'n Italiaans trouwens! Ik vertel verder even niks over de ''focaccieria'' in het centrum- een oude prachtige eetgelegenheid waar veel italiaanse en buitenlandse beroemdheden kwamen lunchen en dineren in ''the old days''. Foto's in zwart-wit aan de wanden herinneren je daar nog aan.

Palermo is niet belachelijk groot en is daarom gemakkelijk te belopen; van links naar rechts in het centrum bij de havenkant doe je in een paar uur met tussenstops op markten, kerken en pleinen. Er is heel veel stedelijk, historisch en zelf plantenrijk - schoon te vinden in deze stad.

Probeer vooral de botanische tuinen niet te missen en bezoek Monreal - ietsje hoger gelegen en helaas niet te voet te doen, maar met een prachtig uitzicht over de baai en haven en een heerlijke frisse levendige kern gevuld met prachtige cafe's en gelateria's naast de Duomo.

Als de nacht aanbreekt- en dat deed hij bij mij een aantal keren- zijn er meerdere opties:
Eten is een feest en het centrum is s nachts- mits je met een bewoner van Palermo op stap gaat een happening. Een van de feesten waar ik ben geweest was een heuse Drum & Bass party in de gebouwen van de universiteit en later ging het gewoon verder...op straat...jawel tot ochtendgloren.

Hiervoor moet je even weten waar en hoe, maar er is een plek waar je in de straten kunt blijven dansen in de nacht, alsof het een Koninginnenacht betreft. Had ik ook niet verwacht trouwens.

Palermo is rijk aan anderstaligen die hier studeren en of werken. Het is er heel multicultureel en levendig en het schone landschap van Sicilië is nooit ver weg.

Het beste bekijk je van Palermo mijn foto's- die hebben minder woorden nodig.

Foto's

01daf.jpg
01daf.jpg
Alexandermoust