Palermo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Palermo image

Palermo

Palermo
Italië
AngelaenAnniek

Slowtravel Sicilie – Palermo hip en trendy ?

Palermo is niet een stad die als eerste in je gedachten op komt als stedentrip.
Palermo? Dat is toch lelijkheid, maffia, tasjesdieven, vuiligheid op straat, verkeerschaos en armoede. Dacht ik......Bij het binnenvaren van de haven van Palermo was het eerste vooroordeel reeds gesneuveld. Maar weinig steden kunnen zich meten met zo’n ademloos mooie ligging in een baai door bergen omringd.

Verkeerschaos? Ja, dat zeker, vooral wanneer rond het begin van de siesta alle auto’s en hun bestuurders als mieren uit hun holletjes lijken te kruipen, dan raken de straten volledig verstopt. Echter, het go-with-the-flow principe werkt prima als je besluit je toch met je auto in de straten van Palermo te willen wagen. Je komt wel op je bestemming, alleen moet je geen haast hebben. Slowtravel dus – en daarom liever de trein – bedacht ik....

De trein op het traject Messina – Palermo bleek zowel hypermodern als superefficient te zijn, binnen een uur leverde de trein ons tot op de minuut nauwkeurig af van een onbeduidend stationnetje (Pollina) op Palermo CS. Alweer een vooroordeel gesneuveld....

En dan Palermo...Palermo zelf blijkt een stad te zijn vol verrassingen en eindeloze rijkdommen op zowel cultureel als culinair gebied. Te voet is de stad prima te verkennen, alleen verwacht er geen troittoirs, en als ze er al zijn, worden ze hoogstwaarschijnlijk geblokkeerd door her en der geparkeerde auto’s. Straten oversteken doe je bij de vaak nog slechts vaag zichtbare alom aanwezige zebrapaden, een voet op de zebra is echter voldoende om elke auto of scooter te laten stoppen, als ze toch al niet vastzaten in het verkeer.
Je kunt er tegenwoordig ook voor kiezen om met een hop-on hop-off bus jezelf langs de belangrijkste bijzienswaardigheden te laten vervoeren, of jezelf door een tuktukdriver te laten rondrijden, waardoor je ook in de “steegjes” komt. Ook jezelf in een paardenkoets laten rondtoeren behoort tot het toeristisch aanbod, en hoewel ik dit in de meeste steden een zekere vorm van wanstaltigheid vind hebben, lijkt het in Palermo nog in de straatsfeer te passen....als je even de vele auto’s wegdenkt of het moet zijn dat je deze toer tijdens de siesta doet – dan hebben de paardenkoetsen namelijk het rijk (bijna) alleen.
Mijn mening is dat de sfeer van Palermo het beste tot je komt, door gewoon lekker door de stad te slenteren. Voor het Centraal station (overigens ook op andere punten in de stad) is een informatiekiosk waar je gratis een prima stadsplattegrond kunt afhalen.

De stad zelf is vol met vriendelijke mensen, altijd bereid om ons de weg te wijzen uit de doolhof van steegjes in de oude stad – de wijk Albergheria.
Ook deelgenoot worden van kerkelijke bruiloften was meer dan eens ons deel – en nergens klonk t Ave Maria zo prachtig als daar!

Palermo, dat is prachtige kerken, mooie architectuur op het kruispunt van de werelden: Arabisch – Normandisch, Byzantijns en Barok, en de vooral niet te missen Palantijnse kapel, een van de hoogtepunten van de Arabisch – Normandische bouwkunst, maar met Romaanse gewelven, Byzantijnse mozaiken, pilaren in antieke stijl en een arabisch houten plafond.

Palermo, dat zijn prachtige uitzichten. Twee ervan wil ik hier noemen, maar er zijn er ongetwijfeld nog vele meer: de toren van de San giovani degli Erimiti is te beklimmen en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op het centrum van Palermo. Je moet wel een bouwhelm op omdat de plafonds erg laag zijn en het laatste stukje over een heel smalle wenteltrap gaat – maar je moeite wordt beloond! Alleen te doen wanneer je geen last hebt van hoogtevrees.
Ook vanaf Monreale ca 8 km buiten Palermo (en met de bus te bereiken) – een dorpje met de kathedraal van Monreale als 1 van de topattracties - heb je een werkelijk schitterend uitzicht op Palermo en zijn baai. Ook “by night” is je “view” hier onovertroffen.

Palermo, dat is lekker Siciliaans lunchen en dineren, nergens smaakt het eten zo lekker als hier.
Palermo: dat is lekker ijs eten. Het lekkerste ijs van Palermo vond ik in de ijssalon Ciccio Adelphio (Corso dei Mille 73) “om de hoek van het CS “(leuk voor je als je eventjes op je trein moet wachten). En wil je echt een ijsje op zijn Siciliaans eten, bestel er dan een broodje bij.

Palermo, dat is waarschijnlijk heel leuk uitgaan als je de plekken weet – zie hiervoor een andere blog over Palermo, helaas kon ik daarmee niet experimenteren vanwege onze dochter van 3.

Palermo, dat is ook.....heel hip en gezellig shoppen: de hele rechthoek tussen de via Roma (die begint tegenover het CS) en de via Maqueda die overgaat in de Via Ruggera settimo en de zijstraten via principe Belmonte/Granatelli ea vormen een waar winkelparadijs. Zorg vooral voor een paar makkelijke schoenen! Calculeer in dat een Palermo shoppingexperience heel zwaar is in de veelal hoge temperaturen. Overigens steeds meer winkels lijken open te blijven tijdens de siesta, de warenhuizen en de wat grotere boetieken en schoenenzaken houden hun winkels ook tijdens de siesta open.

Palermo, dat is...waarschijnlijk nog veel meer....maar in ieder geval zeker genoeg voor een stedentrip van minimaal 3 – 4 dagen! In reismagazines ben ik nog niet vaak een artikel over een stedentrip Palermo tegengekomen, maar ik verwacht dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten. Palermo zelf biedt voldoende hotels en B&B, maar wil je een idyllische en wat minder hectische plek als uitgangspunt voor een bezoek aan Palermo, dan is Cefalu een prima uitvalsbasis. Vanaf het station aldaar vertrekt elk uur een snelle trein naar Palermo CS, zodat je je niet om het parkeren van je auto in Palermo hoeft te bekommeren.

Mijn voorspelling? Palermo in no-time hip en trendy en op de hotlist van must see stedentrips!


.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.